Tips om je kind meer te laten bewegen

Inleiding

Overgewicht bij kinderen: je ziet het steeds vaker. Eén op de zeven kinderen is te dik en de verwachting is dat dit aantal alleen maar toeneemt. Ongezond eten en te weinig beweging zijn de voornaamste oorzaken van overgewicht bij kinderen. Je hebt als ouder voor een groot deel zelf in de hand wat je kind eet en drinkt, maar het kan nog best moeilijk zijn om je kind te stimuleren om voldoende te bewegen. Veel kinderen vinden het fijn om tv te kijken of achter de computer te zitten, maar dit gaat ten koste van hun lichaamsbeweging. Een kind heeft een uur tot anderhalf uur lichaamsbeweging per dag nodig. Hoe kan je als ouder je kind meer laten bewegen? Lees hieronder de tips om je kind meer te laten bewegen.

Tips om je kind meer te laten bewegen

Beweeg samen met je kind

Alleen bewegen is misschien niet zo leuk, maar samen bewegen kan erg gezellig zijn! Wanneer je wilt dat je kind meer beweegt, dan is het belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Ga bijvoorbeeld samen een stuk wandelen, fietsen of zwemmen. Hierdoor ben je allebei lekker beweging en je kind leert zo dat bewegen best leuk en gezellig kan zijn!

Pak niet altijd de auto

Bij veel gezinnen staan er twee auto's voor de deur. Tegenwoordig wordt voor bijna ieder wissewasje de auto gepakt. Je kan je kind meer laten bewegen door de auto eens te laten staan. Je zal zien dat veel dingen ook makkelijk lopend of op de fiets kunnen. Denk bijvoorbeeld het naar school brengen en halen, (kleine) boodschappen doen of naar een vriendje gaan. Een jonger kind zal je waarschijnlijk moet begeleiden, maar een ouder kind leert ook om zelfstandig te worden. Plus het is ook een stuk beter voor het milieu!

Stimuleer het buitenspelen

Kinderen krijgen de meeste lichaamsbeweging als ze gewoon lekker buitenspelen. Veel kinderen hangen uren voor de tv of achter de computer, maar dit gaat ten koste van hun lichaamsbeweging. Als ouder is het daarom belangrijk om je kind te stimuleren om naar buiten te gaan. Samen met vriendjes, buurtgenootjes of een broertje of zusje kunnen kinderen uren zoet zijn. Wanneer je kind niet echt weet wat hij buiten moet doen, help dan mee om spelletjes te bedenken. Er zijn genoeg leuke buitenspelletjes! Ook een speeltuin kan een optie zijn. Het is misschien even zoeken, maar in iedere buurt is wel een speeltuin.

  • Voetbal
  • Tikkertje
  • Springtouwen
  • Verstoppertje
  • Hinkelspelletjes

Zoek een leuke sport voor je kind

Een sport is niet alleen goed voor meer lichaamsbeweging, maar ook zeker voor het sociale aspect. Je kind leert nieuwe kinderen kennen en leert samen te werken. Er zijn ontzettend veel sporten. Zoek samen met je kind uit wat hij leuk vindt. Wanneer je kind het moeilijk vindt, kijk dan waar zijn vrienden opzitten. Vaak bieden sportclubs de mogelijkheid om een keer een proefles mee te draaien. Op die manier kan je kind kennismaken met de sport en bekijken of het hem wat lijkt.

Conclusie

Lichaamsbeweging is goed voor een kind. Het helpt om het gewicht op peil te houden, de spieren blijven soepel, een kind krijgt conditie en vaak is het ook goed voor het sociale leven. Toch zie je dat veel kinderen liever binnen voor de tv zitten. Het is de taak van de ouders om ervoor te zorgen dat hun kind genoeg lichaamsbeweging krijgt. Ga bijvoorbeeld samen lekker bewegen, stimuleer je kind om buiten te spelen of laat hem op een sportclub gaan. Vaak zal je zien dat je je kind met weinig moeite aan het bewegen krijgt!