Hoe maak je tandenpoetsen leuk voor je kind

Inleiding

Steeds meer kinderen hebben al op jonge leeftijd gaatjes in hun tanden. Er zijn hiervoor verschillende oorzaken aan te wijzen. Snoep en frisdrank zijn erg populair onder kinderen. Hierin zit wel veel suiker, wat weer slecht is voor de tanden. Een andere oorzaak is het tandenpoetsen. Veel kinderen poetsen hun tanden niet op de juiste manier en niet vaak en lang genoeg. Hierdoor wordt niet alle viezigheid verwijderd, waardoor makkelijk gaatjes kunnen ontstaan. Wanneer een baby tandjes krijgt, dan kan je als ouder beginnen met poetsen. Oudere kinderen kunnen prima zelf hun tanden poetsen, maar let als ouder wel op dat dit goed gebeurt. Je hebt als ouder grotendeels zelf in de hand of een kind tandenpoetsen leuk vindt en of ze op de juiste manier poetsen. Hoe maak je tandenpoetsen leuk voor je kind?

Hoe maak je tandenpoetsen leuk voor je kind?

Een mooi spreekwoord is: jong geleerd is oud gedaan. Dit geldt zeker voor tandenpoetsen! Wanneer je je kind al op jonge leeftijd de tanden laat poetsen en laat zien dat het best leuk kan zijn, dan heeft je kind op latere leeftijd meestal ook geen problemen met het tandenpoetsen. Ze zien het tandenpoetsen niet als iets vervelends, maar als een gewoonte. Het hoort er nu eenmaal bij en het is noodzakelijk voor schone tanden.

Tanden poetsen met kleine kinderen

In principe kan je beginnen met tandenpoetsen zodra je baby tandjes krijgt. Gebruik hiervoor een speciale baby tandenborstel. De haartjes van deze tandenborstel zijn kleiner en zachter dan een gewone tandenborstel. Ook heb je speciale tandpasta voor kleine kinderen. Hier zit minder fluor in. Kleine kinderen slikken de tandpasta vaak in en van teveel fluor kunnen ze last krijgen. Ook zit er vaak een lekker smaakje aan de tandpasta. Een baby kan je nog niet leren dat tandenpoetsen leuk is, maar je kan hem wel leren dat het erbij hoort. Neem het tandenpoetsen in je ochtend en avondritueel op en je kind weet niet beter dan dat tandenpoetsen er bij hoort.

Wanneer je kind ouder is, dan zal hij waarschijnlijk zelf zijn tanden willen poetsen. Als ouder kan je dit alleen maar toejuichen. Vaak zie je dat peuters op hun tandenborstel gaan zuigen en bijten. Je kan je kind aanleren om goed zijn tanden te poetsen door het voor te doen. Samen tandenpoetsen kan ook erg gezellig zijn! Poets de tanden van je peuter nog wel altijd zelf even na, dan weet je zeker dat het goed gebeurt.

Tanden poetsen met oudere kinderen

Juist voor oudere kinderen is tandenpoetsen erg belangrijk. Ze eten meer snoep en drinken meer frisdrank dan jongere kinderen. Sommige kinderen vinden tandenpoetsen vervelend, ze vergeten het gewoon of ze poetsen veelste kort. Het is daarom belangrijk om als ouder op te letten of ze goed hun tandenpoetsen. Je kan een ouder kind ook de risico's uitleggen van het niet goed poetsen. Je kan ze uitleggen dat je gaatjes kan krijgen en dat je lelijke tanden krijgt.

Tips om tandenpoetsen leuk te maken voor je kind

  • Kies samen met je kind een tandenborstel uit. Er zijn veel leuke en verschillende tandenborstels te koop. Met een speciale tandenborstel maak je het tandenpoetsen aantrekkelijker.
  • Kies samen een tandpasta uit. Je hebt voor kinderen veel verschillende soorten tandpasta, zoals teletubbies tandpasta en prinsessen tandpasta. Op die manier wordt het tandenpoetsen voor je kind een beetje bijzonder.
  • Poets samen met je kind de tanden. Kinderen vinden het vaak erg gezellig om samen te poetsen. Wanneer je samen tanden poetst, dan kan je nog beter opletten of je kind wel overal poetst en of je kind lang genoeg poetst.
  • Leer je kind op vaste momenten zijn tanden te poetsen. Zo zal hij er makkelijker een gewoonte van maken.

Conclusie

Kinderen hebben een melkgebit en ze zullen al hun tanden en kiezen nog gaan wisselen. Toch is het voor kinderen erg belangrijk om goed hun tanden te poetsen. Kinderen die al op jonge leeftijd meekrijgen dat tandenpoetsen goed is en die het leuk vinden, zullen ook op latere leeftijd hun tanden goed poetsen. Het is de taak van de ouders om kinderen te leren goed hun tanden te poetsen. Een ouder kind kan je nog uitleggen waarom ze hun tanden moeten poetsen, maar jongere kinderen moet je zelf een beetje enthousiast maken. Kies bijvoorbeeld samen een tandenborstel en tandpasta uit. Ook kan je er een soort van spelletje van maken door samen te poetsen. Je wilt tenslotte een mooi wit en stralend gebit voor je kind!