Hoe word je een goede vader

Inleiding

Je zult vast en zeker weten dat een goede vader zijn en blijven heel veel van je eist of zal eisen. Er zijn een aantal praktische stappen die je kunt doornemen om te zien of je deze stappen wel toepast in je dagelijkse leven. Ik heb mijn best gedaan om deze stappen kort en beknopt neer te zetten zodat jij geen boeken van 100 a 200 pagina’s hoeft te lezen.

Praktische tips voor een goede vader

Heb veel plezierHoe wordt je een goede vader

Het vader worden of zijn brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee, maar het is ook erg leuk. Probeer je kinderen te laten merken dat je de meest gelukkige vader bent in de wereld, gewoon omdat jij de vader van hen mag zijn.

Breng tijd door met en neem verantwoordelijkheid voor je kinderen

Sommige ouders, onder andere vaders, missen veel mogelijkheden en kansen om tijd met hun kinderen door te brengen. Dit komt vaak doordat zij denken dat sommige andere taken belangrijker zijn of liever achter andere belangen aanrennen. Echter, vergeet niet dat wanneer dit moment voorbij is het ook nooit meer zal terugkomen. De keuze is aan jou of jullie om te kiezen wat jullie gaan doen. Een middag voetbal of een favoriete tv-serie kijken of met de kinderen lekker buiten spelen, tekenen, kleuren, stappen, etc.

Bouw jij geen intimiteit op met je kinderen wanneer ze nog jong zijn, dan zal het nog lastiger worden om dit te doen wanneer zij ouder en meer volwassen worden. Wanneer jullie deze intimiteit met de kinderen missen zal dit ook effecten hebben voor wanneer zij ouder worden. Ze zullen namelijk minder snel naar jullie toe stappen om hulp te vragen, terwijl ze dit misschien wel hard nodig hebben. Begin er dus vroeg mee en geef je kinderen de aandacht die zij verdienen.

Wees een leraar voor je kind in de breedste zin van het woord

Kinderen dienen goed en kwaad te kunnen onderscheiden. Een vader speelt hier een belangrijke rol, hij zal het moeten demonstreren. Neem beslissingen in het bijzijn van je kinderen en leg uit waarom je tot een bepaalde beslissing bent gekomen. 

Praat met je kinderen over diverse keuzes die jij in het verleden hebt genomen en waarom deze wel of niet hebben gewerkt. Evalueer je eigen beslissingen door te denken: Met welke beslissing van mijn kind zou ik in dit geval tevreden zijn? Leer hen dat het goed is om fouten te maken, iedereen maakt ze, jij en ik ook. Zo zullen ze minder bang zijn om fouten die ze maken of hebben gemaakt toe te geven. Leer om van fouten te leren en deze zelfde fouten te voorkomen in de toekomst.

Toon emotie 

Sommige mannen, onder andere ik, hebben moeite om hun gevoelens te uiten, ook met liefde naar hun kinderen toe. Laat je gevoelens zien aan je kinderen, dus niet alleen wanneer je boos bent. Zo leer je hen ook om positieve gevoelens en emoties met anderen te delen.

Heb respect voor de moeder van je kinderen

Wederzijds respect tussen ouders van een kind is erg belangrijk, dit omdat kinderen graag het gedrag van hun ouders kopiëren. Het is niet van belang of de ouders van het kind samen zijn of niet. De manier waarop jij de moeder van je kinderen behandeld geeft hun een beeld over hun eigen rol wanneer ze ouders zullen worden.

Dit betekent niet dat je niet moet of mag opkomen voor jouw eigen mening, wees daar ook niet bang voor. Jou mening als vader is net zo waardevol en belangrijk als die van de moeder, waar je kinderen wellicht meer tijd mee doorbrengen. Voor de ontwikkeling van je kinderen is het belangrijk om diverse meningen te horen, zo leren ze ermee om te gaan. Probeer wel altijd op één lijn met de moeder van de kinderen te zijn wat betreft discipline, dit in positieve als negatieve zin.

Heb geen onredelijke verwachtingen van uw kinderen

Een gemeenschap kan onze kinderen onbewust onder veel druk zetten. Dit kan ontstaan door een beter presterende zus of broer, andere leeftijdsgenoten die iets beter kunnen, leraren op school die hogere cijfers verwachten of de trainer op de sport waar zij op zitten die het maximale uit de kinderen probeert te halen. Het is hier belangrijk om je kind te helpen om deze mensen te begrijpen zonder de talenten en beperkingen van je kind uit het oog te verliezen. Door deze talenten en beperkingen in te zien kun jij als vader je kind helpen om haalbare doelen voor zichzelf te stellen. Het heeft geen zin om als doel; profvoetballer, te stellen als er geen talent is wat dat betreft. 

Heb geen onredelijke verwachtingen van jezelf

Jij bent als de vader van je kind een belangrijk persoon bij zijn haar ontwikkeling, maar naast jou zal je kind ook beïnvloed worden door andere mensen en dingen zoals (teken)films en bekende sterren. Zoals jij als vader niet alle sterke kanten en talenten van je kind kan bepalen kan je dat ook niet met de zwakheden, sommige dingen zal je moeten accepteren.

Realiseer je dat je taak als vader nooit over zal zijn

Ga er niet van uit dat je taak als vader is voldaan wanneer je kind de leeftijd van 18 heeft bereikt of zijn of haar diploma heeft gehaald. Het is helemaal niet slecht, eigenlijk heel goed juist, dat je, je kind aanmoedigt om financieel en emotioneel onafhankelijk te worden. Maar laat altijd merken dat je om ze geeft, dat je voor ze klaar staat en dat je kind waardevol is voor jou als vader.

Conclusie

  • Luister altijd naar je kind en probeer hem of haar te begrijpen
  • Heb geduld bij alles wat je samen met je kind doet
  • Waar een dochter het meest over klaagt over haar vader: ''Dat een vader niet goed luistert of niet goed probeert te begrijpen wat de dochter bedoeld, en vaak zonder goed te begrijpen een beslissing neemt.'' Spreken met de moeder van het kind, of je eigen moeder kan hierbij helpen, het andere geslacht kan soms iets anders in elkaar zitten.
  • Het doel van discipline is om duidelijk te maken dat een bepaald gedrag fout of onaanvaardbaar is. Geweld is hier niet tot nauwelijks nodig, ongeacht de leeftijd van het kind. Vaak blijkt het wegnemen van iets waardevols voor het kind effectiever, zo behoud hij of zij haar zelfvertrouwen en het respect naar u toe als vader. Het leren van het goede en het kwade is een proces en niet in één dag gepiept. Hoewel geweld effectief kan zijn op korte termijn, kan het diepe wonden achterlaten op lange termijn. 
  • Gebruik nooit geweld, scheld ook niet. Probeer dingen op een rustige manier uit te leggen.