Attachement parenting

Attachement parenting

Bewust omgaan met ouderschap lijkt een trend te worden in Nederland. Lectuur over (jonge) kinderen, televisieprogramma’s over het ouderschap en vele, vele fora op internet zorgen ervoor dat (aanstaande) ouders gaan nadenken over hun manier van verzorgen en opvoeden. Een van de visies op ouderschap die ingaat op de basisbehoeften van een kind is ‘attachement parenting’. ‘Attachement parenting’ of ‘natuurlijk ouderschap’ is een manier van omgaan met je (jonge) kind waarbij je uitgaat van zijn basale behoeften.

De drie pijlers

De drie belangrijkste pijlers bij attachement parenting zijn: 1. Het dragen van de baby in een draagdoek 2. Het samen slapen 3. Borst voeden

Dragen

Een zuigeling heeft maandenlang dicht bij zijn moeder geleefd, sterker nog, IN haar. Hij kent haar stem, haar warmte, haar geur haar hartslag. Hij voelt zich veilig wanneer hij vaak en dicht op het lichaam gedragen wordt. Het probleem is echter dat wanneer een moeder haar baby de hele dag bij zich moet dragen, zij nergens aan toe komt. Ze heeft letterlijk haar handen vol. Een draagdoek is dan de oplossing. Zij (of pappa) kan de baby dicht bij zich dragen, maar toch de handen vrij hebben om te doen wat er gedaan moet worden. De baby zal heerlijk slapen omdat hij zich veilig voelt. Het samenzijn stimuleert een veilige hechting; een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van een kind.

Samen slapen

De geboorte, en dan vooral de uitdrijving is een traumatische gebeurtenis voor een moeder, maar ook voor de baby. Al die tijd heeft het veilig in de baarmoeder geleefd. Om het vervolgens in zijn eentje in een bed in een slaapkamer te leggen vinden de aanhangers van natuurlijk ouderschap onbegrijpelijk. Samen slapen is het advies. Hierdoor voelt de baby zich niet alleen en wordt er in de behoefte aan contact voorzien. In het begin, als de baby nog heel klein is, kun je hem het beste bovenin het ouderbed leggen op een aankleedkussen met opstaande randen aan de zijkanten. Het aankleedkussen wordt met de lange kant tegen het hoofdbord van het bed gelegd. Op die manier kan de baby niet onder de dekens terecht komen.

Borstvoeding

Als het gaat over natuurlijk ouderschap, dan hoort borstvoeden hier uiteraard bij. Niets is zo natuurlijk als het voeden van een baby met melk die speciaal voor hem gemaakt wordt. De moedermelk verandert qua samenstelling al naar gelang de leeftijd en behoefte van het kind. Door het geven van borstvoeding wordt ook voldaan aan de behoefte van de baby om fysiek dichtbij de moeder te zijn. De baarmoeder trekt samen onder invloed van de hormonen die gepaard gaan met borstvoeden. Dat betekent dat de baarmoeder na de bevalling vlot krimpt haar oorspronkelijke grootte. Moeders die borstvoeding hebben gegeven hebben een kleinere kans op borstkanker en baarmoederhalskanker. Lang doorgaan met voeden wordt geadviseerd. Een kind geeft zelf aan wanneer het er aan toe is om gespeend te worden.

Tot slot...

Volgens aanhangers van ‘attachement parenting’ is uit onderzoek gebleken dat kinderen, die in hun jongste jaren in hun behoeften zijn voorzien door middel van dragen, samen slapen en borstvoeding, steviger in het leven staan en stabiel zijn omdat ze een sterk emotioneel fundament hebben kunnen ontwikkelen.