Respect hebben voor jezelf

Anderen en jezelf respecteren

Dolfijn schud mensenhandenDe meeste mensen denken dat ze respect moeten hebben voor zichzelf als anderen hun geen respect tonen. Waardoor ze gaan eisen van anderen dat ze respect tonen. Maar vervolgens tonen ze vaak geen respect voor zichzelf, vaak door geen respect te tonen voor anderen. Maar nog vaker door zichzelf respectloos te behandelen. Nu is het wel zo dat het altijd moeilijk is om te bepalen wat nu eigenlijk respect is voor jezelf en voor anderen.

Respect

Wat is nu eigenlijk respect? Sommige mensen zullen respect uitleggen als de vrijheid om zonder kritiek van anderen te kunnen doen wat je wilt. Maar als je naar de meest basale uiting van respect gaat kijken, dan is dat eigenlijk goed zorgen voor jezelf. Dan is respect hebben voor jezelf:

 • gezond eten,
 • genoeg slapen,
 • op tijd ontspannen,
 • genoeg inspanning zowel lichamelijk als geestelijk

Maar het is ook:

 • Geen verslavende middelen gebruiken
 • Je lichaam niet te veel en te vaak tot haar grenzen belasten
 • Je brein niet overbelasten door te veel te vaak allerlei zaken tegelijkertijd te doen

Waar al deze punten op neer komen is eigenlijk grenzen stellen aan hoe je met jezelf en je lichaam omgaat, maar ook grenzen stellen aan wat anderen mogen als het om jezelf gaat.

Toch zie je veel mensen juist zichzelf respectloos behandelen. Terwijl ze wel grenzen stellen aan hoe anderen hun mogen behandelen. Zo zijn er massa’s mensen die vinden dat anderen zich aan de verkeersregels moeten houden, maar als ze zelf in hun auto zitten dan willen ze het liefst zo milieuvervuilend mogelijk zijn. Anders gezegd, anderen mogen de snelheidslimieten niet overschrijden, maar ik wel.

Nog een manier om te zien hoe mensen met respect omgaan is kijken hoe ze omgaan met hun eigen spullen. Een paar voorbeelden zijn:

 • 50 meter met je scooter rijden om boodschappen te doen;
 • zonder op of omkijken je fiets de straat op duwen;
 • je grasmaaier buiten laten staan nadat je klaar bent met de tuin maaien;
 • je fiets voor de deur zetten in weer en wind, terwijl je een schuur hebt;
 • je auto de stop op sturen met een snelheid hoger dan tien kilometer per uur.

Het vreemde is echter dat zodra jij op dezelfde manier hun eigendommen zo behandelt je uitgescholden wordt en nooit meer spullen mag lenen.

Respect tonen

Het is dus nog niet zo makkelijk om respect te hebben voor jezelf en dan kun je je dus ook afvragen of het respect dat een ander je toont wel echt respect is. Want is respect voor een ander eigenlijk niet gebaseerd op respect hebben voor jezelf. En als de ander geen respect heeft voor zichzelf, hoe kun je dan weten of de ander je wel respect toont.

Beeld van jongen die hoed afneemtIs wat de ander doet dan niet gewoon gedrag vertonen omdat dat verwacht wordt. De ander gedraagt zich dus op een bepaalde manier tegenover jou vanuit een automatisme, zonder jou echt te zien. De ander ziet je eigenlijk alleen maar als een signaal om bepaald gedrag te vertonen zonder zich bewust te zijn van dat je bestaat.

Eigenlijk ben je in zo’n situatie niet veel meer dan een muur, waar de ander niet tegen aan loopt. Dat kun je natuurlijk niet echt respectvol noemen. Want dan toont de ander eigenlijk geen respect aan jou, maar aan zichzelf. Want net als een muur, waar hij niet tegen aan wil lopen, wil hij niet tegen jou aanlopen. Het respect dat we anderen in de meeste gevallen tonen is dus niet veel meer dan het respect dat we tonen als we een muur zien.

Maar waar kan ik die conclusie op baseren dat mensen elkaar en zichzelf zo weinig respecteren.

Respect voor jezelf en anderen

Het meest simpele voorbeeld waaraan je kan zien dat mensen weinig respect hebben voor zichzelf en anderen is het toilet gedrag van mannen. Veel mannen, maar ook vrouwen, hebben de neiging om na het plassen hun handen niet te wassen. Dat is natuurlijk respectloos tegenover de mensen om je heen. Want op die manier verspreid je bacteriën, waar ze helemaal niet om gevraagd hebben. Maar het is ook respectloos tegenover jezelf, omdat je eigenlijk zegt dat je jezelf niet belangrijk genoeg vindt om jezelf schoon te houden. Je vindt jezelf eigenlijk niet veel beter dan de plas die je net hebt doorgespoeld. Want je vindt het goed dat de onzichtbare spettertjes plas op dat deel van je lichaam mogen blijven zitten waarmee je anderen begroet. Waarmee je dus ook zegt dat de ander minder is, want het is niet erg als je hem vies maakt. Maar ons gedrag na het plassen is niet de enige manier waarop we tonen dat we geen respect hebben voor onszelf en anderen. Ook roken is een vorm van respectloosheid. Ten eerste is ons lichaam niet gemaakt om verbrande koolstof in te ademen. Met het gevaar dat ons lichaam kanker of andere longaandoeningen ontwikkeld. Maar de rook die we verspreiden als we roken is ook slecht voor andere mensen. Mensen in de omgeving van een roker lopen namelijk ook de kans om longaandoeningen of kanker te krijgen als ze moeten meeroken.

Verder houden we er ook geen rekening mee dat als we door te roken een dodelijke ziekte krijgen of een ziekte die we de rest van ons leven hebben, dat we onszelf maar ook onze directe omgeving benadelen. Door te roken lopen we de kans dat we anderen opzadelen met problemen, waar ze helemaal niet om gevraagd hebben. Dat is natuurlijk behoorlijk respectloos te noemen een ander in een bepaalde situatie dwingen, omdat wij graag op een bepaalde manier willen leven. Als een ander ons dat aandoet, dan vinden we dat respectloos, maar als we het zelf doen, dan is het in het geval van roken bijkomende schade van het genieten.

Respect hebben

Een muur van uitsteekselsHet is dus nog behoorlijk moeilijk om respect te hebben en te tonen. In veel gevallen tonen we dan ook geen respect tegenover onszelf en anderen. Terwijl we wel denken respect te tonen. Maar als de intentie achter het getoonde respect hetzelfde is als het vermijden van een muur, dan kun je natuurlijk niet van respect spreken. Dat is gewoon verstandig gedrag.

Uiteindelijk is respect niet het vertonen van bepaald gedrag, maar het laten zien dat je erkent dat de ander ook mens is en dezelfde rechten heeft als jijzelf.

Afbeeldingen