Alles over bindingsangst

Wat is bindingsangst?

Kort samengevat houdt bindingsangst in dat je bang bent om je te binden. Je bent bang om een relatie te hebben met iemand. Mensen met bindingsangst houden heel veel van hun eigen vrijheid en zijn bang dat ze hun vrijheid kwijt raken door een relatie. Sommige mensen weten van zichzelf dat ze bindingsangst hebben, maar anderen komen er tijdens hun relatie achter. Ze krijgen het benauwd bij het idee om altijd samen met iemand te moeten zijn en denken aan alle dingen die ze dan zullen missen. Lees hieronder alles over bindingsangst.

Waaraan herken je bindingsangst bij jezelf?

 • Er zijn een paar duidelijke kenmerken van bindingsangst. Hieronder een overzicht.
 • Je houdt veel van je vrijheid
 • Je hebt nog nooit een echt lange of serieuze relatie gehad
 • Je bent liever bij je vrienden dan bij je partner.
 • Je blijft twijfelen tussen je partner of je vrijgezelle leven
 • Je wilt je partner niet te vaak zien
 • Je vindt het moeilijk om intiem te worden.
 • Je wilt liever niet teveel aan de toekomst denken.
 • Je krijgt het benauwd bij het idee dat je ooit moet gaan samenwonen en trouwen en dergelijke.
 • Je mist al snel de spanning in je relatie.
 • Deze spanning blijf je opzoeken, desnoods bij een ander of door bijvoorbeeld ruzie te maken met je partner.

Waaraan herken je bindingsangst bij je partner?

Wanneer je een partner hebt met bindingsangst, is dat heel vervelend. Je kan heel erg aan jezelf gaan twijfelen of je wel goed genoeg bent. Maar het ligt niet aan jezelf dat iemand bindingsangst heeft. Heb je een partner die aan de volgende punten voldoet, dan heeft hij of zij misschien wel bindingsangst

 • Terwijl jij het liefst iedere dag bij je partner bent, vind hij één keer in de week genoeg.
 • Je partner vindt dat je hem of haar teveel claimt. Iedere dag bellen of smsen is echt niet nodig
 • Je krijgt zijn familie of vrienden niet te zien, want dat zou het te officieel maken.
 • Gesprekken over de toekomst worden standaard afgekapt.
 • Ook al doe je nog zo je best, je partner geeft je het gevoel dat je toch niet goed genoeg bent.
 • Gaat het in een normale relatie alleen maar vooruit, wanneer je een relatie hebt met iemand die bindingsangst heeft, gaat het voor je gevoel alleen maar achteruit.

Oorzaken bindingsangst

Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand bindingsangst krijgt. Bij de meeste mensen die bindingsangst hebben komt dit door het verleden. Mensen met bindingsangst hebben meestal zelf geeneens door dat hun verleden een grote rol speelt in hun huidige relaties.

 • Pesten of afwijzing. Mensen die in hun jeugd zijn gepest, kunnen daardoor erg onzeker zijn geworden. Ze vertrouwen mensen niet en denken dat anderen hun pijn willen doen. Wanneer iemand die gepest een relatie krijgt, kunnen die angstige gevoelens weer bovenkomen. Ze durven geen echte relatie aan te gaan uit angst dat het toch niks zal worden.
 • Verbroken relatie. Er zijn ook mensen die wel een gewone relatie hebben gehad zonder bindingsangst. Maar wanneer deze relatie heel rot is uitgegaan, kan er bindingsangst ontstaan. Iemand heeft zoveel pijn gehad, dat je door bindingsangst daar onbewust voor wordt beschermd.
 • Genetisch. In sommige gevallen is de bindingsangst genetisch bepaald. Het is dan moeilijk om op te lossen.

Wat kan je tegen bindingsangst doen?

Wanneer je zelf bindingsangst hebt, geef je daar het liefst aan toe. Maar wie weet mis je daardoor wel een hele leuke relatie. Hieronder wat tips hoe je om kan gaan met je bindingsangst.

 • Praat er met je partner over. Het is moeilijk om jezelf bloot te geven als je bindingsangst hebt, maar misschien kom je er wel uit door er samen over te praten. Wanneer je aan je partner uitlegt hoe je je voelt, dan kan je partner er begrip voor opbrengen en niet het idee hebben dat het aan hem of haar ligt.
 • Zoek de middenweg. Probeer van tevoren dingen met je partner in te plannen, maar maak ook afspraken met vrienden. Zo heb je voor jezelf het idee dat je niet alleen maar met je partner bent, maar dat je ook je eigen ding hebt. Wanneer je partner je gaat benauwen heb je nog je vrienden om naar uit te kijken. Op die manier ga je het niet af reageren op je partner.
 • Push jezelf. Ook al moet je er niet aan denken om bijvoorbeeld naar je schoonfamilie te gaan of samen een weekend weg, je kan jezelf ook eens pushen om het gewoon te doen. Het is misschien moeilijk, maar als je het stap voor stap doet kom je er misschien wel achter dat het helemaal niet zo erg is.

Hoe ga je met je partners bindingsangst om?

Wanneer je een relatie hebt met iemand die bindingsangst heeft, maakt dat je meestal erg ongelukkig. Maar je wilt je partner ook niet kwijt. Je kan veel ruzie maken met de ander, maar je kan ook een manier vinden om er mee om te gaan. Zeker wanneer je partner aan zijn bindingsangst wilt werken, komen jullie er misschien wel samen uit.

 • Claim je partner niet teveel. Stel geen eisen aan je partner, maar geef hem vooral zijn vrijheid. Ga er niet moeilijk over doen als hij of zij wat met zijn vrienden wilt gaan doen. Zo krijgt je partner het idee dat een relatie inderdaad niet het einde van de wereld is.
 • Verwacht niet teveel van je partner. Als je weet dat je partner bindingsangst heeft, verwacht dan niet teveel van hem of haar. Hij kan dat als benauwend opvatten omdat er immers eisen aan hem worden gesteld. Wanneer je hem de ruimte geeft, durft hij misschien wel intiemer te worden.
 • Praat niet over de toekomst. Wanneer je een relatie hebt, is het heerlijk om te fantaseren over later, zoals bijvoorbeeld samenwonen of kinderen. Iemand met bindingsangst wilt hier meestal nog niet aan denken.

Conclusie

Bindingsangst is voor alle partijen een probleem. Als je zelf bindingsangst hebt, dan is het lastig om een relatie op te bouwen. Je hebt heel de tijd een gevecht met jezelf. Je wilt wel, maar toch ook weer niet. Ook als partner is het ontzettend lastig. Je kunt alleen maar hopen dat de bindingsangst minder wordt, maar wanneer dit niet gebeurt, dan zal een relatie nooit gaan werken! Professionele hulp kan helpen bij bindingsangst maar degene met bindingsangst moet hier wel voor open willen staan.

Reacties (18)

Reageer
Michel reageerde 10 jaar geleden
19 Jun 23:17
Hoi,

Ben sinds paar weken uit elkaar, reeds 4 maal uit elkaar gegaan nu. Mijn (ex)vriendin heeft bindingsangst en ik verlatingsangst. Mijn grootste blokkades heb ik zelf kunnen neerhalen, enkel kunnen deze nog steeds tijdelijk worden geactiveerd door situaties. In feite was het mijn vriendin die deze steeds activeerde door haar eigen blokkades maar dat beseft ze niet. Ze erkent de bindingsangst bij haar niet. Ze zegt dat ik haar dan wil afbreken. Dit betekent dat ze er nog niet klaar voor is. Voor haar ligt de fout nooit bij haar en toch op sommige momenten zegt ze zelf dat ze blokkades heeft. Tegenstrijdige verklaringen is een van de symptonen bij haar.
Nou ja, het is nu gedaan tussen ons. Enkel is ze een schat van een vrouw en voor mij echt heel dierbaar en wil ik met haar bevriend blijven. Zij laat haar ex-en normaal nooit vallen. Dat kan ik bevestigen. Ik heb veel moeite moeten doen om de mogelijkheid te hebben een vriendschap vanop een propere lei op te kunnen bouwen. We nemen eerst een paar weken voor onszelf om los van elkaar te kunnen komen. (gaat dit wel ?) We voelden van elkaar dat het een beantwoorde liefde was, het deksel op het potje... deze zijn de woorden die ook zij gebruikte. Maar zij zei dat ze mij nu niet meer vertrouwt, dat het vertrouwen volledig weg is gevallen. Maar ja, omdat ik de dingen misschien niet deed zoals ZIJ dat wou hé... en ik dan ? Wat met MIJN gevoelens ? Het leek steeds om wat ZIJ wou en ZIJ dacht te gaan want zij trok aan de touwtjes, wat ik ook deed (zelfs wat zij wou dat ik deed) was nooit goed. Steeds waren er opmerkingen in de vorm van zuchten, geluidjes, attitude enz... Ik heb steeds gezwegen en me klein gehouden en een discussie vermeden, puur uit liefde. Ondanks dat allemaal wil ik echt uit mijn hart bevriend met haar blijven. Zij gaat nog vele eenzame jaren en gebroken relaties tegemoet zeg maar. Ik wil er voor haar zijn als gewone vriend. Een relatie is me te pijnlijk geworden met haar en alsook vernietigend voor mezelf.
Zij verwijt me ook dat ik naar de plekken ga waar dat zij naartoe gaat(al gaat ze er zelden naartoe )Wat moet ik nu doen ? Ergens anders gaan ? Ze zegt dat het voor haar lijkt alsof ik met haar voeten rammel (uitdrukking is op z'n belgisch, ik ben belg hé).
Ik weet dat ik nu enkel kan wachten totdat zij mij contacteer anders ben ik te opdringerig, ongeduldig voor haar wat niet goed is. Als laatste zei ze dat ze me de kans, de tijd en ruimte gaf om los van haar te komen want ze wilt zich 'neutraal' voelen als we elkaar weerzien. Alsof zij mij een laatste kans geeft, deze indruk heb ik toch terwijl ik weet dat ze zelf niet los van me kan komen maar het gewoon stevig onderdrukt. Dus kan dit terug naar de oppervlakte komen. Ik vrees als ik een andere vriendin heb dat ze ons uit elkaar gaat willen halen, dit om steeds de keuze te blijven hebben om terug naar me toe te kunnen gaan. Al wat ik kan doen is afwachten hoe het verder verloopt. Ik hoop echt op vriendschap maar geen oppervlakkige vriendschap natuurlijk, we hadden iets dat diep genoeg was om een stevige vriendschap aan over te kunnen houden vind ik. Is dit mogelijk ?
An reageerde 10 jaar geleden
22 May 22:02
Hallo,

Ik ben een meisje van 21 en ik had zelf ook flinke bindingsangst. Verliefd werd ik wel, maar op het moment dat ik bijv. 2 maanden ´verkering´ had met een jongen werd ik benauwd. Hand in hand lopen op straat durfde ik echt niet, als hij een arm om mij heen sloeg als we alleen waren werd ik kotsmisselijk. Het is denk ik echt een angststoornis en ik kon helemaal niks doen om het tegen te houden. Ging ik dwars tegen mijn angst in dan werd het alleen maar erger en dat resulteerde altijd tot einde relatie. Nou is het wel al zo´n 7 jaar geleden dat ik het zo erg had hoor, langzaam is het steeds beter gegaan en nu woon ik iets langer dan een jaar samen met een geweldige jongen. Hij heeft alle geduld van de wereld met mij en dat is iets wat heel belangrijk is. Ik ben mij heel bewust van mijn angst. Ik heb hele periodes dat ik hem helemaal geweldig en leuk vind en niet van hem af kan blijven maar als de angst de kop op steekt ben ik zeer afstandelijk en twijfel ik zelfs aan mijn relatie. Dit komt omdat ik door mijn angst mijn gevoelens voor hem wegstop. Het is belangrijk je te realiseren dat die twijfel gevoelens slechts de angst is die spreekt. Ik ben er heel eerlijk over tegen hem en als ik een slechte periode heb vertel ik hem dat gewoon. Ik zit dan bijvoorbeeld in mijn eentje in de slaapkamer tv te kijken en hij in de woonkamer. Laatste week heb ik zelfs paniekaanvallen als hij naast me komt liggen in bed, ik ben sowieso graag alleen want ik ben mijn hele jeugd helemaal gek gepest wat geresulteerd heeft in bindingsangst, verlatingsangst en depressies, ik vind mezelf maar niks en dat weet hij. Hij heeft ook vaak nachtdienst (beveiliging) en dat is ook wel fijn om om de week alleen te slapen. Hij geeft mij alle vrijheid en ik hem de zijne. Alhoewel het heel erg verleidelijk is voor velen met deze angst om voor de makkelijke weg te kiezen en het uit te maken zou ik dit echt niet kunnen. Zo een als hij vind ik nooit meer, ondanks de angst die heel hard tegenspreekt. Ik denk dat er bij mij ook verlatingsangst meespeelt want als hij iets zou doen waardoor ik hem niet meer zou willen zien (vreemdgaan oid) zou ik een reden hebben om te vluchten, toch heb ik vaak nachtmerries dat hij er niet meer is en dan wordt ik vreselijk verdrietig wakker. Op deze manier kan ik ook weer zien dat het slechts de angst is die spreekt, en het is heel belangrijk dat je dat beseft! Maar het maakt het wel erg dubbel soms..
Maar niet iedereen met bindingsangst is alleen maar met zichzelf bezig. Ik heb hem nooit genegeerd of gedumpt in de 2 jaar dat we samen zijn. Weleens geprobeerd ruzie te zoeken maar daar reageerd hij niet op en later zag ik altijd in dat ik fout zat. Ik zeg hem altijd dat het niet aan hem ligt als ik weer 'raar' doe en dat ik van hem hou. Op zo'n moment erg moeilijk om te zeggen maar weer: ik weet dat het de angst is die mij tegenspreekt.
Poelie reageerde 11 jaar geleden
07 Jan 00:22
hoi ik ben een vrouw van 28 en heb net een relatie van 5,5 jaar verbroken om het feit bindingsangst van zijn kant heb wel samengewoond met hem hield heel veel van hem maar het was gewoon te zwaar hij heeft het probleem niet herkend en wou geen hulp ervoor de gedurende 5 jaar was er een soort van afstand tussen ons met mate door weinig intimmiteit oa knuffelen kussen over gevoelens praten enzo als ik bv zei ik hou van je zei hij weet ik of knuffelen dan vasthouden en dan snel wegduwen voor de rest deed hij wel alles voor me ik kan ook niet zeggen van hij hield niet van me want hij deed verder alles voor me hij is vroeger in de steek gelaten door zijn ouders zijn ouders komen uit een ander land en lieten zeg maar hem achter bij zijn oom maar zijn zus heeft het meeste voor hem gezorgd zeg maar ook vaak teleurgesteld in relaties en vriendschappen priscilla zou het ook iets anders kunnen zijn dan bindingsangst wat ik benoem?
Bordy reageerde 11 jaar geleden
20 Nov 21:32
Hallo,
ikzelf ben iemand met zowel verlatings- als bindingsangst. Ik heb nu al 3jaar een relatie, wat voor mij al lang is, en mijn vriend wil gaan samenwonen. Kheb het tot hier toe altijd al kunnen afwimpelen, maar het staat eraan te komen. Mijn hersenen gaan in over-drive, ieder week-end vind ik wel iets nieuws om over te mekkeren. Drie x per week stuur ik hem een mail waarin ik zeg dat ik hem niet meer wil zien.... en toch... hij wil samenwonen. Naar zijn ouders gaan, lijkt voor mij een hel. Terwijl dit vriendelijke mensen zijn. En áls ik dan eens mee ga, dan hoop ik op niet te veel contact. Ik sta absoluut open voor verandering, of ik eindig als een oud, eenzaam besje... maar weet niet hoe/waar te beginnen.
Margriet reageerde 11 jaar geleden
12 Aug 01:16
hallo!
ik wist zelf niet echt waarom ik nooit een realtie met iemand kon aangaan, todat een vriendin vroeg of ik geen bindingst angst had, toen keek ik hierop, en zowaar alle symptonen heb ik.
het is erg vervelend, wand soms ben ik dan met iemand een beetje in de weer, en zodra het te serius wordt dat wil ik niet meer, het is een hele slechte eigenshap.
ik durf ook geen relatie aan.
maar voor de mensen met een vriend of vriendin met bindgsangste weet wel dat hij veel van je houd als hij al een relatie met je heeft, dat heeft ie veel voor je over en hij probeert het wel. ik heb een tip, doe het vooral rustig aan overhaast geen dingen, praat over dingen en laat weten dat je het snapt, maar vooral niet te klef en claimend doen!
Pure1982 reageerde 12 jaar geleden
10 May 21:03
Ben nu al een jaar aan het vooruit kruipen met een meisje die kinderen heeft. ik heb zelf ook een kind van dezelfde leeftijd en een relatie van 12 jaar achter de rug. Zij heeft in haar vorige relatie s (ook lange) niets anders gekend als mensen met losse handjes. ik moet toegeven zij is zeker niet de makkelijkste om lief te hebben omdat ze haar eigen wil heeft. De ene dag is ze super lief, maar dan komt het weekend eraan dat ze haar kinderen niet heeft. Dan zit er precies maar 1 ding op en dat is hoe dan ook alles doen om het weekend met ruzie in te gaan zodat ze haar ding kan doen. Het is al maanden zo, zelfs als ik haar laat gaan en niet mee wil. Dan zal ze wel een reden vinden om me op te bellen zoals: iemand zegt dat men ex hier is ofzo. We hebben allebei een woonst, en hebben is geprobeerd een week "samen" te wonen. Wel dit is een ramp, ze krijgt het benouwd als ze mij ziet binnenkomen met twee broeken. Het leven is voor mij omdat ik haar zo graag zie desondanks alles gewoon een HEL. Heb altijd het gevoel dat alles langs mijn kant moet komen. We hebben al ontelbare keren ermee gestopt maar elke keer we elkaar zien, smelten we in elkaars ogen. Wij kunnen geen gewone vrienden zijn. De zin: ik zie je graag, heeft ze nog nooit over haar lippen gekregen. Moet eerlijk zijn had hier nog niets over gelezen maar hetgeen ik hier allemaal lees heb ik zelf moeten ondervinden en pas dat ook toe, maar desondanks alles, een gouden tip bestaad hierin niet, we komen geen stap vooruit en momenteel moet ik maar om de week met een gebroken hart leven. Sry maar met het lezen van dit alles, wat hopelijk wel een succes is voor anderen, kom ik geen stap verder.
Faat reageerde 12 jaar geleden
28 Apr 00:22
heeft het ook niet te maken met hoe je zelf in de relaie staat. mijn vriend heeft bindingsangst en ik heb verlatingsangst, lekkere combi, he. maar zolang ik hem zijn vrijheid geef en hij regelmatig zegt dat hij van mij houd, vind ik het prima. 50/50 verhaal. wij gaan bijzonder vreemde kinderen krijgen, haha. gegroet
Maria reageerde 12 jaar geleden
28 Mar 13:48
ik dacht ben vrij en ga eens kijken lezen over bindingsangst,,whoooo wat havy allemaal als ik dit lees wil ik de handoek meteen in de ring gooien,ja van mijn kant uit liefde op het eerste gezicht sinds 8 jaar ja wel kennis gehad maar niks geworden.hij zegt wel dat het gevoel wederszijds is.hij weet het van zich zich zelf zegt het ook.wat ik/wij normaal vinden lekker smsjes sturen is al een dood zonde,als je daar iets over zegt meteen antw je hijgt in mijn nek,via chat/msn zegt hij veel maar komt ik dichterbij boem de deur dicht,ja doorgaan of nu al stoppen hoe gaat hij dan verder weer een reden om zijn bindingsangst te bevestigen van zie je wel !!!!
Priscilla reageerde 12 jaar geleden
19 Mar 11:41
Ja daar heb je helemaal gelijk in. Het klinkt hard, maar het heeft totaal geen nut om energie in een relatie te steken met iemand die bindingsangst heeft en die dat zelf niet inziet of er iets aan wilt doen. Je krijgt dan continue machtspelletjes. Eigenlijk heb je als partner van iemand die bindingsangst 2 opties. Of je verbreekt de relaties of je accepteert dat je niet de relatie zult krijgen die jezelf voor ogen hebt. Iemand met bindingsangst zal zichzelf altijd op de eerste plek zetten. Pas als iemand zijn probleem inziet en er aan wilt werken, dan kan er iets veranderen
Julia reageerde 12 jaar geleden
18 Mar 22:32
ja priscilla ben het gedeeltelijk met je eens dat je iemand met bindingsangst niet kan dwingen maar het is wel onfair dat degene die met de persoon in kwestie omgaat net zo goed niet te dwingen valt om maar met deze nukken om te gaan van iemand die die bindingsangst heeft want kan je zeggen dat dat geestelijk heel zwaar en vermoeiend is hoor en door het vele houden van worden deze mensen onbewust ook gedwongen hier maar mee om te gaan en dat is niet altijd leuk.toevallig weet wist jij het van jezelf en heb je wat aan gedaan maar nu iemand die wel of niet weet en verdomd om wat aan te doen maar wel met relatie blijft doorgaan en de ander eigenlijk het leven zuur maakt? en eerlijk meestal als degene met bindingsangst open voor staat is deze bij degene waar hij laatst was al gevlogen of niet? dan heeft iemand anders daar pas profijt van en niet degene die er al die tijd zo trouw voor hem of haar is geweest
Priscilla reageerde 12 jaar geleden
17 Mar 11:22
Iemand die bindingsangst heeft kun je niet dwingen, dit moet diegene echt zelf doen. Iemand met bindingsangst moet zijn problemen inzien en vandaar er aan werken. Pas op het moment dat degene met bindingsangst er open voor staat om er wat aan te doen, dan kun je hem als partner steunen door heel veel geduld te hebben.

Ik ben de schrijver van dit stuk en ik heb enorme bindingsangst gehad. Ik heb geprobeerd om op te schrijven hoe je je dan voelt, maar als je het terugleest kom je eigenlijk tot de conclusie dat het eigenlijk heel raar is. Zo durfde ik niet in het openbaar af te spreken of kennis te maken met schoonfamilie. Van het woord relatie werd ik al misselijk. Ik heb mezelf uiteindelijk echt moeten pushen om het gewoon te doen en uiteindelijk ging ik inzien dat het allemaal niet zo erg was. Inmiddels ben ik getrouwd en heb ik 2 schatten van kinderen. Dus mijn conclusie is dat iemand met bindingsangst uiteindelijk prima in staat is om een normale relatie te hebben maar dat je dit alleen zelf kunt doen!
Julia reageerde 12 jaar geleden
16 Mar 21:54
Hoi Anne,
Ook voor jou wil ik zeggen laat los deze relatie hoe moeilijk ook is. Zowieso om even tot rust te komen en tot jezelf. Want ook jij bent helemaal bezig met de ander maar is de ander ook zo met jou bezig? Nee je cijfert jezelf helemaal weg. En dat verhaal over vrijheidsdrang nee is niet ok zeker niet op de momenten dat jij het gevoel krijgt dat dat gebeurd omdat hij ermee zit want dat is vluchtgedrag en bovendien heb jij dan een probleem omdat jij dan met een rotgevoel zit. En zo wordt er dus niets opgelost maar weer opgeschort naar weer de volgende keer.
Deze situaties wordt je alleen maar steeds verdrietig en ongelukkig van en voelt als oneerlijk.
Want je gaat jezelf nog verwijten en afvragen of het niet aan jou ligt.En elke keer kan je er niks mee want hij loopt weg en jij zit machteloos maar af te wachten tot hij mischien terugkomt en bijdraait en je gaat weer mee door,voor mij is dit heel herkenbaar maar je moet je afvragen hoe lang en hoe vaak je dit rondje nog wil gaan doen. Want je beland netzoals hij in een circel zonder eind ondanks je houden van. Probeer om die circel te doorbreken samen door hem serieus voor de keus te stellen als begin en hem daaraan te houden. Succes gr Julia
Anne reageerde 12 jaar geleden
16 Mar 14:04
heykes

ik zit in een relatie nu al een 3.5 jaar met iemand met bindingangst en ik had het al eerder door maar nu denkt hij toch ook dat die ermee zit

alleen de stap zetten voor begeleiding te zoeken ligt bij hem moeilijk hij wilt wel en zegt dat die daar ook achter gaat horen maar het blijft bij 1 mails volgens hem waar geen reactie op komt, en er heen bellen vraagt teveel tijd van hem zegt hij

we zijn nu op die jaren tijd voor de 4 keer uiteen twee keer een 5 maanden en nu twee korte keren van 14 dagen en nu een maand.

ik heb het er heel moeilijk mee want we zien elkaar enorm graag en we hebben erg veel gemeen samen

maar mijn prive situatie maakt het ons moelijk en ook de omstandigheden er rond ook

in het begin van onze relatie heeft die ook verkeerd omgegaan met zijn vrijheid waardoor ik het geduld heb verloren erin bij hem

en waardoor ik snel in de verdediging ga

hij had graag snel willen samen wonen, maar we moeten nog zeker 2 jaar ermee wachten

maar hij is ook erg graag met vrienden weg en zit ook graag wel eens alleen thuis

op zich niks mis mee en begrijpt dat ook wel

hij heefrt een stresserend job en de afstand dat wij moeten nemen voor elkaar te zien is ook wel moeilijk en put hem ook uit

ik hoop dat die er nu echt aan wilt werken want hij ziet me nog erg graag en mist mij enorm we zien elkaar nog af en toe en de momenten samen zijn dan echt zalig

maar het afscheid elke keer en het gevoel dat ik geen deel meer uit maak van zijn leven doet me erg veel pijn en maakt me heel onzeker


ik heb hier de tips gelezen hoe je er mee moet omgaan maar simpel is dat niet en echt fair ook wel niet


ik wil hier met hem ook aan werken maar ik weet echt niet hoe

hij heeft ook z'n negatief beeld van mij op vlak van vrijheid aan elkaar te geven

door die ruzies van in het begin van onze relatie

ik heb voordien in geen enkele relatie daar moeite mee gehad om mijn partner zijn persoonlijke vrijheid te gunnen maar bij hem heb ik dat wel door zijn gedrag en hoe hij ermee omgaat

hoe moet ik dit toch aanpakken met hem??


Elles reageerde 12 jaar geleden
13 Mar 22:18
Hoi Julia,
Dankjewel voor je reactie!
Ja zit me nogal suf te piekeren ja klopt. Ik weet nu ook waarom hij zo doet, het heeft te maken met zijn vorige relatie. Hij praat wanneer hij volgens mij wanneer hij maar zin heeft. Maar denk wel dat je gelijk hebt zo! Hoe jij je voelde voel ik precies het zelfde!
Je vindt dat ik hem moet laten gaan? Nou dat kan ik eigenlijk niet want ik hou ziels veel van hem ondanks alles wat hij ook doet. Kan hem niet zo maar vergeten en loslaten. Hij moet er zowiezo erover heen komen want hij is bijna 20 jaar en hoe wil hij het later doen!?? Ik heb thuis alleen nog maar agressie buien en huilbuien alles gaat heel slecht, op school ook zover al gekomen dat ik moet blijven zitten en ga alleen naar school als ik zin heb en dat is bijna Nooit! Is het mogelijk dat we privé via de mail kunnen verder praten vind het wel fijn zo dat ik eindelijk er ff met iemand kan praten die weet hoe et is enzo.! Je kunt me toevoegen op msn als je wilt? Elles181@hotmail.com

Groetjes Elles
Julia reageerde 12 jaar geleden
11 Mar 22:24
Hoi Elles,
Ik begrijp jou helemaal,jij zit je suf te piekeren en hij is totaal onbereikbaar,je snapt er geen snars van,toch? En er valt ook totaal niet met zo iemand te communiceren want hij verstopt zich voor jou terwijl hij wel met alles buiten jou om beetje leuk zit te wezen en niet aan jou denkt die verdrietig achterblijft zitten piekeren.
Ik heb 3jr omgang met iemand gehad met bindingsangst en dat is een gebed zonder eind.Hoe jij je voelt zo heb ik mij ook gevoeld,machteloos,woedend,verdrietig en vooral onzeker,je onrechtvaardig behandeld voelen terwijl je dat niet verdiend! Ik kan je maar een tip geven hoe moeilijk dat ook is en ik zit daar nu middenin en dat is loslaten en zoveel mogelijk aan jezelf denken en leuke dingen doen. Ik weet dat dat moeilijk is want heeft bij mij aantal weken geduurd maar doen! want anders ga je er aan onderdoor en dat is het niet waard voor iemand die alleen maar met zijn eigen ik bezig is zonder erbij na te denken of zichzelf uberhaupt af te vragen wat dit met jou doet en wat voor schade hij aanricht! veel sterkte liefs julia
Elles reageerde 12 jaar geleden
04 Mar 18:32
Hoi,
ik heb een vriend sinds paar maanden en soms negeerd hij mij. Het blijkt te zijn dat hij bindingsangst heeft. Ik vind het heel moeilijk om er mee om te gaan omdat hij nu even rust wil dus hij smst niet meer enzo en neemt zijn telefoon ook niet meer op. Kan iemand me helpen hoe ik het beste ermee om te gaan. Zou graag in contact komen met andere die het zelfde mee maken als mij.

Priscilla reageerde 12 jaar geleden
02 Mar 20:04
Ik denk dat veel mensen pas later in hun relatie gaan twijfelen, maar in het begin bij de eerste verliefdheid is er vaak geen twijfel, hoor. Er zijn genoeg mensen die wel graag een relatie willen hebben en juist geen vrijgezel willen zijn!
Bindingsangst Test reageerde 12 jaar geleden
28 Feb 21:21
Goede info ten eerste!

Er is toch ook zoiets als een bindingsangst test ?

En bij het herkennen van bindingsangst staat er ook dat je twijfelt tussen je relatie en het vrijgezellenleven, maar is dat niet altijd zo? Voor iedereen bedoel ik daarmee.