Hoe voorkom je ruzie op vakantie

Ruzie tijdens de vakantie

Vakantieruzies komen bij bijna iedereen voor. De vakantie zou juist de periode moeten zijn waarin je heerlijk kunt ontspannen en je weer volledig op te laden. Maar helaas lopen vakantieruzies soms zelfs zodanig uit de hand, dat ze de hele vakantiestemming kunnen verzieken. Gelukkig zijn vakantieruzies gemakkelijk op te lossen én te voorkomen als je weet wat de oorzaak achter vakantieruzies is.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van ruzie op vakantie?

 • Vermoeidheid leidt vaak tot irritaties. Vaak zijn mensen bij aankomst op de vakantiestemming al moe. Dit komt doordat je de dagen voor de vakantie meestal nog druk bezig bent geweest met het afronden van de taken op het werk, koffers inpakken etc. Daarnaast kost de reis zelf ook nog eens de nodige energie en helaas gaat dit allemaal ten koste van je goede humeur.
 • Andere verwachtingen. Wanneer je eenmaal bent aangekomen op de bestemming, blijkt vaak dat je andere verwachtingen dan je partner hebt. De een leest graag een boek op het strand, de ander wil de hele dag praten. De een wil zon, zee en strand afwisselen met cultuur en de ander wil liever gaan stappen. Kortom: verschillende interesses hebben kan op vakantie voor heel wat spanningen zorgen, vooral als de beschikbare tijd beperkt is.
 • Uitgaven. Op vakantie voelen mensen zich vaak een stuk vrijer en daarom gaan sommige mensen ook gemakkelijker met geld om. Voor sommigen is het heel moeilijk om alle mooie aanbiedingen te weerstaan, maar dit kan soms irritaties opwekken bij de partner.
 • Jaloezie is een grote veroorzaker van ruzies tijdens de vakantie. Wanneer je naar een mooie badplaats gaat, zul je waarschijnlijk veel schaarsgekleed mannelijk en vrouwelijk schoon tegen komen. Als je merkt dat je partner daar zijn blik maar moeilijk van af kan houden, zorgt dit vaak voor jaloezie en uiteindelijk ruzie.
 • Seks. Je zou het misschien niet verwachten, maar (het gebrek aan) seks veroorzaakt veel ruzie tijdens de vakantie. De verwachtingen op dit gebied zijn vaak verschillend op vakantie.
 • Overmatig drankgebruik levert vaak irritaties op bij de partner. Tijdens de vakantie voelen we ons allemaal wat vrijer en dan grijpen sommigen wat sneller naar de fles.
 • Veel mensen gaan met de auto op vakantie en de meeste vakantieruzies ontstaan dan ook in de auto. Met name wanneer de bestuurder verkeerd rijdt en tijdens files ontstaan de meeste ruzies in de autol.
 • Het weer leidt ook tot veel ruzies tijdens de vakantie. Je verwacht tijdens de vakantie natuurlijk iedere dag mooi weer, maar vaak is dit niet het geval. Regen, onweer en zonverbrandingen zorgen nogal eens voor spanningen tijdens de vakantie.
 • Kinderen. Wanneer je je kinderen niet goed hebt voorbereid op de reis, kunnen er misverstanden ontstaan die leiden tot vakantieruzies.

Tips om ruzie op vakantie te voorkomen

 • Bouw enkele dagen voordat je weg gaat je verplichtingen langzaam af. Pak de koffers op tijd in en zorg voor een beetje rust en ontspanning voordat je op reis gaat.
 • Maak duidelijke afspraken omtrent alcoholgebruik, seks, uitgaven etc. zodat je niet met verkeerde verwachtingen op vakantie gaat.
 • Bereid je voor op tegenslagen. Geen een vakantie verloopt perfect. Er zijn altijd wel files, uitgaven die hoger uitvallen dan verwacht, regenbuien etc. Het is dan aan jou om het beste uit de situatie te halen!!

Bronnen