Hoe maak ik mijn sex toys schoon

Voor wie wat variatie in zijn/haar sexleven wil, is er tegenwoordig genoeg keuze. Een vreemde partner is met Second Love nog maar een paar muisclicks verwijderd. Met Tinder kan je je 'vrijgezelle' omgeving verkennen. Maar ook voor de monogome doelgroep zijn de mogelijkheden onbeperkt. Voor wie de markt van de sex toys eenmaal betreedt is er vaak geen weg terug. 

Speelgoed voor volwassenen, in alle soorten en maten. Met speciale vormen, gemaakt van speciale materialen, met speciale stimulatie en soms als het even kan, ook elektrische stimulatie. Het kan niet gekker om het genot naar een nieuwe hoogtepunt te brengen. Klinkt als 1 groot voordeel dus. Maar zijn er ook nadelen. Hoe zit het bijvoorbeeld met het schoonmaken?

Schoonmaken van een toy

De meeste toys hebben een dusdaning prijs dat het loont om ze te hergebruiken. Een sextoy van 100 euro gooi je niet zo maar weg, hoe hoog het hoogtepunt is geweest. Maar hergebruik betekent schoonmaken. Je verschoont je ondergoed immer toch ook dagelijks. toch?

Hygiene

Bij een goede hygiene hoort schoonmaken. Bacterien hebben de eigenschap om zich te vermenigvuldigen op de plekken waar ze goed kunnen gedijen. Het liefst op plekken waar het vochtig is en die moeilijk schoon te maken zijn. Het voordeel van de meeste sextoys is dat ze hiermee rekening gehouden hebben. Je zal weinig moeilijk te bereiken plekken hebben om scherpe randjes te voorkomen. Desondanks is schoonmaken nog steeds belangrijk. Bacterien kunnen schadelijk zijn voor je lichaam. Infecties willen we voorkomen toch?

Niet uitstellen

Belangrijk is het om een sextoy snel na gebruik schoon te maken. Dit voorkomt dat bacterien zich kunnen uitbreiden en verspreiden. Ook zullen ze nog niet in een stadium komen waarin ze zich gaat hechten aan het materiaal. Hoe eerder je er bij bent hoe beter.

Dit lijkt voor de hand liggen. Toch is er een groep die de sexspeeltjes onder het bed laat verwijderen en er in de toekomst pas weer een keer naar kijken. Laksheid en uitstellen zit in de mens ingebakken. Maar laat je op dit niet kennen. Stel je voor dat iemand jouw 'vieze' toys ontdekt. Dat is toch het laatste wat je wilt?

Risico's

Type toys

Het aantal toys dat beschikbaar zal je verbazen. Webshops zoals staan er vol mee. Neem alleen al Easytoys.nl bijvoorbeeld. Wereldwijd praten we over miljoenen toys. Toch zijn de materialen waarvan de speeltjes gemaakt een stuk beperkter. Er wordt in de meeste gevallen gekozen voor een bepaalde variant van plastic of rubber. Dit is relevant bij het type genot maar bij het schoonmaken.

Lekkage

Een van belangrijkste risico's bij het schoonmaken is de waterdichtheid van de toy. Wanneer de toy in water wordt gezet om te weken of in de vaatwasser wordt gewassen, kunnen de eigenschappen door lekkage veranderen. Elektrische toys kunnen beschadigen bij contact met water. Vooral bij het goedkope speelgoed is de duurzaamheid van het produkt niet het belangrijk criterium dat bij de ontwerp het hoogst in het vaandel wordt gehouden.

Vervorming

Maar dat betekent niet dat ook kwaliteitsproducten niet kunnen beschadigen. Op kokend water zijn veel materialen niet berekend. Materiaal kan vervormen en lijm kan loslaten. Dat wat eerst waterdicht bleek te zijn kan gaan lekken. En waar vocht achter kan blijven kunnen bacterien zich nestelen. Let hier dus op bij het schoonmaken en ook bij producten waarbij je het niet verwacht zoals een vibrerend ei.

Slijtage

Ongeacht hoe vaak je een product gebruikt. Het kan gaan slijten. Alleen al door blootstelling aan zonlicht of bijvoorbeeld al door een beschadiging door een val. Slijtage kan zorgen voor meer plekjes voor bacterien om zich te nestelen. 

Het schoonmaken

Het is duidelijk. Sex toys zijn niet gevrijwaard van bacterien. Schoonmaken dus. Maar hoe?

Water of schoonmaakmiddelen

Gaan we aan de slag met louter water of met schoonmaakmiddelen? Water is veilig. Maar hoe zit dat met schoonmaakmiddelen. 

Hier kleven risico's aan. Niet elk schoonmaakmiddel is geschikt voor het schoonmaken van je speelgoed. Zo is allesreiniger prima voor de vaat, maar niet geschikt voor het schoonmaken van je toy. Je maakt de afwas toch ook niet schoon met allesreiniger? Daar gebruik je afwasmiddel voor, een type schoonmaakmiddel met hele andere eigenschappen.

Er zijn mensen die denken aan chloor oplossingen. Dit kan misschien wel reinigen (lees: chemisch reinigen), maar bedenk wel dat contact met de huid voor irritatie kan zorgen. Ook kunnen de eigenschappen van de toys vervormen en onderdelen loslaten. Chloor is agressief spul. Voor bacterien, maar ook voor de mensen.

Water daarentegen is veilig. Nadeel is wel dat het niet anti bacteriele eigenschappen heeft. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn als je snel na gebruik goed schoonmaakt. Een hoge waterdruk is een mogelijkheid. Of een toevoeging van een anti bacterieel middel zoals schoonmaak azijn, afwasmiddel of wasmiddel

Koud of heet 

Hoe heter je je het water maakt, hoe minder de kans dat ziekteverwekkers overleven. Kokend water zal dus ook veel beter reinigen dat koud water. Nadeel is, zoals eerder gezegd,  wel dat de eigenschappen van de toy kunnen veranderen. Veel toy gebruikers zweren bij het afwasapparaat. Bedenk wel dat de toy wordt blootgesteld aan een enorme slijtages. Als tefal bij sommige pannen al loslaat kan je nagaan wat voor uitwerking dit zal hebben op een sex speeltje. Lees goed de gebruiksaanwijzing om een goed indruk te krijgen van de weerbaarheid van het product.

Handmatig

Soms zijn er van die plekjes, die kan je nu eenmaal moeilijk bereiken. Alleen met weken, spoelen of het gebruik van een (desinfecterieel) schoonmaakdoekje kom je er niet. In die gevallen is het gebruik van een (tanden) borstel nuttig. Meestal is die niet nodig als je er snel bij bent. Echter, mocht je voor wat voor reden het schoonmaken vergeten zijn, bedenk dan dat hoe lang je wacht, hoe moeilijke het wordt om een product echt goed schoon te krijgen. Bacterien hebben zich verspreid, uitgespreid en genesteld in het materieel. Dit vereist schoonmaken op maat met extra werk. Wees er dus op tijd bij!

Conclusie

Net als me alle andere schoonmaakklusjes, het heeft meestal niet de hoogste prioriteit. Zo geldt dit ook voor het schoonmaken van je sex toy. Maar hoe eerder je er bij bent, hoe makkelijker het is. Hoe eerder je erbij bent, hoe minder rigoreuze schoonmaak maatregelen je hoeft te nemen. Het is hygienischer en je toy gaat langer mee. Wat wil je nog meer!