Praten met je partner

Praten met je partner?

De laatste tijd zie ik huwelijken om me heen instorten, bij bosjes. Ook binnen mijn vriendenkring zie ik meer relaties omvallen dan me lief is. Bij wat langer doorvragen en vooral gericht vragen komt het 9 van de 10 keer neer om het niet op de juiste manier met elkaar communiceren.

Druk druk druk

Er zijn kinderen in het spel, hij heeft een drukke baan, zij wil niet voor hem onderdoen, dus ook een drukke baan, er zijn veel sociale contacten, familieleden, het sporten van de kinderen. Niets zo makkelijk dan elkaar voorbijlopen, in de trand van, we hebben het zo goed, we zijn zo lekker druk.

Wat nou, lekker druk???

Op de vraag of je goed met elkaar kunt praten wordt steevast geantwoord: oja hoor, we kunnen alles overleggen, gaat prima.

Na verloop van tijd blijkt het praten vooral te gaan over oppervlakkige zaken, of concrete aangelegenheden. Het ingaan op het hoe en waarom van de ander, daar wordt aan voorbij gegaan.

Begrijp me goed, ik ben niet zweverig, sta met beide benen op de grond. Maar als je niet op de juiste manier met je partner praat, loop je aan elkaar voorbij en na verloop van tijd gaat het gevoel verloren. Het gevoel van: van elkaar houden, er altijd vor de ander willen zijn, samen iets delen.

Voorkomen

Maar hoe voorkom je nu, dat je hierin meegaat, dat je zonder dat je het beseft, elkaar kwijtraakt. Hoe voorkom je dat je 's avonds aan tafel zit en eigenlijk niet meer weet wat je moet zeggen, nadat alles over de kinderen en het werk gezegd is?

Tijd vrijmaken

Allereerst is het zaak om tijd voor elkaar vrij te maken. Dat is niet in de trand van, we moeten 8 dagen samen op vakantie, maar begin eens met elkaar te gaan eten, eens in de maand en probeer dan echt tot een gesprek te komen. Wat leeft er bij jou en bij de ander. Hoe is het gesteld met liefde, ben je nog gelukkig, wat zijn de wensen die er bij jou en bij de ander leven, komt dat nog overeen? Zijn jullie beide gelukkig met de werk-thuis verhouding, etc etc.

Er zijn zoveel onderwerpen te bedenken waar je het over kunt hebben. Zo vaak hoor ik, dat tijdens een etentje of zelfs vakantie er een ander stel meegaat, want dat is zo gezellig.

Dat geloof ik direct, maar in mijn optiek is het ook belangrijk, het samen leuk te hebben en samen de tijd door kunt brengen zonder daar een ander voor nodig te hebben. Lukt dat niet??

Dan wordt het tijd je relatie onder de loep te nemen en bij jezelf te rade gaan, ben ik nog wel gelukkig in mijn relatie en zo niet, wat moet ik doen om dat te veranderen en zoja, blijf eraan werken dat gevoel zo te houden. Verliefd worden is niet moeilijk, maar van de ander onvoiorwaardelijk blijven houden, blijkt in werkelijkheid lastiger te zijn dan alle romans je vertellen.

Tips?

Gevoel en gespreksstof blijven heel persoonlijk, probeer eens een avond niet voor de tv te gaan zitten, pak een wijntje, biertje, colatje, watertje of koffie en ga ssamen aan tafel zitten, maar het gezellig thuis, steek de kaarsjes aan (dat kan ook zonder dat er visite komt) en maak het gezellig, breng een onderwerp ter sprake waar je tegenaan loopt.

Ga eens in de maand eten, zeker wanneer er kinderen zijn. Kinderen zijn een verijking binnen je relatie, laat het niet de reden van je huwelijk zijn. Gun jezelf, je partner en je relatie die aandacht!!