Wat is het verschil tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap

Inleiding

Wanneer een relatie lekker loopt, dan is samenwonen na verloop van tijd een logische stap. Maar veel mensen willen (uiteindelijk) graag nog een stap verder gaan en hun liefde op papier laten zetten. Dit is natuurlijk erg romantisch, maar het is ook nog eens praktisch. In Nederland kan je kiezen tussen het huwelijk en een geregistreerd partnerschap. Er zijn veel overeenkomsten tussen deze twee vormen, zo mag je elkaars achternaam gebruiken en ben je elkaars wettelijke erfgenaam. Maar er zijn ook enkele verschillen tussen het huwelijk en een geregistreerd partnerschap. Wanneer je wilt beslissen of je wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, dan is het nuttig om te weten wat je precies aangaat en wat je rechten en plichten zijn. Wat is het verschil tussen het huwelijk en een geregistreerd partnerschap?

Overeenkomsten huwelijk en geregistreerd partnerschap

  • Je mag maar met één persoon trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.
  • Over het algemeen is de minimum leeftijd 18, maar er zijn bepaalde uitzonderingen zoals een zwangerschap.
  • Je mag niet met bepaalde familieleden trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.
  • Je moet bij allebei de vormen minimaal 2 weken in ondertrouw.
  • Zowel bij het huwelijk als het geregistreerd partnerschap heb je minimaal twee getuigen nodig.
  • Je mag elkaars achternaam gebruiken
  • Je hebt een onderhoudsplicht naar elkaar toe, ook na het ontbinden van het huwelijk of het geregistreerd partnerschap.
  • Je bent elkaars wettelijke erfgenaam. Zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap moet je een testament opmaken en betaal je veel meer erfbelasting.

Verschillen huwelijk en geregistreerd partnerschap

Zoals hierboven te lezen is, zijn er veel overeenkomsten tussen het huwelijk en een geregistreerd partnerschap. Toch zijn er ook enkele belangrijke verschillen.

  • Bij zowel het huwelijk als een geregistreerd partnerschap mag je een kerkelijke inzegening doen. Bij een huwelijk mag dit echter alleen na de burgerlijke inzegening, terwijl het bij een geregistreerd partnerschap ook ervoor mag. Ook zijn er kerken die een kerkelijke inzegening weigeren bij een geregistreerd partnerschap.
  • Ook wanneer je uit elkaar wilt gaan zijn er enkele verschillen. Zo moet een scheiding bij een huwelijk altijd ontbonden worden door een rechter. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft dit in principe niet, als de twee toekomstige ex partners het met elkaar eens zijn. Uitzondering hierop is als er minderjarige kinderen in het spel zijn, in dat geval zal een rechter ook het geregistreerd partnerschap moeten ontbinden.
  • Het belangrijkste verschil tussen het huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn waarschijnlijk de rechten met betrekking tot de kinderen. Wanneer een kind wordt geboren in een huwelijk, dan zijn beide ouders voor de wet de ouders. Bij een geregisteerd partnerschap is dit alleen de moeder. Om de vader ook voor de wet de vader te maken zal de vader het kind officieel moeten erkennen. Dit kan al voor de geboorte. Bij een huwelijk hebben beide ouders het gezag over het kind. Ze mogen bijvoorbeeld allebei belangrijke beslissingen nemen over het kind. Bij een geregistreerd partnerschap heeft alleen de moeder het gezag. Na de geboorte kan worden geregeld dat de vader ook het gezag krijgt.

Conclusie

Er zijn veel overeenkomsten tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap, maar er zijn ook enkele verschillen. Het belangrijkste verschil zijn de rechten met betrekking tot de kinderen. Bij een huwelijk zijn zowel de vader als de moeder de wettelijke ouders van het kind. Bij een geregistreerd partnerschap is dit alleen de moeder. Zowel de erkenning van het kind en het gezag over het kind moeten worden geregeld. In de praktijk maakt dit misschien niet zoveel uit, maar veel vaders vinden het fijn als ze ook officieel de vader zijn. Ook als er wat met de moeder gebeurd, dan is het belangrijk dat de vader ook rechten heeft. In principe kan je oordelen dat bij een huwelijk alles gelijk goed geregeld is, maar dat je bij een geregistreerd partnerschap even moet opletten als er kinderen worden geboren.

Links

Wat is geregistreerd partnerschap?