Samenwonen, hoe maak je er een succes van

 Samenwonen

Als jullie de stap zetten om samen te gaan wonen, is dat een leuke tijd in je leven. Je hebt een goede relatie en het feit dat jullie gaan samenwonen bewijst dat jullie graag met elkaar verder willen. Tijdens het samenwonen kun je echter al snel tegen problemen aanlopen omdat je nu erg veel tijd met elkaar doorbrengt. Op zich is dat natuurlijk heel normaal. Jullie moeten jullie eigen plekje vinden binnen deze nieuwe fase van jullie relatie. Hierbij zijn ruzies onvermijdelijk. Er is echter een kans dat deze ruzies uitmonden in feitelijke problemen. Dit is voor niemand wenselijk maar je kunt gelukkig wel het een en ander doen om te voorkomen dat er grote meningsverschillen ontstaan. Met een paar simpele stappen ben je voorbereid op eventuele problemen en wordt het samenwonen een groot succes.

Hoe je er een succes van maakt

Doordat jullie gaan samenwonen, beslissen jullie om een gezamenlijke toekomst op te bouwen. Communicatie is hierbij wel belangrijk want jullie moeten wel samen naar dezelfde toekomst op weg zijn. Praat daarom eens over jullie verwachtingen van het samenwonen. Komen deze verwachtingen overeen? Misschien verwacht jij wel dat jullie elke avond knus op de bank zitten terwijl hij van plan is elke dag de hort op te gaan met zijn vrienden. Het is vervelend als je daar pas achter komt als jullie al samenwonen.

Bij het samenwonen krijgen jullie een gezamenlijk huishouden. Waarschijnlijk hebben jullie verschillende meningen over hoe het huishouden gedaan moet worden. Maak daarom van tevoren goede afspraken over de huishoudelijke taken. Het is niet de bedoeling dat alles op een persoon terecht komt. Spreek bijvoorbeeld af dat als de een kookt, de ander de boel opruimt.

Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste ruzies tussen stellen over geld gaan. Bespreek dus de financiën en maak hier duidelijke afspraken over. Hoeveel zijn jullie kwijt aan vaste lasten? Wat geven jullie uit aan boodschappen? Maken jullie een huishoudpot? Het is dus zeker de moeite waard om hier aandacht aan te besteden. Zo voorkom je veel irritaties

Neem tijd voor jezelf. Vooral als je samenwoont, kan dit heel belangrijk zijn. Doordat jullie nu veel meer tijd samen doorbrengen, kunnen jullie op een gegeven moment op elkaars zenuwen gaan werken. Zeker als je gewend bent om wat vaker alleen te zijn, kan dit na verloop van tijd storend worden. Ga dus ook met je eigen vrienden uit. Gun elkaar de ruimte.

Tot slot

Je kunt lang niet alle ruzies voorkomen en dat is zeker ook nergens voor nodig. Maak het echter altijd weer goed en blijf niet mokken. Je hoeft ook niet alle kleine ruzies te bespreken. Een simpel sorry is vaak voldoende. Als je elkaar niet zo vaak ziet in een relatie, ben je extra lief als je elkaar wel ziet. Als je gaat samenwonen, zie je elkaar elke dag. Op een gegeven moment doe je dan wat minder je best. Je kunt tenslotte niet altijd op je tenen lopen. Accepteer dit ook van elkaar. Het wil echt niet zeggen dat jullie minder om elkaar geven. Twijfel je nog of je wel toe bent aan het samenwonen? Boek samen een lange vakantie. Als jullie gelukkig terugkomen, kun je met een gerust hart gaan samenwonen. Een relatie is geven en nemen. Als je dat in je achterhoofd houdt, kan het haast niet mis gaan.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden