Wie is het eerste 80 jaar getrouwde stel

Inleiding

Algemeen

Op het moment dat je elkaar het jawoord geeft, ga je ervan uit dat dit voor de rest van je leven is. Dat je voor eeuwig bij elkaar blijft. Maar dat je 80 jaar later nog steeds bij elkaar bent is een unicum, bijna een wonder. Dit overkwam het ruim 100 jarige echtpaar Ably.

Stappen

Trouw jubileum tabel

Volgens de trouw jubileum tabel is 80 jaar de oudste trouw- of huwelijksfeestdag. De tabel begint natuurlijk bij 1 jaar.

aantal jaren titel aantal jaren titel aantal jaren titel
1 jaar Katoen 2 jaar Leder 3 jaar Tarwe
4 jaar Was 5 jaar Hout 10 jaar Tin
12,5 jaar Koper 15 jaar Kristal 20 jaar Porcelein
25 jaar Zilver 30 jaar Parel 35 jaar Robijne
40 jaar Smaragd 45 jaar Vermijl 50 jaar Goud
60 jaar Diamant 70 jaar Platina 75 jaar Albast
80 jaar Eik - - - -

Het echtpaar Ably

In de jaren 20 van de 20e eeuw leerden ze elkaar kennen in Frankrijk. De in Friesland geboren Fries Pieter Ably en de in Parijs geboren Henriëtte Jeanne Ably – Tritsch. Pieter is inmiddels 103 jaar oud en zijn Henriëtte is een jaar jonger. Op 23 juni 1928 stapten zij in de huwelijksboot en op 23 juni 2008 zullen zij het 1e 80 jaar getrouwde stel in Nederland zijn.

Pieter, een fietsbandhandelaar, ontmoet in Parijs in 1928 zijn Henriëtte (toen ter tijd werkzaam in een ‘haute couture’ modehuis). Niet lang daarna trouwden ze in het Franse Livry-Gargan. Het stel gaat wonen in het Nederlandse Utrecht.

Pieter, wiens oorspronkelijke naam Ablij is, verandert zijn naam in Ably. Hij heeft inmiddels een rotanhandel had opgezet dat voornamelijk zaken deed met België en Frankrijk. Binnen het gezin Ably werd altijd Frans gesproken, aldus de 72 jarige Joan, dochter van het stel. Henriëtte spreekt nog steeds weinig Nederlands, zij kon maar moeilijk wennen in ons kikkerlandje.

Na nog in Den Haag en Amsterdam gewoond te hebben, verblijven de heer en mevrouw Ably sinds hun 100e verjaardag in een verzorgingstehuis in Amstelveen. Hun gehoor en gezicht gaat achteruit, en ze worden ook vergeetachtig, zegt Joan.

Guinessbook of Records

Voor zover men kan nagaan, is het huwelijksjubileum van Pieter en Henriëtte Ably het 1e 80 jarige huwelijk in Nederland. Wel staan er volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) geregistreerd:

  • ruim 100 70 jarige huwelijken
  • ruim 7.100 60 jarigen huwelijken

Het bruidspaar is niet de 1e ter wereld die deze mijlpaal bereikt. In 2005 ging hun een Brits echtpaar hun voor en er schijnt in Taiwan een echtpaar geweest te zijn die ooit de 86 jaar huwelijk hebben gehaald.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden