Grasse, toerisme voor geur en fantasie

Inleiding

AlgemeenDe geurtoerist is de toerist die zijn neus wil verwennen, niet door een facelift maar door de neusvleugels de tijd van hun leven te geven. Het Franse Grasse wordt ook wel de wereldhoofdstad van de geur genoemd, Grasse is ook de geboortegrond van het beroemdste parfum ter wereld: Chanel No 5.

Op zoek naar de essentie van de Provence? Volgens Picasso zou die te vinden zijn rond de parfumstad Grasse.

Stappen

GrasseOp een afstand van ongeveer 20 km van Cannes en 2x zover van Nice ligt de stad Grasse, aan de Gôte d’Azur. In de middeleeuwen was Grasse een kleine republiek dat in 1481 is ingelijfd bij Frankrijk. Het werd een rijke handelsstad.

Ooit werd Grasse benoemd tot de stad van Kunst en Geschiedenis. Er zijn dan ook vele monumenten te bezichtigen. De Romaanse Kathedraal uit de 13e eeuw bijvoorbeeld met een 34 meter hoge toren en in de kerk drie werken van Rubens.

In 2006 werd in de stad het boek “Het parfum” van Patrick Süskind verfilmd. Jean Beptiste Grenouille vermoord jonge maagden om van hun lichaamssappen parfums te maken. Het boek speelt zich in deze streek af, dus de film ook.

JasmijnRond 1560 werd vanuit Spanje en Noord Afrika de jasmijn geïntroduceerd in de streek rond Grasse. Het was het gilde van de Maître Gantier en Parfumeur die op deze jasmijn een monopolie had. De jasmijnoogst vindt plaatst van juli tot oktober. Volgens kenners heeft de jasmijn uit Grasse meer diepte en zeggingskracht dan die van andere gebieden. De jasmijn wordt nog steeds met de hand geplukt.

In het Domaine de Manon kan de toerist het plukken van rozen en jasmijn meemaken. Op de dagelijkse bloemenmarkt op de Place aux Aires zijn de mooiste rozen en jasmijn te koop. In augustus vindt het Fête du Jasmin plaats, met muziek, dans en de verkiezing van de Jasmijnkoningin wordt het begin van de jasmijnpluk gevierd.

Bloemblaadjes en leerlooienOorspronkelijk was het leerlooien de industrie uit de streek. Het was een vak waarbij veel stank vrij kwam, maar de bevolking ontdekte dat geplukte rozemarijn en jasmijn deze stank neutraliseerde. De bloemblaadjes gebruikte men om een drankje te maken. Dit mengde men met het vet van het leer. In eerste instantie gebruikte men gestookte alcohol om de geur uit het leer te halen, later werd ook jasmijn en rozemarijn in dit proces betrokken.

ParfumHeden ten dage trekt de parfum de toeristen naar de stad. Er werken ongeveer 50 beroepsneuzen in Grasse en dat is ongeveer 12,5% van de hele wereld. Ongeveer 50% van de aroma industrie van Frankrijk komt uit Grasse. Er zijn ongeveer 30 parfumfabrieken in Grasse.

ndere Fragonard, Galimard en Molinard is het mogelijk te ontdekken hoe men de delicate geuren verkrijgt. Dit proces van bloem tot in de fles. Als toerist is het mogelijk te zien hoe de parfumeurs hun geuren ontwikkelen; distilleren, enfleurage, creatie.

Het is ook mogelijk parfum bij de fabriek te kopen en een gratis rondleiding te krijgen. In sommige parfumerieën bestaat de mogelijkheid tot het ontwerpen van uw eigen parfum.

Musée Internationale de la ParfumerieDit is het internationale museum van de parfum met op het dak een broeikas met ingrediënten als vetiver, bergamot, salie, en sandelhout. Het is in het bezit van geurstaafjes, zodat de geuropbouw van de parfum goed gevolgd kan worden.

Chanel No 5

  • Het 1e parfum met de toepassing van scheikundige formules
  • Het 1e parfum met een nummer
  • Het lievelingsparfum van Marilyn Monroe. Tot op heden bevat Chanel No 5 nog steeds rozen en jasmijn uit Grasse. Dit vanwege de uitmuntende kwaliteit van de bodem en microklimaat. Het waait, maar de hoge luchtvochtigheid maakt de wind lauw, dus aangenaam van temperatuur.

Handige links


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden