Voorkom diarree op vakantie

Diarree op vakantie voorkomen

Wanneer je op vakantie bent is diarree natuurlijk het laatste wat je wilt. Helaas komt diarree op vakantie vaak voor. In ons thuisland zijn we natuurlijk gewend dat het voedsel dat we eten hygiënisch is bereid en in de koelkast wordt bewaard indien dit nodig is. In veel andere landen nemen ze het helaas soms niet zo nauw met de hygiëne. De lokale bevolking is hier aan gewend maar als vakantieganger kun je flink ziek worden van voedsel dat niet hygiënisch bereid is. Of van voedsel waar je maag niet aan gewend is. Neem onderstaande tips daarom ter harte wanneer je op vakantie gaat, zodat je geen last van diarree zal hebben op vakantie.

Tips om diarree op vakantie te voorkomen

 • Doe van tevoren navraag over de kwaliteit van het kraanwater in het land waar je je vakantie zult doorbrengen. In veel landen wordt het namelijk afgeraden om kraanwater te drinken omdat je hier flink ziek van kunt worden. Drink daarom liever bronwater uit flesjes en poets het liefst je tanden ook met bronwater uit flesjes.
 • Eet je vlees? Probeer op vakantie dan liever geen rood vlees te eten! Rood vlees heeft namelijk meer bereidingstijd nodig. In niet-Westerse landen wordt rood vlees soms van tevoren bereid en op het moment dat je het bestelt wordt het vlees dan snel opgewarmd. Bovendien heeft het lichaam meer moeite met het verteren van rood vlees. Kies daarom liever voor gevogelte of eventueel vis en let erop dat het vlees goed gaar en vers bereid is.
 • Drink zo veel mogelijk uit flesjes en/of blikjes in plaats van uit glazen.
 • Bestel je drankjes zonder ijs als je het kraanwater niet vertrouwt. Vraag hier nadrukkelijk om.
 • Drink met mate alcohol.
 • Te veel vet kan het spijsverteringskanaal irriteren. Beperk je inname van vet dus tijdens de vakantie. Eet zo weinig mogelijk fastfood, vette sauzen en romige desserts.
 • Zuivelproducten kunnen diarree, opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken. Ver-minder daarom tijdelijk je zuivelinname.
 • Fructose kan constipatie of diarree veroorzaken. Verminder daarom ook je inname van frisdrank en snoep.
 • Was je handen altijd voor het eten en na een toiletbezoek.
 • Probeer je eetgewoontenop vakantie niet teveel af te laten wijken van je dagelijkse eetgewoonten. Allerlei nieuwe voedingsmiddelen zullen ongetwijfeld je interesse wek-ken maar wees hier voorzichtig mee en let goed op de signalen die je lichaam geeft tijdens het eten ervan. Eet daarom rustig en luister naar je lichaam.
 • Koop liever geen fruitsalades en smoothies omdat deze vaak van tevoren worden gemaakt.
 • Tot slot: vergeet niet om pillen tegen diarree mee te nemen op vakantie!

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen, wordt diarree op vakantie voornamelijk veroorzaakt door water en voedsel. Met name voedsel waar niet hygiënisch mee is omgegaan en met nieuwe voedingsmiddelen moet men uitkijken op vakantie. Verder is het verstandig om bronwater uit flesjes te drinken om het risico op diarree te voorkomen.