Wil je advies voor je op reis vertrekt

Reisadvies

reisadviesVakanties kosten geld dus wil je op zeker spelen voor wat je reisbestemming betreft. De mening van vorige reisgenoten is daarbij zeker van belang maar ook subjectief: wat de een goed eten vindt, vindt de ander maar niks. Op de reiswebsites staan tal van commentaren over de bevindingen van hotels, zwembaden, keuken en personeel. Wie geeft welke commentaar?

 

De voornaamste reissites een keuze

 

In alfabetische volgorde:

  • Booking.com

Alle hotels krijgen een beoordelingscijfer. De commentaren worden gegeven door individuele reizigers, families met jongere kinderen en senioren.

  • Cityzapper.nl

Commentatoren zijn veelreizigers zoals personeel van luchtvaartmaatschappijen en expats, die alle plussen en minnen van de bestemming beoordelen. Ook ter plaatse wonende Nederlanders komen aan het woord en geven dus erg betrouwbare informatie.

  • Easytobook.com

Hierbij betreft het een positieve en negatieve commentaar, wel anoniem. De betrouwbaarheid is dan ook een vraagteken en soms gewoon kinderachtig!

  • Eurobookings.com

Deze beoordelingen werken met sterren en is anoniem. Er staat ook veel onzin bij de recensies!

  • Expedia.nl

Een zeer overzichtelijke website die de gemiddelde beoordeling weergeeft. Alleen de laatste 3 reacties worden getoond. De reizigers moeten ook eerst bewijzen dat ze wel degelijk in het hotel hebben gelogeerd!

  • Fox.nl

Uitgebreide en dagelijkse commentaren.

  • Quickbook.com

Alleen voor hotels in Amerika! De commentaren zijn hier niet van reizigers maar van het websitepersoneel zelf. Zij geven een gedetailleerde commentaar over van alles en nog wat.

  • Silverjet.nl

Omdat deze commentaren alleen gaan over luxueuze bestemmingen als Polynesië en de Seychellen die uiteraard veel geld kosten, laat men niet de eerste de beste toerist aan het woord maar maakt men gebruik van degelijk onderzoek.

  • Tripadvisor.com

Een zeer goed bezochte commentaarwebsite. De minimum leeftijd voor het geven van kritiek is echter wel 'maar' 13 jaar maar als je de mening van kids wil, wel ideaal. Helaas wordt je vanaf deze site (te) veel automatisch doorgelinkt naar andere sites en dat is toch wel een minpunt.

  • Zoover.nl

Beoordelingen niet alleen van hotels maar ook van steden en (ski)gebieden. De site is ingedeeld per reisorganisatie. Jammer dat er tot nu toe geen algemeen overzicht van de beoordelingen georganiseerd is.

Conclusie

Af en toe is er stront aan de knikker met de reviews. Of mensen worden ingehuurd om ze te schrijven of ze worden niet gecheckt. BBC zond in 2012 een reportage uit van kleine zelfstandigen in Groot-Brittannië die hun zaak gewoon hadden moeten sluiten omwille van slechte commentaren op Tripadvisor. In de reportage kwamen ook de zogezegde 'mystery shoppers' aan het woord die voor Tripadvisor verblijven beoordeelden. Daar waren lieden bij die in ruil voor hun beoordeling een gratis verblijf kregen. Op zich niets mis mee als je maar met gezond verstand schrijft. Er was ook een heer en een dame (hadden niets met elkaar te maken) die tot in de verste hoekjes van de kamer met witte handschoenen de boel controleerden. En wat dacht u van met een thermometer de temperatuur van de koffie meten? De heer maakte zijn beklag over te veel lichtinval in de kamer... De dame vond het model telefoon op de kamer ouderwets, enz.... Kortom een review schrijven is goed maar hou het wel realistisch. Het was zielig om te zien hoe twee oudere echtparen hun B&B had moeten sluiten na negatieve kritieken door reviewschrijvers. Dat is toch werkelijk een brug te ver!