Ieper, madurodam 1:1

Inleiding

Ieper vergelijken met Madurodam is niet zo vreemd als het op het eerste gezicht misschien lijkt en het is zeker niet denigrerend bedoeld.

De stad Ieper is net zo namaak als Madurodam, maar dan op ware grootte en met een veel rijkere geschiedenis.

Stappen

Ieper is een van de oudste steden van Vlaanderen en gedurende de Middeleeuwen wellicht de belangrijkste stad vanwege de lakenhandel.

Vlak voor de Eerste Wereldoorlog was Ieper slechts een ingeslapen provinciestad en door domme pech lag Ieper gedurende ruim drie jaar vlak achter of beter gezegd midden in de oorlogslinies. De stad werd met de grond gelijk gemaakt en in 1918 bestond de stad feitelijk niet meer.

De Vlaamse bevolking besloot de stad in haar vole glorie te herbouwen en wie nu de stad bezoekt, wandelt door een stad van nog geen honderd jaar oud, met gebouwen die teruggaan tot de 13e eeuw.

Ieper is een bezoek meer dan waard vanwege de geschiedenis, die des te tastbaarder is, omdat de gebouwen zo recent herbouwd zijn. De Grote Markt, de Lakenhalle, Sint-Maartenskathedraal en de Menenpoort zijn een bezoek meer dan waard.

Het meest bijzondere aan Ieper is het blazen van de Last Post, onder de Menenpoort, elke avond stipt om acht uur als eerbetoon aan alle gesneuvelde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Tips

Lakenhalle met het In Flanders Field Museum

Menenpoort met het blazen van de Last Post

Links

www.ieper.be

www.lastpost.be