De beren in het berenbos van Veresegyház

Een Hongaars berenbos is iets heel anders dan een Nederlands berenbos. Daar waar in dierenpark Ouwehand in Rhenen getracht wordt de beren zoveel mogelijk in hun eigen natuur hun dag te laten beleven, ziet het er in Veresegyház wel heel anders uit. Menig beer loopt een rondje langs het gaas om alle aandacht van de bezoekers te trekken. Soms krijgen ze letterlijk een lepeltje honing op lange, voor de beer bestemde, houten lepels. Kunstjes doen, lief kijken of lekker tegen het hek aanliggen. De beren in Veresegyház zijn bijna aaibaar, altijd goed voor een fotomomentje en slaan een brug tussen mens en dier. Een positieve brug, al hebben de beren dat niet altijd zo ervaren. Want ook in Veresegyház worden beren met een verleden opgevangen.

Wij wilden vanuit de Matra-bergen een dierentuin bezoeken en stuiten tijdens deze zoektocht toevallig op een berenopvang in Veresegyház. We zetten de TomTom op de kortste route om zo ook nog een leuk stukje landschap mee te pikken en gaan op weg. Slingerend door het Hongaarse landschap komen we, na veel gezien te hebben, in het dorpje aan. Omdat het huisnummer van de berenfarm voor onze TomTom onbekend is, heben we maar een alternatief ingetoetst. Door een gezellig winkelstraatje worden we via een stoplichtknooppunt een slapende wijk ingestuurd. Vervolgens komen we langs allerlei vakantiebungalows om uiteindelijk in een niemandsland te belanden. Toch maar even die spoorlijn over en warempel. Verderop staat iets wat op een poorthuisje lijkt. Een nieuw, groter huisje is in aanbouw en we moeten diep bukken om de persoon van de entreekaartjes te spreken. De entree is amper een euro per persoon, het parkeren een paar dubbeltjes. De auto mogen we vlak voor de ingang plaatsen en voor de rest legt niemand ons een strobreed in de weg.

Veel beren in het berenbos

Beer2.jpg
Het berenpark toont direct waar het voor bedoeld is: veel beren achter een metershoog hek. We kunnen via een keurig aangelegd pad, waar ook nog een treintje overheen rijdt, de beren van alle kanten bewonderen. Bruine beren, grauwe beren, oude beren, slimme beren en schuwe beren. Nooit geweten dat Bruintje Beer zoveel gedaanten kent. Om en nabij veertig beren beleven hier elke dag hun dag op een dikke drie hectare met heuveltjes, dalen en zelfs een beek.

Een wolvenverblijf als extraatje

Wolf 1.jpg
Achter de berenweide is een wolvenverblijf gevestigd en dat is even spectaculair als de beren. De wolven leven hier op ongeveer anderhalve hectare in roedels, slapen veel, maar er staan ook op wacht. Tijdens onze wandeling om het verblijf heen loopt een grote herderachtige hond aan de buitenzijde van het wolvenverblijf. Hij lijkt daar te horen. Later komen we hem nog een keertje tegen als hij slapend in een kuil vlakbij een groep grote wolven gespot wordt. Hij kijkt de bezoekers niet aan en dat is maar goed ook. Hij lijkt heel veel op een echte wolf en jaagt alleen al door zijn aanwezigheid menig bezoeker de stuipen op het lijf.

Spannende verbazing

Tussen beren en wolven is nog wat klein spul te vinden, wat ook de nodige vertedering oproept. Verderop hebben we ons spannend verbaasd. We kwamen op de terugweg weer langs de beren en zagen hoe deze lekker ieder hun eigen ding deden. Zwemmen in de plas, zich onverstoorbaar terugtrekken in het hoge gras en lekker luieren, totdat er ineens een rokende tractor het berengebied bezoekt. Twee medewerkers met stokken stappen uit en jagen de dichtstbijzijnde beren weg. Vervolgens komt een man met een maaier de traktor uitrollen en gaat enthousiast het al te hoge gras te lijf. De mannen met stokken lopen er lachend omheen en de beren houden keurig gepast afstand.

Veresegyház, een bijzonder berenbos waar luiheid en loomheid regelmatig wordt afgewisseld met de nodige actie en spanning. Voor iedereen die in de buurt van Boedapest komt is een bezoek aan dit bijzonderen Hongaarse berenbos een regelrechte aanrader. En dan hebben we het nog niet eens over de megaporties tegen miniprijzen in het restaurant gehad.

Meer weten over een uitje naar Hongarije? Kijk dan op Een_vakantiehuis_in_Hongarije