Zodiac Zoos

Vooraf

Hier vind je informatie over de parken van Zodiac Zoos. Zodiac Zoos is de overkoepelende organisatie van een drietal (kleinere) dierentuinen in Nederland. De dierentuinen vallen op door hun prachtige groene en afwisselende omgevingen en hun natuurlijke en ruime dierverblijven. Daarnaast kom je vaak dichterbij de dieren dan in de grotere dierentuinen, omdat een groot aantal van de verblijven toegankelijk is voor publiek (zogenoemde doorloopgebieden).

Wat vind je niet in de parken van Zodiac Zoos? Iedereen die op zoek is naar de grotere dieren, zoals olifanten, giraffen, tijgers, neushoorns, etc, komt bedrogen uit. De nadruk van deze parken ligt op de kleinere, maar veelal bijzondere, diersoorten. En dat maakt juist deze dierentuinen zo interessant om te bezoeken!

Ben je op zoek meer informatie over de grote dierentuinen van Nederland? Zie dan dit artikel:

De 10 grote dierentuinen van Nederland

Aqua Zoo Friesland te Leeuwarden

LemureneilandAqua Zoo Friesland is een prachtige dierentuin met niet alleen een grote diversiteit aan diersoorten, maar ook de omgeving is prachtig. Het park is gelegen nabij het recreatiegebied De Groene Ster, waar veel bos en water samen te vinden is. Deze combinatie is in de dierentuin ook aanwezig. Vaak vormen kleine rivieren en plassen de omheiningen van de verblijven.

Als je Aqua Zoo Friesland binnenstapt ben je direct bij de souvenirwinkel en het restaurant. Van daaruit kun je kiezen uit één van de drie routes waarin de dierentuin is verdeeld. Er zijn 2 buitenroutes en 1 binnenroute. Aqua Zoo Friesland is momenteel de enige dierentuin van de Zodiac Zoos die voorzien is van binnenverblijven en een reptielenhuis. Ook zijn er in Aqua Zoo Friesland een aantal doorloopgebieden. Dit zijn verblijven waarbij de bezoeker oog in oog komt te staan met de inwoners van de dierentuin.

Dit zijn:

 • Lemureneiland: met Ringstaartmaki's, Kroonmaki's en Roodbuiklemuren;
 • Kangoeroe-eiland: met Grijze Reuzenkangoeroes, Moeraswallabies en Parma Wallabies;
 • Pinguïnbiotoop: met een kolonie Humboldt-pinguïns;
 • Amazona: met Agoeti’s, Rode Kardinalen, Kolenbranderschildpadden, Gordeldieren, Roodschoudertalingen en Witgezichtoeistities;

Al met al is deze dierentuin een erg leuk uitje voor jong en oud! Als je in een normaal tempo doorloopt, dan kun je alles zien in ongeveer 4 uren. Natuurlijk kun je je langer vermaken met onder andere de Zoo Times en de roofvogelshow, waarbij de verzorgers het een en ander vertellen over de diersoorten.

De website van Aqua Zoo Friesland vind je hier: Aqua Zoo Friesland.

Dierenpark Wissel te Epe

Rode PandaBij het doorloopgebied in Dierenpark Wissel kom je oog in oog te staan met Bennetts’ Wallabies. Andere noemenswaardige inwoners van de dierentuin zijn het Dwergnijlpaard, de Goodfellow Boomkangoeroe en de Krabbenetende Wasberen.

Dierenpark Wissel is het kleinste park van de drie. Ook hier begin je bij de ingang, waar het restaurant en de souvernirwinkel te vinden zijn. Van hieruit kun je beginnen aan de Zoo route. De route volgt de beek die door de hele dierentuin stroomt en waar de meeste verblijven aan grenzen. Er is een route heen en een route terug. De omgeving waar je langs loopt is prachtig, erg bosrijk.

Dierenpark Wissel is een mooie dierentuin, waar je in normaal tempo ongeveer in 3 uren door bent. Ook hier kun je uiteraard je bezoek verlengen door de Zoo Times te bezoeken. De website van Dierenpark Wissel vind je hier: Dierenpark Wissel.

Zoo Parc Overloon te Overloon

Zoo Parc Overloon is een zeer diverse dierentuin, waarin je een aantal bijzondere diersoorten tegen zult komen. De overdekte entree biedt onderdak aan de souvenirwinkel en het restaurant, momenteel zijn er nog geen binnenverblijven gerealiseerd.

Buiten zijn 2 Zoo routes te bewandelen. De eerste route leidt je door het doorloopgebied Maidan, een mooie grote open vlakte waar je onder meer tussen de Indische Antilopen, Axisherten, Kroeskoppelikanen en Witnekkraanvogels loopt. Andere noemenswaardige dieren zijn hier de Maleisische Tapirs, de Rendieren, de Cheetahs, de Wilde Honden en de Dwergnijlpaarden. Wat opvalt als je deze route bewandeld is wederom de omgeving. Vaak wandel je in een prachtig stuk natuur, van waaruit je de dieren van dichtbij kunt bewonderen.

Doorloopgebied Maidan

De tweede route heeft twee doorloopgebieden. De eerste is de Outback, met Rode Reuzenkangoeroes, Bennetts' Wallabies en Parma Wallabies. En de tweede is het Lemureneiland met Ringstaartmaki's en Rode Vari's. Opvallende dieren tijdens deze tweede route zijn zonder twijfel de Baardapen en de Reuzenmiereneter.

Om door Zoo Parc Overloon te lopen heb je ongeveer 4 uren nodig. Wederom worden er natuurlijk Zoo Times georganiseerd om de dieren beter te leren kennen. De website van Zoo Parc Overloon vind je hier: Zoo Parc Overloon

Algemene informatie

En dan natuurlijk nog de algemene informatie van deze dierentuinen. De tijden en prijzen zijn gebaseerd op 2012.

Openingstijden

Deze tijden gelden voor alle drie de parken:

 • Mei t/m september 9:30 – 18:00 uur
 • Oktober t/m april 10:00 – 17:00 uur

Prijzen

Aqua Zoo Friesland en Zoo Parc Overloon hanteren deze prijzen:

 • Kinderen 0 t/m 2 jaar: gratis
 • Kinderen 3 t/m 11 jaar: € 14,50
 • Volwassenen: € 17,00
 • 65+: € 15,00
 • Parkeren Zoo Parc: € 3,50
 • Parkeren Aqua Zoo: gratis

Dierenpark Wissel hanteert deze prijzen:

 • Kinderen 0 t/m 2 jaar: gratis
 • Kinderen 3 t/m 11 jaar: € 11,50
 • Volwassenen: € 13,00
 • 65+: € 12,00
 • Parkeren: gratis

Abonnementen

Deze zijn voor alle drie de dierentuinen gelijk. Met een abonnement heb je dan ook gelijk toegang tot alle drie de parken, daarnaast krijg je bij diverse andere attracties aantrekkelijke kortingen. Vaak is er in de herfstperiode een actie, waarbij een abonnement slechts € 25,00 kost. In overige perioden geldt een standaard prijs voor:

 • Kinderen 3 t/m 11: € 35,00
 • Volwassenen: € 40,00
 • 65+: € 37,50

TIP:

Wallabie (Zooparc)Bezoek deze dierentuinen eens door de week op de ochtend (direct vanaf openingstijd) of in de namiddag (na 15:30u). Het is dan vaak veel rustiger en dit kun je goed merken aan de dieren. Ze laten zich veel meer zien en zijn over het algemeen een stuk actiever.

Ook voor kinderen is er in alle drie de dierentuinen genoeg te doen. Van speeltuinen tot speurtochten, van schminken tot poppenkastspel. De kinderen hoeven zich niet te vervelen! Controleer hiervoor altijd wel de website.

En als laatste: Deze dierentuinen zijn bijna non-stop volop in ontwikkeling. Voor de meest recente projecten kun je het beste de websites in de gaten houden.

Reacties (1)

Reageer
Trijfic reageerde 12 jaar geleden
29 Feb 12:36
Dat heb je weer prachtig verwoord. Ik ben er zelf ook een keertje geweest (in Leeuwarden) en vond het ook een heel mooi park. Op sommige plaatsen liep je gewoon tussen de dieren. Erg leuk....