Wat is EXPO 2010

Expo 2010

EXPO staat voor 'wereldtentoonstelling', een om de 4 jaar wederkerende, gigantische organisatie en een wereldwijd uitstalraam voor elk deelnemend land. In 2010 is China, meer bepaald Sjanghai, gastheer van dit evenement van 1 mei tot 1 november met als centraal thema 'Better City, Better Life'.

Logboek

China paviljoen: kopie?
  • De eerste 'wereldtentoonstelling' dateert van 1851 in Londen. De EXPO 2010 zal de eerste wereldtentoonstelling zijn die wordt gehouden in een 'land in ontwikkeling', althans bij de toewijzing van de organisatie (in 2000) had China nog die status. Vandaag, en zeker na hun schitterend georganiseerde Olympische Spelen in Peking, wordt de status van China wereldwijd met heel andere ogen beoordeeld.
  • Eén van de belangrijkste argumenten om China dit wereldspektakel te 'gunnen', was dan ook de intentie van het land om zich te 'openen voor de rest van de wereld'.
  • Het thema van EXPO 2010 Better City, Better Life richt zich op een nieuwe manier van denken, nieuwe technologieën en nieuwe praktijken om een gezond en duurzaam stedelijk leven te realiseren. Niet onbelangrijk als studies aantonen dat 55% van de wereldbevolking in 2010 in steden woont.
  • China wil graag 200 participanten en 70 miljoen bezoekers aantrekken. Om dit alles mogelijk te maken zal ongeveer USD 100 miljard worden geïnvesteerd in grote infrastructurele projecten: de uitbreiding van Pudong International Airport, de aanleg van een nieuwe diepzeehaven, de uitbreiding van het metronet, het aanleggen van 2 nieuwe tunnels onder de Huangpu rivier, de uitbreiding van de Maglev (zweeftrein), uitbreiding van hotelcapaciteit en dergelijke.
  • Het Expo-terrein ligt in het centrum van Shanghai, links en rechts van de rivier Huangpu. Aan de westkant Puxi, het oude deel van Shanghai en aan de oostkant Pudong, het spectaculaire nieuwe deel.
  • In 2007 begon de bouw van de Expo. Voor de organisatie alleen al worden de kosten op USD 3 miljard geraamd. China hoopt dit bedrag terug te verdienen door het aantrekken van investeringen, het sluiten van grote sponsordeals, participatiegelden van deelnemende landen en entreegelden door de geschatte 70 miljoen bezoekers.

Conclusie

Ongetwijfeld zullen de economische gevolgen enorm zijn voor de toeristische sector, de horeca en onroerend goed. De vraag naar hotelkamers zal het aanbod overstijgen.

Links

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden