Hoe overleef je een etentje als vegetarier of veganist

Hoe overleef je een etentje als vegetariër of veganist zijnde?

Als je als vegetariër zijnde uit eten gaan bij vrienden, familie of kennissen, zal je merken dat het voor sommigen al een uitdaging is om een lekker vegetarisch gerecht op tafel te zetten. Als je echter veganist bent en je hebt een etentje bij vrienden, familie of kennissen, zal je merken dat de meeste mensen met hun handen in het haar zitten omdat velen in de eerste plaats niet weten wat veganisten precies wel en niet eten. Wanneer ze dit wel weten, zullen ze vaak niet weten hoe ze een lekker gerecht op tafel kunnen zetten dat geen vlees, vis, melk, boter, yoghurt, kaas of ei bevat. Daarom kunnen onderstaande tips je helpen en ervoor zorgen dat het voor iedereen een leuk etentje wordt.

Tips voor een geslaagd etentje

Breng mensen op de hoogte over het feit dat je vegetariër/veganist bent

Wanneer je bent uitgenodigd voor een etentje bij vrienden, familie of kennissen, zal je ze eerst op de hoogte moeten brengen van het feit dat je vegetariër of veganist bent. Weten ze dit al? Benadruk dit dan nogmaals, omdat ze het misschien zijn vergeten of omdat ze misschien niet precies weten wat je allemaal eet. Leg daarom rustig uit welke voedingsmiddelen je niet eet.

Bied hulp aan

Als je weet dat degene die kookt niet bekend is met vegetarische of veganistische gerechten, bied dan hulp aan. Als vegetariër of veganist zijnde ken je natuurlijk al veel vegetarische en/of veganistische recepten en heb je je verdiept in dit onderwerp. Degene die het etentje verzorgt, heeft dit hoogstwaarschijnlijk niet gedaan en daarom zal jouw hulp van harte welkom zijn. Je kunt je hulp op verschillende manieren aanbieden. Je kunt die persoon bijvoorbeeld enkele recepten geven van gerechten die je lekker vindt (en die niet moeilijk te bereiden zijn en ook niet veel ingrediënten bevatten die de meeste mensen niet vaak in huis hebben) en die persoon laten bepalen wat er gekookt zal worden. Je kunt verder ook aanbieden om te helpen met koken zodat je je vrienden, familie of kennissen geen extra werk bezorgt omdat ze voor jou apart moeten koken en bovendien kan je ze ook helpen met andere gerechten. Deze hulp zal vaak meer dan welkom zijn. Daarnaast kan je ook aanbieden om thuis voor jezelf te koken en om het eten mee te nemen naar het etentje.

Ga discussies uit de weg

Als je als veganist of vegetariër zijnde een etentje hebt bij vrienden, kennissen of familie, zal het mensen opvallen dat je niet hetzelfde eet als de rest en er zullen ongetwijfeld vragen aan je gesteld worden uit nieuwsgierigheid. Hoe verleidelijk het ook is om verhalen te gaan ophangen over onze gruwelijke bio-industrie en al het dierenleed dat ermee gepaard gaat, de ernstige gezondheidsrisico’s die het eten van (met name rood) vlees met zich meebrengt en de nadelige effecten die dit heeft op de natuur, is de beste optie om je antwoord kort en zo neutraal mogelijk te formuleren. De reden dat veel mensen negatief reageren op vegetarisme en veganisme, is omdat ze al deze feiten zo veel mogelijk willen ontkennen voor zichzelf puur en alleen omdat ze willen genieten van vlees en andere dierlijke producten. Het is daarom geen goed idee om een heel confronterend antwoord te geven terwijl ze aan het eten zijn. Wanneer iemand dit onderwerp naar voren brengt, kun je dus bijvoorbeeld zeggen dat je je fysiek en mentaal sterker en gezonder voelt. Tenslotte is dit óók een van de mooie voordelen die het vegetarisme en veganisme met zich meebrengen en met dit antwoord zal je de sfeer aan tafel niet negatief beïnvloeden. Als je merkt dat iemand een negatieve opmerking maakt over jouw eetgewoonten, dan is de beste methode om dit te negeren omdat je met een vervelende discussie er zeker niet voor zorgt dat mensen meer begrip krijgen voor vegetarisme en veganisme.

Tot slot

Veel vegetariërs en veganisten zien op tegen etentjes bij anderen omdat ze wellicht verwachten dat ze niet veel keuze uit eten zullen hebben of dat ze negatieve opmerkingen van anderen zullen krijgen. Met bovenstaande tips kan je dit echter voorkomen en je zal merken dat mensen bereid zijn om rekening met je eetgewoonten te houden, zolang je maar geduldig en duidelijk communiceert.