Resto VanHarte ontmoetingen bij de maaltijd

De bedenker

In de grote steden wonen mensen letterlijk op elkaar. Flatgebouwen zijn meer regel dan uitzondering. Veel mensen dicht bij elkaar, vrienden op het internet en iedereen een mobiele telefoon; dit alles kan niet voorkomen dat veel mensen eenzaam zijn. Fred Beekers heeft nogal wat van de wereld gezien. Hij heeft samen met Jacques de Milliano de organisatie Artsen Zonder Grenzen opgericht, is medewerker van de Verenigde Naties en Unicef geweest en fractiemedewerker van de CDA fractie in de Tweede Kamer. Tijdens die laatste periode heeft hij Resto VanHarte bedacht omdat hij mensen bij elkaar wilde brengen.

Wat is Resto VanHarte?

Is het een heel bijzonder restaurant? Nee, Resto VanHarte is het idee. Er zijn Resto's over het hele land verspreid die op een hele bijzondere manier restaurant zijn. Het eten is natuurlijk belangrijk in een restaurant en dat wordt dan ook met zorg en fantasie klaar gemaakt. In Resto VanHarte gaat het er vooral om dat je elkaar ontmoet tijdens het eten. Er zijn veel mensen die niet eens hun buren kennen, goede kans dat ze ze tegenkomen tijdens de maaltijd.

Volgens de filosofie van de organisatie begint meedoen met de maatschappij bij je zelf. Zo dicht mogelijk bij huis. Dus in de wijk waar je woont. Een Resto VanHarte is daarom ook in een laagdrempelige lokatie gevestigd, in een buurthuis of een school. Twee of drie keer per week kan je er eten tegen een lage prijs en wil je halal of vegetarisch eten, dan kan dat ook.

Wie werken er?

Vanuit Amsterdam wordt de organisatie aangestuurd. De bedenker, Fred Beekers, is tevens de directeur. Per Resto werken twee part-timers in loondienst. Verder werken er mensen in een re-integratieproject of in een reclassering, als stagiair(e) en niet te vergeten als vrijwilliger. Resto VanHarte werkt niet alleen. De organisatie zoekt ook contact en samenwerking met instanties die zich op maatschappelijk gebied bezighouden. Tijdens de maaltijden kan het zomaar gebeuren dat je met de dominee of met de iman in gesprek bent; of bijvoorbeeld de buurtagent.

Waar wordt het van betaald?

De kosten worden zo laag mogelijk gehouden. De inkomsten moeten aan de gasten en aan het openen van nieuwe Resto's worden uitgegeven. Het geld komt van donateurs, subsidies en bedrijfssponsoring. De sponsoring bestaat niet uitsluitend uit het geven van financiële steun, maar ook uit de verzorging van opleidingen, inzetten van personeel en andere diensten. Resto VanHarte wordt ook financieel ondersteund door maatschappelijk betrokken fondsen en serviceclubs. Zo is er door een bedrijf een gratis servicenummer om te reserveren geopend. Het is 0800-0151, bereikbaar op werkdagen van 09.00 uur tot 12.30 uur. Resto VanHarte is een ANBI. De afkorting ANBI wordt door de belastingdienst gebruikt voor een Algemeen Nut Beogende Instelling. Giften aan een ANBI zijn aftrekbaar. (Als je daar meer over wilt weten, lees dan eerst de informatie hierover op de site van de Belastingdienst.)

Waar kun je Resto's vinden?

In Amsterdam, Alkmaar, Den Haag, Den Helder, Enschede, Groningen, Den Bosch, Leeuwarden, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zoetermeer. Er komen Resto's in Venlo, Arnhem en Maastricht.

De activiteiten van de organisatie bleven niet onopgemerkt. Resto VanHarte heeft de '100% Lef in Hospatility Award' gewonnen en in Den Haag de 'Droomstad Publieksprijs'.

Zelf meedoen

Hoe kun je meedoen? Je kunt er over denken om donateur te worden. Als je dat wordt ontvang je een leuk kookboek met multiculti gerechten. Wil je een stap verder gaan, dan word je vrijwilliger. Vrijwilligers worden doenateurs genoemd. Natuurlijk ben je ook welkom als je alleen wilt ontmoeten en eten.