Woodstock festival

Het Woodstock festival als voorbeeld voor latere festivals

Het Woodstockfestival is een van de bekendste popfestivals. Het werd gehouden op 15,16 en 17 augustus 1969. De plaats was een groot weiland bij het Amerikaanse stadje Bethel. De eigenaar van het weiland was de boer Max Yasgur.

Waarom is juist dit festival nog steeds zo bekend ?

Er zijn een aantal redenen waarom veel mensen de naam Woodtock nog steeds kennen. Het was een van de eerste grote popfestivals in de jaren 60. In eerste instantie was gerekend op ongeveer 40000 bezoekers. Er kwamen uiteindelijk ongeveer 425000 mensen op af . Ondanks de grote mensenmaasa verliep alles goed. Onder het motto "Peace,love and music " konden de toeschouwers genieten van de optredende artiesten. De optredende artiesten zijn ook nu nog bekend. Jimi Hendrix, Joni Mitchel, The who en joe Cocker, Santana, Crosby, Stills, Nash and Young zijn slechts enkele namen. Daarnaast was het Woodstockfestival een mijlpaal in de geschiedenis van de Hippies. De naam Hippies heeft betrekking op de groep mensen die verandering wilden en dat vooral probeerden te bereiken door "Love, Peace and Hapiness "te promoten.

Wat gebeurde er in Europa ?

Er was een trend gezet. Het organiseren van grootschalige popfestivals werd lucratief.Ook in Europa kwamen de eerste popfestivals van de grond. In Nederland werd in 1970 het Kralingen Popfestival georganiseerd. Ook dit was een driedaags festival dat plaatsvond in het Rotterdamse Kralingse Bos. Grote namen zoals Pink Floyd, The Byrds, Santana en anderen traden op. Daarna werd in 1971 een festival georganiseerd dat nog steeds bestaat. Het Pinkpop Festival. De eerste editie trok 10000 bezoekers. Latere edities kwamen in de buurt van de 60000 bezoekers.

Goede doelen Festivals

Al snel werden festivals een middel om geld in te zamelen voor goede doelen. De artiesten traden gratis op. De naamsbekendheid en goodwill die dergelijke optredens met zich meebrachten waren mooi meegenomen. The concert for Bangladesh in 1971 was een voorbeeld van een liefdaigheidsconcert. De opbrengsten kwamen ten goede aan de bewoners van Bangladesh dat tegenwoordig Pakistan heet. Veel mensen waren daar het slachtoffer van hongersnood veroorzaakt door een orkaan die de landbouw zwaar had getroffen. Er is inmiddels een lange traditie ontstaan in het organiseren van concerten en festivals met een charitatief karakter. Ze kunnen niet allemaal worden genoemd maar hier volgt nog een bekende. Live Aid in 1985 heeft als doel geld in te zamelen voor slachtoffers van de hongersnood in Ethiopië.

Thematische Festivals

Veel festivals richten zich op een specifieke muzieksoort. Hardrock, wereldmuziek, blues en dance kennen allemaal hun eigen festival of event. Pinkpop richt zich op de popmuziek, Lowlands kent naast muziek en bandjes ook film,cabaret, strips enballet in de optredens. Een ander opvallend dance festival vind plaats onder de naam Sensation Black of beter gezegd Black zoals het nu heet. Vooral hardcore liefhebbers zijn hier te vinden. Voor liefhebbers van gewone, lichte housemuziek is er Sensation. De bezoekers gaan altijd gekleed in het wit. Van oorsprong heette dit event dan ook Sensation White. Daarnaast zijn er talloze grote en kleine festivals . Gratis toegankelijk of behoorlijke duur. Ook in het buitenland zijn talloze festivals die veel internationale bezoekers trekken.