De Floriade 2012 Venlo

De Floriade Venlo

Op 4 april 2012 zal in Venlo de wereldtuinbouw tentoonstelling geopend worden door de directeur van het evenement: Paul Beck (oud Efteling directeur). Op dit eens in de 10 jaar terug kerend evenement zal door meer dan 100 deelnemers uit verschillende landen op een spectaculaire wijze een hommage worden gebracht aan: tuinbouw,design, techniek en innovatie. Het park zal worden ingedeeld in vijf verschillende wereld delen en thema velden. Hierdoor ontstaat een smeltkroes van de verschillende gebruiken en technieken die onze wereld kent of heeft gekend.

De rijke historie

De Floriade is een wereldtuinbouw tentoonstelling. Deze wereld tentoonstellingen worden sinds 1851 om een bepaald aantal jaren ( om de 5 of 10 jaar) wereldwijd gehouden. Nederland is in 2012 voor de 6e keer gastheer van de immense expositie. Het idee achter een wereld tentoonstelling is dat verschillende landen de kans krijgen om te laten zien waar toe ze in staat zijn op technisch, economisch, sociaal en cultureel gebied. Na de afloop van een tentoonstelling blijft er vaak een gebouw of kunstwerk zoals de Eiffeltoren in parijs en het Atomium in Brussel over waar men generaties lang nog van kan genieten. In de regel wordt sinds 1960 de wereldtuinbouw tentoonstelling om de 10 jaar in Nederland gehouden. Hieronder een lijst met vorige Nederlandse tentoonstellingen.

1960 Rotterdam

De eerste keer dat de Floriade in ons land plaats vond was 1960 in Rotterdam die tot die tijd alleen bekend was om zijn haven gebied. Het idee was om grote sector overstijgende wereldtuinbouw tentoonstelling te houden die internationaal en nationaal op een ander vlak dan de haven de aandacht moest trekken van het wereld publiek. Dit is gelukt met de euromast als centraal uitkijkpunt over het gehele terrein wat ook nu vandaag de dag nog een markant en imposant gebouw is. Ook was er voor het personen vervoer een kabelbaan aangelegd over het park. Het evenement trok ongeveer 3 miljoen bezoekkers en was daarmee een groot succes.

1972 Amsterdam

Meer dan 5 miljoen bezoekkers bezochten de Floriade van 1972 in Amsterdam en was daar mee de drukst bezochte wereld tentoonstelling ter wereld. Op het terrein wat uit verschillende locaties bestond was een spoorrails aangelegd voor het personen vervoer. De grote Lelie en Dahliarama tentoonstelling waar de hoogtepunten van de 1972 editie.

1982 Amsterdam

In 1982 was recreatie gebied Gaasperplas in Amsterdam zuidoost de locatie waar deze editie van de Floriade werd gehouden. De hoogte punten waren de verschillenden tuinen die door bijna 4,5 miljoen mensen werden bezocht. Van deze tuinen: de Varentuin, de Heemtuin, de Azaleatuin en het Planetarium zijn nu ook vandaag de dag nog restanten terug te vinden in het hedendaagse druk bezochte recreatie gebied.

1992 Zoetermeer

Het terrein van de Floriade In Zoetermeer had voordat de Floriade was begonnen en afgelopen al een passende bestemming namelijk die van de nieuwe woonwijk: Rokkeveen-west. Dit was terug te vinden in de aanleg van de Floriade. Er werd een tramlijn aangelegd die de bezoekkers moest vervoeren van punt aan naar punt b. De unieke beeldententoonstelling was de hoofd publiekstrekker. Deze editie werd door 3,3 miljoen mensen bezocht waarvan ongeveer 1 miljoen buitenlandse toeristen waren.

2002 Haarlemmermeer

Het thema voor de 2002 editie van de Floriade was : feel the art of nature. Hiervoor was het park opgedeeld in 3 verschillende onderdelen. Het dak, de berg en het meer. Het zwevende dak dat bestond uit 19.000 zonnepanelen vormde met 30.000 m2 de hoofd binnen tentoonstelling. De ongeveer 2,1 miljoen mensen kwamen ook voor de andere grote blikvanger Spotters Hill. De berg bestond uit een 30 meter hoge berg die was opgebouwd als piramide en die ook vandaag de dag prominent aanwezig is in het hedendaagse landschap.

De Floriade 2012 Venlo editie

Deze editie van de Floriade beslaat ongeveer een 66 hectare groot terrein waar de vijf verschillede werelddelen door middel van bebost gebied van elkaar worden gescheiden. Ook zal er voor het persoonstransport een kabelbaan tevinden zijn die de grootste van Nederland is. Ook is er de mogelijkheid om een seizoenspas te nemen waar mee je kan zien hoe 6 maanden lang de bloemen bloeien en veranderen. Elk bezoek is weer anders en verrassend op deze manier. In de omgeving van Venlo zij verschillende hotels te vinden die allemaal van hoge kwaliteit zijn. In de omgeving van de Floriade zijn kampeer en camping mogelijkheden genoeg zo dat er een korte buiten vakantie kan worden gerealiseerd voor de wel willende buiten mensen. Ook zullen er op verschillende tijdstippen voorstellingen worden verzorgd namelijk: muziek, dans, theater, literatuur en beeldende kunst. In de zomer periode zal het park ook in de avond uren geopend zijn en zullen er op het hoofd podium door verschillende artiesten spectaculaire optredens worden verzorgd. Namen zijn nog niet bekend maar hou de evenementen agenda in de gaten.

Groot succes

Of deze editie van de Floriade net zo’n groot en drukbezocht evenement is de vraag. In dit huidige klimaat van bezuinigingen en ontslag hebben de mensen wel iets anders aan hun hoofd zou je denken. Aan de andere kant is het bezoeken van dag attracties nog steeds het meest populaire tijdverdrijf tijdens vakanties,feestdagen en andere vrije momenten. Ook kan er niet veel worden gezegd over hoeveel buitenlandse bezoekers de Floriade zullen aan doen. Gehoopt word dan ook dat deze voor de hoge bezoekers aantallen zal gaan zorgen. Er wordt door middel van een Floriade promotie toer informatie verstrekt over het evenement op diverse plaatsen in Nederland en Duitsland. Het word dus afwachten of het en succes wordt de tijd zal het ons leren.