Defqon.1

DefQon.1

Ieder jaar is het zo ver, het feest waar ruim 50.000 feestende mensen met smart op wachten: DefQon.1 Festival!

Historie

Defqon.1 is een dancefestival op het Almeerderstrand in Almere, dat georganiseerd wordt door Q-dance. De eerste editie van Defqon.1 werd in 2003 gehouden. De navolgende edities waren steeds sneller uitverkocht, in 2007 waren alle 30.000 kaarten in 90 minuten verkocht. In het jaar 2009 waren alle 43.000 kaarten in 30 minuten uitverkocht, in 2010 waren alle kaarten binnen 28 minuten uitverkocht, het snelste ooit bij Defqon.1.

Er is op dit festival een verscheidenheid aan muziekstijlen, alle in de categorie 'hardere dance'. Onder andere hardstyle, hardcore, jump, hardtrance en techno beats klinken van 11.00 tot 23.00 uur door de boxen. Het festival wordt afgesloten met vuurwerk. Vanaf 2011 zal Defqon.1 Festival niet meer plaatsvinden op het Almeerderstrand, maar op het Evenemententerrein van Walibi Holland in Biddinghuizen waar onder andere Lowlands ook wordt gehouden. Dit omdat de bouw van Almere Poort de toekomst van het festival in de weg staat.

Q-dance

Sinds 1999 bestaat in Nederland de organisatie Q-dance, toen nog genaamd Qlass Elite. De organisatie richtte zich vanaf het begin op de hardere stijlen in de dance-scene en kon al snel op uitverkochte zalen rekenen toen ze begonnen met de Qlubtempo feesten in de discotheek Hemkade 48 in Zaandam. Mede door de Qlubtempo feesten van Q-dance groeide de Hardstyle-stroming binnen de hardere stijlen uit tot een volwassen genre. De naam Qlass Elite werd uiteindelijk veranderd in Q-dance, waaronder tot heden de grootste feesten in de hardere dance-stijlen ter wereld worden georganiseerd. Q-dance is een dochteronderneming van organisatie ID&T waar ze in Amsterdam mee in één pand zitten.

Enkele andere bekende feesten van Q-dance zijn Qlimax, In Qontrol, Qountdown, X-Qlusive, The Qontinent, Houseqlassics, Q-dance Feestfabriek en Dominator.

DefQon.1 2011

Zoals hierboven verteld is dit het eerste jaar dat het grootste festival der hardere stijlen moet uitwijken naar een andere locatie. Sommige vinden dit jammer, andere vinden het niet erg. Ik persoonlijk vind het niet erg, omdat ik het vorig jaar redelijk vond tegenvallen: o.a. de aankleding van de stages viel erg tegen, vooral voor het geld dat je ervoor betaald! Hierdoor is de nieuwe locatie misschien wel een winstpunt, voor zowel Q-dance als de bezoekers. Q-dance wint er mee, doordat er een hoop mensen tóch weer naar Defqon willen, al is het alleen al om te zien hoe Q-dance het op het nieuwe terrein er vanaf brengt. Verder zijn ook de bezoekers in zekere zin winnaars, aangezien Q-dance zich weer echt moet gaan bewijzen op de nieuwe locatie, als men wil dat de bezoekers volgend jaar weer terugkomen.

Artiesten

Op Defqon draait een groot scala aan artiesten van verschillende muziekstijlen. Dit jaar komen er welgeteld 131 (!) verschillende DJ's optreden op dit festival, een indrukwekkend aantal. Zoals ieder jaar heeft het feest ook een anthem, een soort van 'hoofdsong' voor het feest. Deze anthem is altijd in de stijl van hardstyle, omdat hier de meeste stages voor zijn en deze stijl het grootste aantal bezoekers trekt. De anthem van dit jaar is verzorgd door The Noisecontrollers en heeft Unite.