Maak zelf een high tea

Wat is een high tea?

In Nederland wint een high tea de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Het is een gebruik dat oorspronkelijk uit Engeland komt. De Nederlandse high tea is namelijk gebaseerd op de Engelse afternoon tea waarbij er thee wordt gedronken en wat hapjes worden gegeten. Een Nederlandse high tea is echter veel uitgebreider en luxueuzer. Vaak is het een complete, luxe maaltijd met een grote verscheidenheid aan heerlijke hapjes. Hoe maak je zelf een high tea?

Hoe maak je zelf een high tea?

Een high tea kun je natuurlijk ook heel goed zelf maken. Het kan bijvoorbeeld een leuke gelegenheid zijn om op een originele manier je verjaardag te vieren.Een high tea bestaat over het algemeen uit hartige hapjes, zoete hapjes en natuurlijk thee, heel veel thee.

Thee

Thee is natuurlijk een belangrijk onderdeel van een high tea. Daarom is het extra leuk om hier veel aandacht aan te besteden. Haal verschillende soorten thee in huis. Natuurlijk kun je een paar verschillende pakjes thee halen bij de supermarkt maar je kunt ook wat verschillende soorten losse thee halen. Dat ziet er niet alleen erg leuk uit, maar ruikt en smaakt ook heerlijk. Losse thee is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij De Tuinen. Om je thee warm te houden, kun je gebruik maken van een rechaud. Wil je verschillende potten thee op tafel zetten? Vraag even bij vrienden of familie of je een rechaud mag lenen. Vind je thee niet zo feestelijk? Geef de high tea een originele twist en serveer verschillende soorten theecocktails. Natuurlijk kun je ook wat glazen champagne of prosecco serveren. Als je verstandig kiest, past je wijn bij zowel zoete als hartige gerechten.

Hartige hapjes

Een high tea begint in principe met de hartige hapjes. Maak hele kleine sandwiches door de korsten van een casinobrood af te snijden en het brood twee keer diagonaal door midden te snijden. Beleg de sandwiches bijvoorbeeld met:

  • Zalm, roomkaas en een blaadje ijsbergsla.
  • Kaas, ham en plakjes cherrytomaat.
  • Tonijnsalade met een plakje komkommer.

Steek een cocktailprikker in elk broodje zodat de inhoud goed samenblijft en je makkelijk een broodje van een schaal kunt nemen. Je kunt sandwiches ook vervangen of aanvullen met andere broodjes zoals bagels of kadetjes. Naast broodjes kun je nog een aantal hartige hapjes neerzetten. Denk aan kaasvlinders, zoutjes of stukjes groente met een dipsausje.

Zoete hapjes

Een Engelse lekkernij dat echt bij een high tea hoort, zijn scones. Scones zijn soort stevige, ronde broodjes. In Engeland wordt een scone doormidden gesneden en besmeerd met jam. Vervolgens wordt de scone afgemaakt met een flinke lepel clotted cream. Clotted cream is een dikke, ongezoete room die in Nederland helaas moeilijk verkrijgbaar is. Met het volgende recept kun je zelf scones met room maken. Het is dan wel geen clotted cream, maar het lijkt er wel op.

Verwarm de oven voor op 225 °C. Meng 250 gram zelfrijzend bakmeel met een halve theelepel zout en zeef dit boven een kom zodat alle klontjes eruit zijn. Kneed 50 gram roomboter door het bloem totdat het een kruimelige massa begint te worden. Klop een ei los met 100 ml volle melk. Kneed het melk en het bakmeel met boter tot een dik deeg. Bestuif een glad oppervlak met wat bakmeel en rol het deeg uit tot het een dikte heeft van ongeveer 2,5 cm. Steek met een vorm (of een glas) rondjes uit het deeg. Bak de scones in de oven in 10-15 minuten bruin. Laat de scones voor het eten even afkoelen. Bewaar scones niet te lang. Ze drogen namelijk snel uit. Meng voor de clotted cream 100 ml ongeslagen slagroom met 100 gram mascarpone.

Naast scones kun je je natuurlijk helemaal te buiten gaan aan cakes, koekjes en snoepgoed. Maak het zelf of koop het gewoon in de supermarkt. Zelfgemaakte lekkernijen zijn natuurlijk veel lekkerder (en leuker) dan lekkernijen uit de supermarkt. Denk bijvoorbeeld aan appelflapjes, miniamandelbroodjes of zelfgemaakte bonbons. Fruit, zoals aardbeien of bessen, kan echter ook een leuke aanvulling zijn. Bovendien is het gezond en valt het niet zo zwaar.

Tot slot

Heb je geen tijd of zin om zelf een uitgebreide high tea te regelen maar heb je door dit verhaal wel trek gekregen? Tegenwoordig kun je bij heel veel zaakjes een high tea met alles erop en eraan bestellen. Kijk op internet voor zaken bij jou in de buurt.