Hoe je het beste een trouwdatum kunt kiezen

Je bruiloft

De dag van je bruiloft is vaak een van de mooiste dagen van je leven. Een goede planning is dan ook nodig om de dag zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het prikken van een trouwdatum is een belangrijke stap bij het plannen van een bruiloft. Het prikken van de trouwdatum doe je vaak enige tijd van tevoren. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als je een trouwdatum gaat kiezen?

Het kiezen van een trouwdatum

Bij het kiezen van een trouwdatum moet je met meerdere factoren rekening houden. Alleen zo voorkom je dat je vlak voor je trouwdag of zelfs op je trouwdag voor vervelende verrassingen komt te staan. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je de goede dag kiest voor je bruiloft.

  • Begin ruim van tevoren. Bij de meeste gemeenten kun je al een jaar van tevoren een trouwdatum reserveren. Als je op een populair dag wilt trouwen, kan het zijn dat andere stelletjes je al voor zijn. Zorg dus dat je bijtijds begint met het prikken van een datum voor jullie huwelijk.
  • Bedenk in welke maand je wilt trouwen. De meeste huwelijken worden in de herfst en in de lente gesloten. Bedenk dat het jaargetijde een grote invloed heeft op hoe jullie bruiloft eruit zal zien. Als je bijvoorbeeld in Augustus trouwt, kun je het beste voor luchtige kleding kiezen. Ook zijn er vaak veel mensen op vakantie in de zomer. Dit zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een trouwdag.
  • Bedenk op welke dag je wilt trouwen. Veel mensen kiezen ervoor om op vrijdag te trouwen. Zo sluit de bruiloft mooi aan op het weekend. De gasten zijn op zaterdag meestal vrij en kunnen dan heerlijk uitslapen. Je kunt er zelfs voor kiezen op om zaterdag te trouwen. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden. Vaak heeft een gemeente een dag waarop er gratis kan worden getrouwd. Dit kan natuurlijk ook een reden zijn om voor een specifieke dag te kiezen.
  • Ga na of er feestdagen of evenementen zijn. Ga even na of er feestdagen zijn op de dag dat jullie willen trouwen. Denk bijvoorbeeld aan Bevrijdingsdag of aan voetbal. Het zou vervelend zijn als de gasten op je bruiloft massaal in het oranje komen en liever voetbal kijken op groot scherm dan dansen op jullie feest.
  • Houd rekening met verjaardagen. Probeer de verjaardagen van je gasten zoveel mogelijk te ontlopen. Houd ook rekening met andere belangrijke data zoals een sterfdag of een andere trouwdatum.
  • Ga na of er geen evenementen of werkzaamheden zijn in de gemeente van jullie keus. Soms kan het zijn dat er plaatselijke evenementen of verbouwingen zijn. Stel je bij de gemeente goed op de hoogte van dit soort gebeurtenissen. Zo voorkom je vervelende verrassingen op je trouwdag.

Tot slot

Het kiezen van een trouwdatum vereist een goede planning en een erg complete kalender. Door voldoende aandacht aan de trouwdatum te besteden, kun je veel vervelende verrassingen voor of zelfs op je trouwdag voorkomen.