Hoe moet je een hobby vinden

Inleiding

We willen allemaal onze vrije tijd zo goed en leuk mogelijk besteden. Veel mensen vullen hun tijd met een hobby: sporten, schilderen, zingen zijn voorbeelden van populaire hobby’s. Maar wat doe je als je geen hobby hebt en dus soms niet goed weet hoe je je vrije tijd moet vullen? Ik heb hier zelf ook een lange tijd last van gehad. Omdat ik anderen verveling wil besparen heb ik dit artikel geschreven met tips voor het vinden van een hobby!

Belangrijk

In eerste instantie neem je een hobby omdat je een activiteit leuk vindt en niet om de tijd te vullen. Het is daarom belangrijk dat je goed nadenkt of je de activiteit écht leuk vind om te doen en niet alleen maar wilt doen om de tijd te doden. Als je een activiteit niet echt leuk vindt om te doen, zal je er waarschijnlijk al snel mee ophouden en weer het nare gevoel van verveling over je heen krijgen. Steeds weer die teleurstelling kan erg demotiverend zijn.

Het zoeken van een leuke hobby kan dus een lastig en lang proces zijn. Er is namelijk zoveel te doen en zoveel te proberen. Probeer met positieve gedachtes het hobby-zoek-proces in te gaan, ook al heb je de moed al deels opgegeven. Voor iedereen is namelijk een leuke hobby te vinden! Het belangrijke is nu hoe je die hobby, je nieuwe passie misschien, kunt vinden.

Bekijk je interesses en vaardigheden

De eerste stap die je kunt ondernemen is goed kijken naar je interesses en vaardigheden. Wat vind je interessant in het dagelijkse leven? Vind je politiek interessant of ben je helemaal gek van films? Een duidelijke en grote interesse is heel erg fijn als je een hobby wilt vinden. Het is een fijn aanknopingspunt. Als je politiek interessant vindt, kun je je bijvoorbeeld in gaan zetten voor een (plaatselijke) politieke partij, of je kunt je gaan verdiepen in een bepaald politiek onderwerp dat je erg aanspreekt. Wanneer je films leuk vindt, kun je films gaan kijken en hier recensies van schrijven of misschien zelfs zelf films gaan maken en op internet aan het grote publiek presenteren! Als je even goed nadenkt, kun je bij een grote interesse meestal relatief makkelijk een hobby verzinnen.

Wanneer je geen grote interesse hebt of een interesse die er duidelijk uitspringt in je leven, kun je gaan kijken naar de vaardigheden die je bezit. Vind je dat je wel leuk kunt tekenen of krijg je vaak van mensen te horen dat je goed kunt zingen? Heb je al eens gedacht om hier je hobby van te maken? Ieder mens heeft wel dingen die hij of zij goed kan waardoor deze tip op iedereen van toepassing is!

Zoek op internet

Een makkelijke stap die je kunt ondernemen om een hobby te vinden, is rondkijken op internet. Zoek naar websites met lijsten met hobby’s of ga op zoek naar hobbyfora. Op dit soort fora kun je ervaringen en tips van andere mensen (met wellicht hetzelfde probleem als jij) vinden. Ook zij kunnen je verder helpen bij het zoeken naar een hobby.

Een aantal van deze handige sites zijn:

HobbyIdee

FOK!forum

Not So Boring Life (Engels)

Hobby startpagina

Hobbyforum 2 Go

Probeer veel

Je moet niet bij iedere activiteit op voorhand zeggen of je het stom of leuk vindt. Soms is het belangrijk om de activiteit gewoon uit te proberen. Wellicht vind je het onverwacht verrassend leuk om te doen en heb je je nieuwe hobby gevonden! Met andere woorden zou ik kunnen zeggen: probeer heel veel uit. Zelf heb ik toch zeker een tiental activiteiten een tijdje serieus uitgeprobeerd voordat ik een hobby vond. De kans is natuurlijk aanwezig dat je niet gelijk een nieuwe hobby vindt. Probeer dan niet meteen de moed op te geven. Zie je poging als een nieuwe ervaring die je hebt opgedaan. Je kunt weer ergens over meepraten en je hebt weer iets nieuws geleerd.

Wat ook kan gebeuren is dat je merkt dat je een aantal activiteiten leuk vindt, maar slechts voor een bepaalde periode. Je kunt dan natuurlijk van meerdere activiteiten je hobby maken die je om een bepaalde tijd afwisselt. Is het niet heel erg mooi om te kunnen kiezen wat je wilt doen als je je verveelt? Niemand heeft je namelijk ooit verplicht om slechts één activiteit als hobby te nemen!

Als je nog niks weet

Een groepje mensen kan het overkomen dat ze na het volgen van bovenstaande stappen en tips nog geen hobby gevonden hebben. Geef het zoeken in dat geval niet op. Vraag in je omgeving na wat zij zoal doen in hun vrije tijd, ga naar de bibliotheek om hobbyboeken te vinden of probeer een keer iets wat totaal niet bij je past. Ook kun je via de reactiemogelijkheid onder aan deze pagina hulp inroepen van andere lezers van dit artikel, mensen die in dezelfde situatie zitten als jij dus.

Je moet het zoeken naar een hobby ook zeker niet forceren. Soms lukt het gewoon even niet. Neem een tijdje pauze en ga dan weer rustig op zoek naar een hobby.

Conclusie

Veel mensen willen graag een hobby om in hun vrije tijd te doen. Het kan moeilijk zijn om een hobby te vinden. Stappen die je kunt volgen om een hobby te vinden zijn onder andere:

● Kijk naar je interesses of vaardigheden en verzin daar een hobby bij.

● Zoek op internet naar hobbywebsites of fora waar je hulp van anderen in kunt roepen.

● Probeer veel uit, eerder kun je niet met zekerheid zeggen of je een activiteit wel of niet leuk vindt.

Veel succes!

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons: Jacob Hnri 6, Skwanem