Wat te doen met leuke ansichtkaarten die je wilt bewaren: een plakboek

Inleiding

Sinds de komst van internet en email (en de nieuwe opkomst van sociale media) worden er minder kaarten en brieven geschreven. Erg jammer, want iedereen krijgt graag post. Gelukkig zijn er toch nog veel gelegenheden waarbij terug wordt gegrepen op dit ‘ouderwetse ‘ medium, zoals bij verjaardagen, geboortes, kerst en natuurlijk kaartjes uit een ver en ander land tijdens de vakantie. Sommige mensen maken hele kunstwerken van de kaartjes. Geboortekaartjes zijn vaak ook een lust voor het oog en dat is dan toch ook zonde om weg te gooien. Maar je laat de kaartjes ook geen jaren op je kastdeur hangen. Hieronder twee opties voor wat je kunt doen met ‘oude’ kaarten!

Een plakboek/ herinneringsboek

Voor alle mooie kaarten die je wilt bewaren (of gewoon alle kaarten die je wilt bewaren) kun je een mooi plakboek aanschaffen. Je kunt ook werken met een ordner en fotoboek vellen (dik karton met een velletje folie tussen de losse bladen). Het voordeel van een ordner is dat deze wat dikker kan worden dan een plakboek omdat de vellen loszitten. Je kunt ook kijken of er plakboeken met een ringband te koop zijn, maar ook deze gaan wat bol opstaan als ze vol raken. Als je met kleur wilt werken, kun je fotobladen in kleur kopen, of kleurkarton op maat maken. Je kunt de ordner indelen zoals je wilt: op thema (vakantie, kerst, verjaardagen, geboorte, zomaar etc), op chronologische volgorde (gewoon op volgorde van wanneer je ze krijgt), op afzender (als je veel kaarten van een penvriendin of je oma krijgt) en ga zo maar door. Als je veel post krijgt, kun je er zelfs voor kiezen om een aparte map per thema of afzender te maken. Zoek nu de kaarten bij elkaar en leg ze op de volgorde die je hebben wilt. Plak de kaarten in en houd eventueel nog wat ruimte over voor een bijschrift. Als je het zonde vindt dat je de achterkant niet meer kunt lezen na het vastplakken, kun je er ook voor kiezen om de kaarten vast te plakken met ‘hoekjes’. Deze hoekjes plak je vast op de pagina, ter hoogte van de hoekjes van de kaart. Erna kun je de kaart er zo invouwen. Je kunt de kaarten ook aan de achterzijde kopiëren en het kopie naast de kaart plakken.

Een digitaal herinneringsboek

Een andere mogelijkheid is om de kaarten in te scannen (voor en achterzijde) en hier een digitaal plakboek van te maken. Zo heb je alles bij elkaar en het neemt fysiek verder geen ruimte in. Het voordeel van een digitale versie is dat het lang mee gaat en de kaarten naar mate de tijd vordert niet los kunnen raken omdat de lijm oud wordt. Je kunt het plakboek zo ook makkelijk delen met anderen.

Een plakboek voor bijzondere herinneringen

Een plakboek vol kaartjes geeft een tastbare herinnering aan een bepaalde periode of gewoon een regulier jaar. Als mensen iets heftigs/intens hebben meegemaakt en dat kan zowel positief als negatief (een ziekenhuisopname, ziekte, geboorte, nieuwe baan, ontslag etc) kan het heel fijn zijn om een tastbare herinnering te hebben aan alle steun. Veel gaat er aan mensen voorbij in een dergelijke periode en zo kunnen ze zelf nog dingen teruglezen. Naast kaartjes kun je ook smsjes uitprinten en bijvoegen, evenals mails en brieven.