Welke leuke creatieve hobbys zijn er

Inleiding

Er zijn ontzettend veel hobby’s om te doen. Zo kun je gaan wandelen, je bezighouden met astrologie of auto’s pimpen. De populairste groep hobby’s is waarschijnlijk de creatieve hobby’s. Veel mensen vinden het leuk om lekker met hun handen bezig te zijn en te zien hoe ze uit het niets iets kunnen creëren. Maar welke creatieve hobby’s zijn er eigenlijk allemaal?

De populairste hobby’s

Er zijn een aantal zeer populaire hobby’s. Duizenden mensen in Nederland doen bijvoorbeeld aan tekenen. Er worden over het algemeen twee soorten tekeningen onderscheiden: kunstzinnige en technische. Technische tekeningen worden bijvoorbeeld gemaakt door architecten. Vrijwel alle hobby-tekenaren maken kunstzinnige tekeningen.

Men kan op verschillende manieren tekenen. De makkelijkste en waarschijnlijk meest gebruikte manier is tekenen met een (kleur)potlood. Maar er kan ook getekend worden met een pen, pastel, krijt of houtskool. Ook schilderen kan als een, zeer populaire, vorm van tekenen worden gezien.

Een andere zeer populaire creatieve hobby in Nederland is schrijven. Romans, gedichten, kalligrafie of informatieve artikelen: allemaal voorbeelden van hoe je je creatieve gedachtes op papier kunt zetten.

De commerciële hobby’s

Met de commerciële hobby’s worden hobby’s bedoeld waar (veel) geld mee verdiend kan worden. Natuurlijk gaat een hobby niet om geld verdienen, maar om het hebben van plezier. Bij commerciële hobby’s kun je denken aan:

Film: een simpele digitale videocamera kun je tegenwoordig al kopen vanaf zo’n 150 euro. Daarmee kun je je eigen (speel)films of documentaires maken. Een andere soort film is een stop motion-film. Dit is een film die ontstaat wanneer een heleboel foto’s achter elkaar worden geplaats. Het maken van dit soort films kost erg veel uren, maar geeft vaak een leuk resultaat. Bekende stop motion-films zijn Corpse Bride en The Nightmare before Christmas van regisseur Tim Burton.

Om je films bij het grote publiek onder de aandacht te brengen kun je meedoen aan filmwedstrijden of je filmpjes plaatsen op de immens populaire website YouTube.com.

Muziek: een andere commerciële, creatieve hobby is je bezighouden met muziek. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je een instrument spelen in een bandje, zelf muziek componeren (bijvoorbeeld op de computer) of je kunt gaan zingen.

De boetseer-of-knutsel-hobby’s

Verder is er nog een hele grote groep hobby’s waarbij je zogezegd een voorwerp creëert. Dit gaat door bijvoorbeeld te boetseren of met andere materialen iets te knutselen. Een greep uit deze groep hobby’s”:

Boetseren: een vorm van kunst waarmee je met de hand vormen maakt met behulp van een zachte massa. Je kunt boetseren met klei, plasticine, was of brooddeeg.

Beeldhouwkunst: op verschillende manieren kun je doen aan beeldhouwkunst. Bijvoorbeeld door een sculptuur te houwen/hakken uit een hard materiaal als steen. Een andere vorm van beeldhouwkunst is plastiek. Hierbij wordt een massa ergens ingegoten waarna het uithard.

Naald en draad: denk aan breien, haken, punniken, naaien, borduren enzovoorts

Kaarten maken: een vorm van kaarten maken is scrappen. Hierbij wordt met behulp van stukjes papier, stempels, lintjes, touwtjes, foto’s, plakkertjes en dergelijke een kaart mooi ingericht.

Mozaïeken: vaak wordt een mozaïek met behulp van tientallen kleine steentjes. Mozaïeken kunnen ook gemaakt worden van glas-in-lood, maar dit wordt niet vaak door hobbyisten gedaan.

Modelbouw: er zijn veel bouwpakketten op de markt voor bijvoorbeeld het maken van huizen, vliegtuigen of treinen.

Vouwkunst: ook wel origami genoemd. Met kleine vierkante papiertjes worden vormen als olifanten of bootjes gemaakt.

Bijzondere hobby’s

Verder zijn er nog een heleboel andere creatieve hobby’s in de wereld. Een aantal hobby’s daarvan zijn zo bijzonder en ingenieus dat je waarschijnlijk zelf nooit op het idee was gekomen om je hiermee bezig te houden.

Latte art: bij deze hobby wordt er met behulp van een scheutje koffiemelk prachtige figuren op je koffie getekend. Obers in sommige cafés en bars hebben deze kunst onder de knie en kunnen extra geld vragen voor een prachtige tekening in de koffie!

Voedselkunst: ook met voedsel kan op een zeer creatieve manier worden geknutseld. Zo kun je de mooiste figuren maken, als je voedsel maar op een bepaalde manier snijdt en/of bij elkaar legt

Conclusie

Kortom: er zijn een heleboel creatieve hobby’s waar je je mee bezig kunt houden. De populairste hobby’s zijn waarschijnlijk tekenen (ook schilderen) en schrijven. Andere hobby’s waarbij je je creativiteit optimaal kunt benutten zijn filmen, boetseren of kaarten maken. Op deze hobby’s kan ook nog eens eindeloos gevarieerd worden!

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, JMPerez, Yareite