Hoe moet je jongleren met drie ballen

Inleiding

Wil je leren jongleren? Goed plan! Jongleren is dan ook een heel leuk, en betrekkelijk eenvoudig trucje. Iedereen kan leren jongleren, als je maar weet hoe je het aan moet pakken en een beetje doorzettingsvermogen hebt. In eerste instantie zal je namelijk misschien gaan denken dat het je nooit gaat lukken het trucje onder de knie te krijgen. Maar geef het niet op, als je de volgende tips volgt moet het je zeker lukken om binnen een korte periode te jongleren met drie ballen.

Jongleren

Van oorsprong is jongleren een Middeleeuwse truc. Toen werd het uitgeoefend door zogenaamde jongleurs, ofwel joculatoren. Naast alleen het gooien en vangen van voorwerpen, dansten en zongen zij ook nog vaak bij hun act. Je kunt jongleren met kettingzagen, fakkels en kegels, maar wij zullen het houden bij ballen. Dit is de gemakkelijkste en veiligste manier van jongleren. Verder is het ook nog mogelijk te jongleren met vier, vijf of zelfs zes ballen. Dit kan echter enorm moeilijk zijn, dus we beginnen met drie ballen.

Je kunt op verschillende manieren gooien met drie ballen, maar in dit artikel zal de volgende manier worden aangehouden: in je linkerhand heb je twee ballen, in je rechterhand heb je één bal. Gooi één bal van je linkerhand richting je rechterhand. Zodra die bal hoog in de lucht hangt, gooi je de bal van je rechterhand naar je linker. Als die bal weer in de lucht hangt, gooi je een bal van de linkerhand door naar de rechterhand. Zo zal een cyclus ontstaan waarmee je zo lang door kan gaan als je zelf wilt.

Stappen

Voor mensen die nog nooit hebben gejongleerd, is het belangrijk om gemakkelijk te beginnen. Je kunt niet gelijk met drie ballen vloeiend jongleren, hier gaan we langzaam naartoe werken.

Stap 1

Neem om te beginnen één bal. Het is aan te raden om échte jongleerballen te kopen, en niet zomaar drie ballen te nemen. Jongleerballen zijn namelijk speciaal voor dit trucje gemaakt. Ze hebben het goede gewicht, de goede vorm en een goede houvast. Pak dus één bal vast. Gooi die bal over naar je andere hand en gooi de bal daarna weer terug. Deze stap is belangrijk om wat balgevoel te krijgen. Kijk hoeveel kracht je moet zetten om de bal de lucht in te krijgen. Probeer bij het overgooien je handen zoveel mogelijk op dezelfde plek te houden. Grijp de bal dus niet uit de lucht, maar laat hem op je handen vallen. Wanneer je een keer of twintig de bal naar je andere hand kunt gooien zonder hem te laten vallen, kun je doorgaan naar stap 2. Het is ook belangrijk dat je bij het gooien genoeg rust hebt. Wanneer je nog te veel moet lopen of je armen uit moet strekken om bij de bal te komen, moet je nog wat langer bij deze stap blijven en verder oefenen.

Stap 2

Nu je goed met één bal overweg kunt, kun je een tweede bal erbij gaan pakken. Neem eerst beide ballen in één hand. Gooi de ene bal naar je andere hand. Zodra die bal op je hand geland is, gooi je de andere bal erachter aan. Ga hier een tijdje mee door. Vertraag of versnel ondertussen het tempo. Gooi bijvoorbeeld de tweede bal wanneer de eerste bal hoog in de lucht hangt. Als dit goed lukt, kun je in iedere hand één bal nemen. Je kunt nu een oefening gaan doen die al redelijk dicht in de buurt komt bij het echte jongleren met drie ballen. Gooi een bal van bijvoorbeeld je linkerhand naar je rechterhand. Wanneer die bal hoog in de lucht hangt, gooi je de bal van je rechterhand naar je linkerhand. Vang allebei de ballen weer op. Als deze oefening lukt, ben je goed op weg! De oefening kan echter best lastig zijn. Je moet nu namelijk op twee bewegende ballen letten en ervoor zorgen dat de ballen niet tegen elkaar aanbotsen in de lucht. Maar oefening baart kunst; geef niet op en zet door totdat de oefening lukt. Daarna kun je overgaan naar stap 3.

Stap 3

Je bent nu aangekomen bij stap 3, de spannendste stap! Je kunt er nu namelijk de derde en laatste bal bij gaan pakken. Neem twee ballen in bijvoorbeeld je linkerhand en de derde bal in je rechterhand. Begin nu langzaam met overgooien. Probeer niet gelijk om heel lang te gaan jongleren, maar bouw ook dit in stapjes op. Gooi bijvoorbeeld eerst één bal over van je linkerhand naar je rechterhand. Gooi er daarna een van je rechterhand naar de linker. Zo krijg je een goed gevoel bij hoe het voelt om drie ballen tegelijk vast te hebben. Daarna kun je twee ballen over gaan gooien. Gooi de tweede bal over wanneer de eerste hoog in de lucht hangt. Als dit goed lukt, is het belangrijkste moment aangebroken. Je kunt nu namelijk gaan proberen om met drie ballen tegelijk te jongleren. Gooi één bal van je linkerhand naar de rechter. Gooi een tweede bal van je rechterhand naar de linkerhand wanneer de eerste bal hoog in de lucht hangt. Wanneer deze tweede bal hoog in de lucht hangt, kun je de derde bal van je linkerhand naar je rechterhand gooien. Inmiddels heb je de eerste opgegooide bal al gevangen in je rechterhand en die kun je weer teruggooien wanneer de derde bal hoog in de lucht hangt.

Deze laatste oefening is het lastigste om onder de knie te krijgen. Zelf heb ik hier ook de meeste moeite mee gehad. Probeer dagelijks te oefenen, tien minuutjes is al voldoende. Zo blijf je bezig en je leert steeds wat nieuws bij. Belangrijk is dat je het niet snel groots aan moet pakken. Probeer eerst bijvoorbeeld drie ballen te hebben gegooid en weer te hebben gevangen. Je hebt dan nog niet echt gejongleerd, maar het basisprincipe leer je zo onder de knie te krijgen. Probeer langzaam steeds één bal meer op te gooien. Uiteindelijk zal je het jongleren onder de knie krijgen en zal het je lukken om tientallen ballen op te gooien en weer te vangen! Je kunt dan zeggen dat je hebt geleerd te jongleren met drie ballen.

Conclusie

Jongleren is een erg leuk trucje om te leren en relatief eenvoudig, als je er maar genoeg tijd in wilt stoppen. Begin met het overgooien van één bal. Wanneer dit lukt, kun je gaan oefenen met twee ballen tegelijk en uiteindelijk kun je overgaan op drie ballen. Deze laatste stap zal het meeste tijd kosten, maar als je blijft proberen, gaat het je uiteindelijk lukken. 

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, El Gesto, Russavia, Eneas De Troya