Tetris online

.//. Speel tetris online Speel tetris online Afbeelding:Tetris-screenshot.png|right

Tetris is een computerspel/puzzel ontworpen door Alexey Pajitnov in . Het spel kreeg algemene bekendheid doordat het meegeleverd werd bij het spelletjesplatform "Gameboy" van Nintendo in 1989. De naam is afgeleid van het Griekse woord voor vier: tetra, omdat ieder blokje uit vier vierkantjes bestaat.

Het spel

Het principe van het spelletje is erg makkelijk te begrijpen. In een vak onderaan het scherm vallen constant blokken vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden. Deze blokken hebben verschillende vormen bestaande uit vier vierkantjes, zogenaamde polyomino|tetromino's. Zo is er een blok dat lijkt op een "L", maar er is ook een "vierkantje" of "balk". Daarvan komt ook de naam "tetris", met een referentie naar het Griekse woord voor 4. Het langwerpige blok met 4 vierkantjes op een rij wordt ook tetris genoemd.

Afbeelding:Tetrominoes_IJLO_STZ_Worlds.svg|center|frame|De Tetrisblokjes (I, J, L, O, S, T, Z)

Door de blokjes te roteren en horizontaal te verplaatsen moet de speler ervoor zorgen dat ze, eenmaal beneden aangekomen, een horizontaal gesloten lijn vormen met de andere blokken die daar al liggen. Elke succesvol gevormde horizontale lijn wordt verwijderd. Als dit niet tijdig gebeurt, wordt de laag met blokjes steeds hoger en is er geen ruimte en tijd meer om de blokjes te draaien.

Door ervoor te zorgen dat de blokken de bovenkant van het scherm niet raken (omdat ze te ver zijn opgestapeld), kan de speler, mits hij of zij goed genoeg is, eindeloos lang doorspelen. In veel versies vallen de blokjes echter steeds sneller, zodat het spel gaandeweg steeds moeilijker wordt.

Geschiedenis

In juni 1985 schreef Alexey Pajitnov Tetris op een Electronica 60-computer toen hij op technische universiteit in Moskou werkte. Vadim Gerasimov maakte daarna een versie voor de IBM-Personal computer|pc. Deze versie werd al snel verspreid door de universiteit. Via de contacten op de universiteit kwam het spel terecht in Hongarije. Daar kwam het onder ogen van een Brits softwarebedrijf Andromeda. De eigenaar van het bedrijf probeerde contact te zoeken met Alexey Pajitnov. Deze had intussen de rechten gegeven aan het softwarebedrijf Spectrum Holobyte. Omdat Andromeda de rechten niet van Alexey kon krijgen kochten ze de rechten op van een Hongaarse programmeur die een kloon had gemaakt. Uiteindelijk is deze rechtenzaak tot een schikking gekomen: Spectrum Holobyte had het recht om IBM-PC-versies van Tetris te verkopen, Andromeda mocht versies maken voor andere thuiscomputers.

Omdat de rechten zijn verkocht in (en ten tijde van) de communisme|communistisch Sovjet-Unie|Sovjet Unie gingen alle inkomsten van Tetris naar de staat en niet naar de bedenker Alexey Pajitnov zelf. Tevens was het onduidelijk aan welke bedrijven de Sovjetoverheid de rechten inmiddels had verkocht - omstreeks 1988 claimden diverse bedrijven het recht te hebben om Tetris te maken en verkopen. Om een einde aan deze chaos te maken trok in 1989 de Sovjetoverheid alle rechten in en verkocht deze aan twee bedrijven: Atari voor de Arcadespel|arcadeversies en Nintendo voor de thuismarkt.

Nadat de Sovjet-Unie was opgeheven vormde Alexey Pajitnov samen met Henk Rogers het bedrijf The Tetris Company LLC ("TTC") om alsnog (met succes) royalty’s te innen voor Tetris.

Muziek

De bekendste Tetris-melodie, Music A uit de Game Boy-versie van Nintendo, is gebaseerd op een Russisch volkslied Korobeiniki. Music B is een stuk uit De notenkraker van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski|Tsjaikovski; Music C is een werk van Johann Sebastian Bach, namelijk Suite No. 3 In B Minor, BWV 814, IV. Menuett - Trio.

Klonen

Van tetris is inmiddels een ontelbaar aantal klonen gemaakt, voor diverse platforms. Te denken valt aan andere Nintendo-consoles, maar ook aan de pc, mobiele telefoons en zelfs de (vijfde generatie) iPod. Als men twee gameboys heeft die op elkaar aangesloten kunnen worden, kan men tetris met zijn tweeën spelen. Als iemand twee of meer rijen blokken kan laten verdwijnen, verschijnt er één rij meer bij de tegenspeler. Dus, wanneer men twee blokken laat verdwijnen verschijnt er één bij de tegenstander, bij drie twee en bij vier drie. Hierdoor heeft hij minder tijd om te reageren en kan hij sneller vast komen te zitten.

Sommige klonen van Tetris krijgen een eigen naam, ze heten dan bijvoorbeeld: Aetris, Betris, Cetris, Detris, Petris, Metris, Qetris, Quinn enzovoort.

Blokken

Tetris wordt ook gebruikt in het spelprogramma Blokken (televisie)|Blokken op de Vlaamse televisie Vlaamse Radio- en Televisieomroep|VRT, gepresenteerd door Ben Crabbé. Twee tegenspelers moeten quizvragen beantwoorden; bij een goed antwoord mag de speler twee tetrisblokken inzetten. Als een speler een horizontale lijn kan vormen, krijgt hij of zij extra punten.

Zie ook

  • TetriNET
  • Brix (computerspel)|Brix

.//.

tetris online

.//.

.//.