Gamerecensie: Red Faction: Guerilla

Red Faction: Guerilla

Vol hoop stopte ik Red Faction: Guerilla (RFG) in de gleuf van mijn Xbox 360. Een mooie intro, waarna ik meteen midden in de actie werd gegooid. Felle strijd barst los tussen de Earth Defence Force (EDF) en de Red Faction. Je broer sneuveld een paar meter verderop. 1 KIA, hoor ik door mijn ingame headset. Je zal en moet verder strijden om Mars terug te krijgen. Gedwongen trekken we terug naar onze Red Faction thuisbasis, op een gedeelte van Mars dat we hebben veroverd.

Het bijzondere van Red Faction is dat werkelijk alles kapot kan, erg realistisch in beeld gebracht. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de Geo-Mod v2, de engine voor het schademodel. Alles slopen, zul je. Strategisch kan dit ook gebruikit worden, alhoewel het ook gewoon leuk kan zijn om dingen te slopen. Maar met slopen win je geen oorlog, dus heb je ook keuze uit meer dan 24 verschillende wapens (Machine guns, Shotguns, Explosives enz.). Het camera-standpunt van RFG is third-person, waarbij je niet alleen het wapen ziet maar het hele lichaam. Dit betekent dat er veel meer animaties in zitten dan als het een first-person shooter was. Vaak zien deze animaties er erg houterig uit, maar dat klopt niet. Dat klopt niet omdat je natuurlijk op mars zit, waar de zwaartekracht 1/6 is van die op de aarde. Dus zien bepaalde handelingen er gewoonweg een stuk anders uit. Voertuigen zijn er meer dan 34, sommige lijken op elkaar, sommigen zijn totaal anders.

Veroveren

Naarmate je meer EDF-troepen uitmoord, hoe zwakker een bepaalde gebied wordt. Eenmaal genoeg side quests gedaan kan je de liberate-missie doen, wat -als de missie geslaagd is - dat gebied veroveren. Zo kun je langzaam aan heel Mars veroveren en weer wereldvrede krijgen. De side-quests zijn heel verschillend, met zo'n 8 verschillende soorten missies. In totaal wachter er wel 104(!) side quests op je te wachten. Dus als het eenmaal gelukt is Mars te liberaten, heb je voorlopig nog wel wat te doen.

Grafisch

Grafisch is Red Faction: Guerilla het redelijk standaard, niet slecht niet goed. De animaties moet je dus wel even aan wennen, maar zijn wel realistisch en goed uitgewerkt. De achievements en trophy's zijn op een handige manier visueel weergegeven, uitgerust met een percentage balk.

Multiplayer

Als laatst wil ik de Multiplayer van Red Faction: Guerilla nog even in het zonnetje zetten. Bedoeld als de Multiplayer is, is het toch erg groots en zit er veel variatie in. Maar liefst 125 upgrades liggen op je te wachten, mits je genoeg Exp (Expierence = Ervaring) heb. Ook grappig om nog even te vertellen: In Red Faction: Guerilla begin je standaard met een hamer. Deze hamer kan geüpgrade worden, naar een andere hamer. Je begint met een saaie tinnen hamer, maar upgrades zijn er dat je die omtovert tot een gummyknuppel of bijvoorbeeld de Ostrich hammer. De Ostrich hammer is, grof genoeg, een uit elkaar gerukte struisvogel. Dit beest pak je vast aan het hoofd en je mept met de kont. Jammerlijk genoeg is dit upgrade nummer 124, dus moet ik nog wel even wachten totdat ik de Ostrich hammer heb. Ik kan niet wachten om mensen neer te knuppelen met een struisvogels-kont... :-)