Wat is Catawiki

Catawiki groeit als kool

Zo af en toe is Catawiki in het nieuws. Wiki is wel populair geworden want er is ook Wikipedia en Wikileaks. In Catawiki zit het woord 'cata'. Dit deelwoord moet verwijzen naar catalogus. Het is namelijk de bedoeling om via internet van Catawiki de meest complete catalogi voor verzamelaars samen te stellen. Bovendien kun je op Catawiki ook handelen. Als je een verzamelaar bent, moet je hier beslist eens een kijkje nemen.

Catawiki heeft van alles en nog wat

Opgericht in 2008. Verzamelaars zijn van alle tijden. En àlles maar dan ook alles wordt verzameld. Deels uit hobby, deels om een eventuele financiële meevaller tegen te komen. Verzamelwoede heeft altijd bestaan en zal ook blijven bestaan. Alleen de tand des tijds heeft zo zijn invloed op hetgeen we verzamelen. Zo is bijvoorbeeld het 'vinyl' (de LP en het singeltje van de jaren 50-60-70) weer helemaal hot. Strips waren nog nooit zo populair als de dag van vandaag... CD's konden we in de jaren 50 en 60 niet vergaren want ze bestonden nog niet. Vandaag is er een drukke (ruil)handel. Vintage is nog zo'n voorbeeld. Wat onze grootouders weggooiden, is nu hip. Zo zie je maar...

Ook kopen en verkopen

Via deze site kun je ook eigen collectoritems verkopen of andere verzamelaars contacteren om te handelen. Keuze te over: 2 miljoen items staan maar liefst te koop. Catawiki verdient 5% aan de transacties. Grootste concurrent is uiteraard eBay waar ook veel verzamelaars actief bezig zijn. Alleen... is de presentatie daar niet zo overzichtelijk en bij Catawiki zit de èchte verzamelaar!

Beter dan papieren catalogi

Het nadeel van papieren catalogi is dat ze maar sporadisch verschijnen en dus nooit compleet of up-to-date zijn. Door het online aanbieden, is de informatie up to date en dat is het streven van de makers.

Concept

In korte tijd is de site uitgegroeid tot een enorm succes.

  1. Het gebruik van Catawiki, inclusief het uitbaten van een online shop, is gratis. Als geregistreerd gebruiker krijg je een eigen internetadres. Op dat adres kun je je eigen winkeltje inrichten. Nadat je je items in de centrale catalogus hebt gezet, plaats je een vinkje en je handel staat in je eigen webwinkel, helemaal automatisch!

  2. Helder overzicht van het aanbod: zoeklijsten vraag en aanbod zijn automatisch aan elkaar gekoppeld;

  3. Met vermelding van de op dat moment geldende prijzen;

  4. Andere relevante informatie.

Update november 2010

Een investeringsvehikel heeft een hoop geld toegeschoven aan Catawiki.nl. Dit geld is nodig voor de internationale uitbreiding die op stapel staat. De Engelse site is al enige tijd in de lucht en moet verder gaan groeien. Daarna volgt Frankrijk en Duitsland. Enkele cijfers: - In catalogus: 813.997 items;

  • In verzamelingen: 3.384.582 items;

  • Te koop: 1.182.334 items waarvan 576.558 verschillende items;

  • Verzamelaars: 12.689!

Update 2012

In april 2012 zijn er ca. 2.000.000 gebruikers in Nederland en Vlaanderen. De catalogus is inmiddels onderverdeeld in 67 rubrieken die meer dan 1 miljoen items vermeldt. Wat dacht je van een paar honderdduizend postzegels en bijna twintigduizend theezakjes? Maar je vindt er ook smurfen, waardepapieren, strips, aanstekers, kunst, landkaarten enz... Gemiddeld online dagbezoek: 20.000.

In mei werd de uitbreiding naar de Engelse, Duitse en Franse markt aangekondigd.

Update juni 2013

Catawiki opent een popup-store in hartje Amsterdam. Daarmee wil het de aandacht vestigingen op een bijzondere nieuwe productcategorie: natuurhistorische objecten. Zo is er daadwerkelijk aanwezig: een dinosaurus. 

De popup store is te vinden in de Kalverstraat 101, iets voorbij Het Spui, richting de Dam. 

Het Nederlandse Catawiki heeft intussen 100.000 geregistreerde gebruikers en begint ook op het internationale toneel een erkende bestemming te worden voor verzamelaars. Zij kunnen op de site op Wikipedia-achtige wijze hun collecties uitstallen en verhandelen, passief te koop aanbieden of actief verkopen via een veiling.

Ga naar: http://www.catawiki.nl

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden