Wat is digitale televisie

Inleiding

Televisie kijken doen we allemaal en afgelopen jaren is het aantal uren dat een persoon gemiddeld televisie kijkt flink gestegen. Nu staat de techniek natuurlijk ook niet stil en verandert het aanbod van manieren van televisie kijken. Voor de meeste mensen geldt dat je thuis een kabelaansluiting hebt, waarbij via een COAX kabel naar de televisie een bepaald zenderaanbod wordt geleverd, waarvoor u een maandelijks bedrag betaalt. Met de opkomst van de flatscreens, LCD, HD televisies is de norm van televisie kijken ook aanzienlijk veranderd. Er is inmiddels voldoende aanbod voor zeer goede prijzen:

Stappen

Wat is het nu precies? In principe hebben we grotendeels thuis allemaal een analoge televisie aansluiting zoals hierboven beschreven. Digitale televisie heeft een techniek om de beeldkwaliteit te verbeteren, wat door beeldcompressie plaatsvindt. Dit gaat niet zomaar, hier is een extra apparaatje, een decoder voor nodig, deze zijn tevens te bestellen via een van de bovenstaande links. De decoder vertaalt het analoge signaal, dit apparaatje bevat een bepaalde smartcard-kaart die u de toegang geeft tot een gelimiteerd aantal zenders in digitale vorm. Bij aanschaf van dit apparaatje (enkele tientallen euro’s) ontvangt u vaak een maand lang gratis alle (abonnement) zenders van extra sportzenders, meer natuurkanalen, tot erotiek etcetera. Hierna aan u de keuze of u een abonnement neemt op een bepaald zenderpakket. Wanneer u dit niet doet dan heeft u wel het “kastje” nog in uw bezit dat de zenders die u in eerste instantie via de gewone kabelmaatschappij ontving digitaal maakt. U betaalt dan slechts de normale abonnementskosten.

Dus wat heeft u nodig?

  • Een decoder apparaat
  • Een TV abonnement, via meerdere aanbieders af te sluiten
  • Een smartcard
  • Een televisie, wel voorzien van een scart- aansluiting. Digitale televisie komt het best tot zijn recht op de modernere televisies.

De digitale televisie levert u scherper beeld op, maar ook meer programma-informatie per zender, waarbij u gebruik maakt van een aparte afstandsbediening van de decoder. Digitale televisie kijken moet dus met een decoder en aangezien u zapt via de decoder en uw televisie op een videokanaal staat ingesteld hierdoor, is het slechts mogelijk om de digitale televisie op één toestel aan te sluiten. Uitbreiding met extra decoders is mogelijk, kijk hiervoor weer bij de verschillende aanbieders.

Hoe dan? Digitale televisie kijken is mogelijk als u, of een kabelaansluiting heeft, een antenne, een schotelantenne of met de telefoonlijn. Uiteindelijk ontvangt u een hogere kwaliteit van beeld en geluid, met de mogelijheid tot het uitbreiden naar meer zenders. Een echte aanrader voor de televisie fanaat! Het verschil is enorm!

Links

  • Zie hierboven in artikel.