Waar komt de term X-factor vandaan

X factor

De X staat letterlijk voor X, zijnde een willekeurige invulling. Vandaar dat er rond dit onderwerp allerlei programma's werden gelinkt die met de oorspronkelijke betekenis helemaal niets meer van doen hebben. Inmiddels staat die X voor onbekend, spannend en kijkcijfers... Menig TV programma sprong in op deze X trend maar waar komt ie eigenlijk vandaan? 

Geschiedenis van de X factor

  • Oorspronkelijk komt deze term uit de Verenigde Staten, meer bepaald uit de paardensport. Meten is weten dus wilden onderzoekers wel eens uittesten waarom het ene renpaard harder liep dan het andere. Met de paarden(races) was immers (makkeliijk) veel geld te verdienen!
  • Men onderzocht de paarden na hun overlijden en kwam tot de vaststelling dat de betere renpaarden een X-chromosoom meer hadden dan hun mindere lotgenoten. Vanaf dan ging de paardenwetenschap op zoek naar paarden met de zogenaamde 'X-factor'.
  • Intussen is het begrip overgewaaid naar allerlei andere 'industrieën' die helemaal niets meer te maken hebben met de paarden.
  • Tegenwoordig staat 'X-factor' in het algemeen voor een bijzonder talent, een zeldzame gave, een opvallend kenmerk enz... dat iemand onderscheidt van anderen, althans als we het over individuen hebben.
  • Als je X-factor googelt, sta je te kijken hoe men op deze kar is gesprongen!