Wat is de opzet van de rondes van The Voice of Holland

Inleiding

Idols, X-Factor, Popstars en ga zo maar verder. Het lijstje met talentenjachten op televisie is tegenwoordig groter dan ooit tevoren. Om succesvol te blijven is het belangrijk dat een programma zich onderscheidt van de rest. Naar mening van velen doet The Voice of Holland dat. Maar hoe dan precies? Wat is de opzet van deze show en op welke punten zijn de verschillende rondes anders dan wat wij gewend zijn van andere shows?

Concept

The Voice of Holland is een talentenjacht voor solozangers en –zangeressen. Waar het bij andere talentenjachten vaak gaat over het totaalplaatje (zang, uiterlijk, performance), gaat het bij The Voice puur en alleen om de stem van de kandidaat. In het juryoordeel mogen en kunnen uiterlijk en performance niet worden meegewogen. De jury bestond het eerste seizoen uit Jeroen van der Boom, Angela Groothuizen, Nick & Simon en Roel van Velzen. In het tweede seizoen was Van der Boom vervangen door Marco Borsato. Vanaf seizoen drie is Angela Groothuizen niet meer te zien door de komst van Trijntje Oosterhuis.  

The Blind Auditions

Dit zijn de bekendste rondes van de show. De coaches nemen allemaal plaats op een stoel die met de rug naar de kandidaat toestaat. De coaches kunnen de kandidaat tijdens hun optreden dus niet zien, alleen horen. Wanneer een coach overtuigd is van de prestaties van de deelnemer, drukken ze op een grote rode knop die op hun stoel zit. Daardoor draait de stoel om en licht de tekst ‘’I want you’’ (ik wil jou) op. De coach kan vanaf nu de kandidaat zien. Het volgende bijzondere element is dat de kandidaat zelf mag kiezen bij welke coach hij/zij in het team wil (tenzij er maar één coach is gedraaid, dan zit de kandidaat automatisch in dat team). Als er twee of meer stoelen zijn omgedraaid, ontstaat er vaak een strijd tussen de juryleden om de deelnemer.

The Blind Auditions hebben al verschillende hits gehad zoals Use Somebody dat de eerste winnaar Ben Saunders in deze ronde zong. Ook Sandra van Nieuwland uit het derde seizoen behaalde een nummer-1-hit met het nummer dat ze zong in deze ronde: More van de Amerikaan Usher.

The Battles

Zoals de naam van de ronde al doet vermoeden, wordt er hier gestreden tussen twee kandidaten van hetzelfde team. De coach kiest twee kandidaten uit zijn/haar team uit die een duet moeten gaan zingen. Tijdens deze ronde kunnen de coaches de kandidaten gewoon horen én zien. Na het optreden kiest de coach één van de twee acts uit die doorgaat naar de laatste ronde: de liveshows. Voor de ander is het Voice-avontuur helaas afgelopen. Als de coach zelf geen keuze kan maken, kan hij hulp vragen aan bijvoorbeeld zijn producer die op een bank achter zijn/haar stoel zit.

Er worden helemaal aan het einde van de ronde nog sing-offs gehouden. Door deze ronde kan één kandidaat van elk team die eigenlijk was afgevallen alsnog doorgaan naar de grote liveshows. Bij het eerste seizoen konden de coaches elk nog een wildcard weggeven. Ze kozen hiertoe vier kandidaten uit dat oospronkelijk waren afgevallen en lieten die nogmaals een blinde auditie doen. Zo kozen ze wie van de vier toch door mocht naar de volgende ronde.

Liveshows

De laatste rondes zijn de liveshows. Van iedere coach treden in iedere show één of meer acts op (het aantal wordt kleiner naarmate de show vordert). Ook valt van iedere coach wekelijks minimaal één kandidaat af. In de eerste twee seizoenen waren de liveshows opgezet zoals we ze in Nederland al langer kenden: de coaches kunnen de kandidaten zien én horen en alleen het publiek heeft invloed op wie er al dan niet doorgaat naar de volgende ronde door middel van televoting. Vanaf het derde seizoen is het concept echter aangepast. De coaches zitten weer met hun rug naar de kandidaten toe en geven een cijfer van 1 tot 10 aan ieder optreden. Op deze manier kunnen de vier coaches samen 40 punten geven aan één kandidaat (in de halve finale en hele finale worden de punten van de coaches verdubbeld). Het publiek heeft 100 punten te verdelen. Van iedere coach komt uiteindelijk één act in de finale.

Conclusie

De talentenjacht The Voice of Holland bestaat uit drie rondes. De eerste heet The Blind Auditions waarbij de coaches met hun rug naar de kandidaten toe zitten. Door op een knop te drukken kunnen ze aangeven dat ze de desbetreffende kandidaat in hun team willen. Bij The Battles strijden twee deelnemer uit één team om een plek in de liveshows. In die ronde vallen steeds meer mensen af totdat uiteindelijk van iedere coach één act in de grote finale staat.