Wie zijn de coaches en juryleden van The Voice of Holland

Inleiding

The Voice of Holland is de populairste talentenjacht die ooit is uitgezonden op de Nederlandse televisie. De reeks weet zelfs de kijkcijfers van het eerste seizoen van Idols te overtreffen. Maar waar ligt dit succes nou eigenlijk aan? Is het de vernieuwende opzet van het programma, het zangtalent? Of zijn het toch de coaches die het programma zo goed maken? Het zijn dan ook niet zomaar mensen die in de rode stoelen plaatsnemen. De coaches kennen we al langer en zijn grote namen in de muziekwereld.

De coaches

In totaal zijn er zes verschillende acts (bestaande uit in totaal zeven mensen) die de grote rode stoelen hebben beklommen in de afgelopen drie seizoenen van The Voice of Holland.

Jeroen van der Boom

Jeroen van der Boom werd op 22 juni 1972 ter wereld gebracht in Nijmegen. In zijn vroege jeugd stond hij al regelmatig op het podium en hij speelde met een goede vriend in een band, genaamd ‘’The Travellers’’. Toen hij klaar was met studeren stond zijn muziekcarrière een tijd op een lager pitje. Hij hield zich vanaf toen namelijk vooral bezig met zijn werk bij de televisie. Hij werd presentator van meerdere belspelletjes en van Domino Day. Hij vond het televisiewerk zo leuk dat hij zijn eigen productiemaatschappij oprichtte. Vanaf 2000 ging hij meer doen met muziek. Zo nam hij onder andere deel aan de dinnershow Novomundo. In 2007 had hij zijn eerste grote hit met ‘’Jij bent zo’’. Dit stond twee weken op nummer 1 in de top-40. Later is hij voor SBS6 programma’s gaan presenteren en lid geworden van de zanggroep De Toppers. Vanaf 2010 was hij te zien in The Voice of Holland. Hij heeft alleen deelgenomen aan het eerste seizoen.

Marco Borsato

Vanaf het tweede seizoen zit Marco Borsato in de jury van The Voice of Holland. De in 1966 geboren Borsato is één van de bekendste zangers van Nederland en heeft meerdere nummer-1-hits op zijn naam staan. Zijn carrière begon in het jaar 1990 toen hij deelnam aan de Soundmixshow. Hij zong daar een nummer van Billy Vera. Na zijn deelname aan die show bracht hij drie albums uit met Italiaanse nummers erop. Deze albums werden geen grote successen waardoor hij besloot om zich te gaan focussen op Nederlandstalige muziek. Zijn muziek bevat echter nog altijd Italiaanse stijlkenmerken. Zijn eerste grote succes kwam met zijn album ‘’Als geen ander’’ uit 1995. Deze stond drie weken op nummer één en werd beloond met een 5 keer platinastatus. In het tweede seizoen van The Voice of Holland bracht hij gelijk de winnende act voor: ‘’harpmeisje’’ Iris Kroes.

Angela Groothuizen

Een zangeres die al jarenlang bekend is in Nederland is Angela Groothuizen. Zij was coach bij het eerste en tweede seizoen van The Voice. Vanaf het derde seizoen is ze vervangen door Trijntje Oosterhuis. Angela Groothuizen komt uit Alkmaar en is daar in 1959 geboren. Ze is vooral bekend van de uiterst populaire meidengroep de Dolly Dots. Hierin zat ze van 1979 tot 1988. Later heeft ze nog deelgenomen aan enkele reünieconcerten. Groothuizen heeft naast haar muziekklussen ook een aantal presentatieklussen gedaan. Zo heeft ze de eerste vijf seizoenen van Wie Is De Mol? gepresenteerd. Verder heeft ze in meerdere films en televisieseries, zoals Pietje Bell en Van God Los, gespeeld. The Voice of Holland is niet de enige show waarin ze gejureerd heeft. Vanaf 2009 heeft ze namelijk meegewerkt aan X-Factor en ook in 2012 nam ze plaats achter de jurydesk. Ditmaal bij het programma Beat the Best.

Trijntje Oosterhuis

Judith Katrijntje Oosterhuis is de volledige naam van deze zangeres. Op 5 februari 1973 zag zij het levenslicht in onze hoofdstad Amsterdam. Ze werkt vaak samen met haar broer, producer Tjeerd Oosterhuis. Samen met hem richtte ze de band Total Touch op. Deze band heeft een aantal hits gescoord in de jaren ’80 en ’90. Al in haar tienerjaren was Trijntje dus al een bekende Nederlander. Total Touch stopte rond 2000 met optreden en Trijntje en Tjeerd gingen wat minder samenwerken. Trijntje stortte zich op een solocarrière wat uitmondde in de hit ‘’De zee’’. Dit lied mocht ze live zingen voor 50.000 mensen tijdens de opening van de Amsterdam ArenA. In het derde seizoen van The Voice of Holland maakte Oosterhuis haar intrede als jurylid. Onder andere Sandra van Nieuwland, die tijdens de show meerdere nummer-1-hits scoorde, zat in haar team.

Nick & Simon

Uit Volendam komen vele bekende acts: Jan Keijzer, Jan Smit, de 3JS, maar natuurlijk ook Nick & Simon. De eerstgenoemde werd geboren in 1973, Simon een jaar later. Ze zaten samen op school. Dat is ook de plek waar ze elkaars gedeelde interesse voor muziek ontdekten. Al gauw begonnen ze samen te spelen (Nick op gitaar) en te zingen. Voordat ze met hun muziek doorbraken, waren ze al redelijk bekend in het land. Dit kwam door hun herhaalde optredens in de reallifesoap van Jan Smit. Ook had Nick al eens deelgenomen aan talentenjacht Idols, met weinig succes. In 2006 brachten de twee samen hun eerste album uit, ‘’Nick en Simon’’ genaamd. Van dit album komen de hits ‘’Steeds weer’’ en ‘’De Soldaat’’. Na dit album brachten ze er nog vijf uit (tot 2012). Al deze albums hebben één of meerdere weken bovenaan de hitlijsten gestaan. Nick & Simon zitten vanaf het eerste seizoen in de jury van The Voice. Na het derde seizoen werd bekend dat wegens oververmoeidheid van Nick het duo niet aan seizoen 4 deel zou nemen.

Roel van Velzen

Roel van Velzen is beter bekend onder zijn artiestennaam VanVelzen. Op 20 maart 1978 werd VanVelzen geboren in Delft. In die stad zat hij ook op school en daar begon hij zich bezig te houden met muziek. Zo speelde hij in verschillende schoolbandjes en mocht hij ieder jaar de muziek van de Kerstmusical verzorgen. Na de middelbare school ging hij studeren in Rotterdam. Daar ging hij spelen in de band ‘’The Goldfish’’ waarmee hij de Heineken Student Music Award won in 1999. Later verliet hij de band en ging hij als soloartiest verder. In 2006 maakte het Nederlandse publiek met VanVelzen kennis toen hij de enorme hit ‘’Baby get higher’’ uitbracht. Zonder VanVelzen zou The Voice of Holland niet in de huidige vorm bestaan. Hij heeft namelijk het concept van de draaiende stoelen bedacht. VanVelzen zat in alle seizoenen t/m 2012, maar gaf begin 2013 aan dat ook hij, net als Nick & Simon, niet deel zou nemen aan seizoen 4.

Conclusie

In totaal zijn de rode stoelen van The Voice of Holland door zes verschillende acts bezet de afgelopen seizoen. Het begon met Jeroen van der Boom, Angela Groothuizen, Nick & Simon en Roel van Velzen. De eerste twee genoemde coaches zijn in latere seizoenen vervangen door Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Florian K.