Wie zijn de Simpsons

The Simpsons

De animatieserie the Simpsons is in 1989 bedacht door Matt Groening en wordt uitgezonden door Fox broadcasting Company. De serie loopt al ruim 20 jaar en is daarmee de langst lopende comedy serie op televisie. De Simpsons zijn een knotsgekke familie uit het Amerikaanse Springfield. De show is een satire op het Amerikaanse gezinsleven en is wereldberoemd. Om de Simpsons te ontdekken moet je de show bekijken, in dit artikel vind je enkele grappige weetjes over de grappigste tv familie ter wereld.

Ontstaan

In 1987 verschenen de Simpsons de eerste keer op het scherm, als onderdeel van de Tracy Ullman show. Het waren korte cartoons van drie minuten. De vreemde gele mannetjes werden een succes en al snel kregen Homer en zijn familie een eigen serie.

Hoewel humor het grootste deel uitmaakt van de show was er geregeld kritiek te horen uit conservatieve hoek. Het gedrag van sommige figuren zoals Bart zou de jeugd op het verkeerde pad brengen. Uiteraard werd geen enkel heilig huisje gespaard in de serie en op elke kritiek werd in de serie subtiel gereageerd. Zo werd een uitspraak van president Bush in de serie belachelijk gemaakt.

De stemmen

Een groot onderdeel van het succes komt door de typische stemmetjes van de figuren. Deze worden ingesproken door zes vaste acteurs. Elk geven ze een stem aan verschillende personages. Ze hebben ook al elk verschillende prijzen gewonnen voor hun speciale stemgeluid. Enkele jaren geleden dreigde de reeks te eindigen door een staking van 'de stemmen'. Na een fikse loonopslag spraken ze toch verder.

Personages

De hoofdpersonages van de serie zijn de Simpsons zelf. Vader Homer en zijn vrouw Marge, en de drie kinderen Bart, Lisa en Maggie. Matt Groening baseerde het gezin op zijn eigen familie. De naam 'Bart' is een woordspeling op 'brat' dat zoveel wil zeggen als kwajongen.

In 'the Simpsons' komen ook tientallen andere figuren voor. In elke aflevering staan ook één of meerdere van deze figuren centraal. De herkenbaarheid is hoog omdat er telkens dezelfde figuren terugkeren, het maakt mede deel uit van het succes van de reeks.

Ook tal van beroemdheden zoals zangers, acteurs en zelfs presidenten kregen gastrollen in de show. Sommigen spraken enkel een stem in, anderen speelden zichzelf en werden ook getekend in de aflevering.

Springfield

In sommige afleveringen wordt spot gedreven met de plaats Springfield. In één aflevering wijst Bart zelfs de plaats aan op de kaart maar het is niet zichtbaar waar juist. De naam Springfield zou gekozen zijn omdat deze naam de meest voorkomende plaatsnaam in de USA is. Langs Springfield ligt Shelbyville, de natuurlijke vijand van de inwoners van Springfield. De hoofdstad van de staat is Capital City, dat wordt afgebeeld als een combinatie van New York en Las Vegas.

Kenmerken

  • Het openingsfilmpje met de begintune van de Simpsons bevat elke keer andere grapjes. Let vooral op hetgeen Bart als straf op het schoolbord schrijft. Of wat er gebeurt als de hele familie op het einde op de bank wil gaan zitten.
  • Ook tijdens de serie zijn er geregeld grapjes die terugkeren, zoals Homer die Bart probeert te wurgen telkens hij iets verkeerd doet. Men noemt deze terugkerend grappen ook wel running gags, ze zijn vaak voorkomend in Springfield.
  • Een ander typisch kenmerk zijn de catchphrases van de personages. Dit zijn veel gebruikte woorden of uitdrukkingen. Ze kenmerken ook een figuur en elk figuur uit The Simpsons heeft er eentje. Beroemde voorbeelden zijn "d'oh(Homer), eat my shorts (Bart), excellent (Mr. Burns) en vele andere.
  • Om één aflevering te schrijven, te tekenen, te producen en in te spreken heeft men 6 maanden nodig.

The Movie

Al jarenlang bestonden er plannen om een langspeelfilm over de Simpsons te maken. In 2005 werd dan eindelijk begonnen met het tekenen van de film. In tegenstelling tot de serie werden de achtergronden in de film met computeranimaties gemaakt, anders zou de kostprijs te hoog oplopen. De film won verschillende prijzen in de categorie 'animatiefilms' en kon ondanks kleine puntjes van kritiek op veel bijval van de fans rekenen.

The ride

De Simpsons hebben in Universal Studios Orlando hun eigen attractie. In een bewegende 3D simulator maak je een spannende ride mee doorheen Krustyland.

Officiële site


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden