Tekenfilms van vroeger

Oude tekenfilms

Tekenfilms spreken al bijna 100 jaar tot de verbeelding van kinderen. Tegenwoordig staan Spongebob Squarepants en Pokémon bij de favorieten van de kinderen. Volwassenen vinden dat vaak maar niks en denken met nostalgie terug aan de tekenfilms van uit hun jeugd. Wij zetten er enkele bekende op een rijtje.

Vrouwtje Theelepel

Thea is een vrouwtje dat steeds een magische theelepel rond haar nek draagt. Op de meest ongepaste momenten krimpt ze tot ze even klein is als haar theelepel. Ze kan met de dieren praten en maakt de meest bijzondere avonturen mee. Vrouwtje theelepel werd halfweg de jaren 80 uitgezonden op de NCRV. Het is een tekenfilm van Japanse makelij.

De snorkels

De snorkels zijn kleine onderwaterwezentjes die leven in snorkelland. Ze ademen door een buisje dat op hun hoofd staat. Zo komen ze ook aan hun naam. De snorkels werden getekend door de Belg Nicolas Broca in 1982. Het Amerikaanse productiebedrijf Hana-Barbera maakte er later een tekenfilmserie van.

Nils Holgersson

Nils Holgersson is het hoofdpersonage in een Zweeds kinderboek dat in 1906 werd geschreven. Het boek had als doel om Zweedse kinderen op een speelse manier wat aardrijkskunde bij te brengen. In 1980 werd er in Japan een animatieserie van gemaakt. Nils is een jongen die graag de dieren op de boerderij pest. Als hij op een dag een kabouter vangt en die weigert vrij te laten, spreekt de kabouter een toverspreuk uit die Nils zelf doet krimpen tot een kabouter. De dieren op de boerderij dreigen ermee hem nu eens te pesten. Nils verlaat de boerderij met Marten, een tamme gans. Samen volgen ze een groep wilde ganzen naar Lapland en beleven ze de wildste avonturen.

Teddy Ruxpin

Teddy Ruxpin is een speelgoedbeer die ontworpen werd door Britse speelgoedfabrikanten. In 1988 verscheen de tekenfilm op televisie. Teddy Ruxpin gaat op schattenjacht met de achtvoeter Grubby en de uitvinder Newton Gimmick. Ze reizen met een luchtschip. De schat blijkt niet uit juwelen maar uit kennis te bestaan. Onderweg worden ze aangevallen door de groene slechterik Tweeg.

Ovide en zijn vrienden

Ovide is een vogelbekdier en woont met zijn vrienden op een tropisch eiland. Op het eiland woont de slang Pie, die samen met zijn handlanger Zozo de heerschappij over het eiland wil. Ovide en zijn vrienden kunnen dit natuurlijk telkens voorkomen. De serie is van Canadese makelij en werd getekend in 1987.

Seabert

Seabert werd in 1984 in Frankrijk gemaakt met de bedoeling om kinderen meer respect voor de natuur bij te brengen. Tommy leert op de Noordpool het eskimo meisje Aura en de witte zeehond Seabert kennen. Samen trekken ze ten strijde tegen dierenmishandelaars.

Dommel

Dommel is een grote, witte en luie hond die houdt van veel eten. Zijn baasje Semafoor is een uitvinder die zijn uitvindingen uittest op Dommel. Natuurlijk loopt dit meestal volledig mis. In 1989 kwam de serie voor het eerst op televisie. Dommel werd bedacht door Luc Duanloup en verscheen ook in een stripreeks.

Zijn er nog oude tekenfilms waar je met nostalgie aan terugdenkt, doe even een mailtje naar de auteur, zo kunnen we meer tekenfilms aan het artikel toevoegen.


Reacties (1)

Reageer
Eveline reageerde 11 jaar geleden
24 Jun 21:37
ik keek ook nog naar muppetbabies wie kent deze serie nog