Waarom heeft een golfbal putjes

Inleiding

Golf komt als sport steeds meer onder de aandacht. Deze sport wordt ook steeds meer en meer beoefend door allerlei mensen. Waar het vroeger nog een sport van de elite was, wordt het ook steeds toegankelijker voor "Jan modaal". Dat neemt niet weg dat het nog wel steeds een kostbare sport blijft. Waar misschien niemand mee bezig is tijdens het spel, is de vraag waarom een golfbal eruitziet, zoals deze eruitziet! Want waarom zitten nou die kleine putjes in die bal? Heeft het nut of heeft het puur een esthetische reden omdat iemand vindt dat dat er leuker uitziet?

Wat is een golfbal en waar wordt deze voor gebruikt?

Het zal niemand meer verbazen dat het antwoord daarop dus het spelen van golf, ofwel golfen is. De afmeting van de bal is aan vastgestelde normen gesteld; zo mag de diameter van de bal niet kleiner zijn dan 4,267 cm en mag deze niet meer wegen dan 45,93 gram. De hoeveelheid putjes (men noemt deze "dimples") is niet aan een bepaald aantal voorbehouden en kan variëren tussen de 300 tot 812.

Golf speelt men met een stick ofwel club en een golfbal (bij voorkeur meerdere). Men speelt dit op een green (groot stuk gras, of speciaal daar voor aangelegd terrein. Op deze green staan lange stokken met vlaggetjes ver uit elkaar geplaatst; zij markeren de "holes". Dit zijn gaten in de grond waar de bal uiteindelijk in moet worden geslagen. Men speelt van hole naar hole en het doel is om dit in zo min mogelijk slagen te bereiken. Om de bal in, of zo dicht mogelijk bij de hole te kunnen slaan, vergt een bepaald inzicht en kunde; en hier komen de dimpels/ deukjes van de bal om de hoek kijken.

Waarom heeft een golfbal putjes (dimples)

De buitenzijde van een golfbal is tegenwoordig niet geheel glad, maar voorzien van allemaal kleine ronde putjes/ deukjes. Dit is niet altijd het geval geweest, want vroeger speelde men met gladde ballen, tot men er op een gegeven moment achterkwam dat de ballen waar al wat deukjes in zaten, veel verder gespeeld konden worden (vlogen sneller door de lucht) en verder op de green kwamen te liggen.

De hoeveelheid dimples beïnvloedt de luchtweerstand. Het is een technisch verhaal met betrekking tot de aerodynamica maar ik zal proberen het zo simpel mogelijk uit te leggen: Als er normaliter lucht met grote snelheid langs een gladde bal gestuwd wordt; stroomt dit netjes om de bal heen. Halverwege het balletje laat de stroming van lucht de bal los. Hierdoor ontstaat er achter de bal een zogenaamde "zog"; dat is een lage druk gebied waardoor er een soort vacuüm ontstaat die de bal terugzuigt; en dus vaart verliest/ mindert. Wanneer de oppervlakte van de bal niet glad is, maar juist met deukjes; ontstaat er op die plek turbulentie in de lucht. De stroming (lucht) blijft hierdoor aan het balletje "plakken" en er ontstaat daardoor een kleinere zog; dus minder snelheidsverlies.

Er wordt gezegd dat ballen met heel erg veel kleine dimples ook hoger door de lucht vliegt dan wanneer er grote dimples op de bal zitten. Als de bal met spin gegeven wordt; wordt de stabiliteit van de baan vergroot.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden