Wij rouwen om het verlies van Robert Enke

Algemeen

“Wir trauern um Robert Enke” staat op de website van de Duitse voetbalclub Hannover 96. Zelden zal de dood van een voetbalheld, en de te verwachten keeper van “Der Mannschaft” op het WK 2010, zoveel impact hebben gehad als die van Robert Enke. Hij nam middels zelfdoding op 10 november 2009 zichzelf het leven.

Robert Enke

Robert Enke is geboren op 24 augustus 1977, was getrouwd met Teresa en woonde in Empede op een boerderij in de omgeving van Hannover. Samen hebben zij hun dochtertje Lara verloren op 17 september 2006. Zij stierf op 2 jarige leeftijd aan een aangeboren hartafwijking. In mei 2009 adopteerde zij Leila die toen enkele maanden oud was.

Enke was een echte dierenvriend, vooral honden. Zelf hadden Robert en Teresa vier honden, namelijk Santo, Hexe, Oscar en Vincent.

Enke als profkeeper

De start van zijn voetbalcarrière begon in 1995/1996 bij Carl Zeiss Jenna waar hij in het 1e elftal speelde (tweede klasse). Het opvolgende seizoen speelde hij bij Borussia Mönchengladbach waar hij op 15 augustus zijn eerste Bundesliga wedstrijd keepte. Er werd gespeeld tegen Schalke 04 en gewonnen met 3-0.

Gedurende de seizoenen 1999/2000 tot en met 2001/2002 speelde hij in Portugal bij Benfinca. In 2002 bereikte hij overeenstemming met Barcelona en tekende voor drie jaar bij deze club. Helaas was er hier weinig ruimte voor hem om te keepen, in ieder geval wel de Champions League wedstrijd Club Brugge – Barcelona, 0-1 winst.

Al na het eerste seizoen werd Robert Enke verhuurd aan Fenerbahçe uit Turkije en Tenerife uit Spanje. Vanaf het einde seizoen 2003/2004 (juli) ging hij terug naar Duitsland en tekende bij Hannover 96. Hier was hij de aanvoerder van zijn team. In totaal heeft Robert 180 keer mogen uitkomen voor zijn laatste club. Hij speelde zijn laatste wedstrijd 2 dagen voor zijn dood, op 8 november 2009 tegen Hamburg SV, waar een 2-2 gelijkspel de eindstand was.

Hannover 96 is voornemens het shirtnummer “1” niet langer te gebruiken, als eerbewijs aan Robert Enke.

Keeper Enke

Wat voor type speler (keeper) was Robert Enke eigenlijk? Hij was een serieus speler, nooit als een clown het doel in. Heel belangrijk voor hem was zorgen dat zijn club niet zou degraderen, dan maar eindigen in de middenmoot. Zijn werk was zijn werk, geen reden dus om zichzelf te promoten door het feit dat hij professioneel keeper was. Ook geld en roem liet hem niet naast zijn schoenen lopen, het was en bleef een oprecht en authentiek man. Gaf hij een interview, dan probeerde hij om intelligente antwoorden te geven en over zijn antwoorden na te denken.

Wat voor type mens was Robert Enke eigenlijk? Naast het nu in de media bekend geworden feit dat hij al lange tijd depressief was, waren sociale projecten belangrijk voor hem. Voor velen zette hij zich in en ook de PETA kon op zijn steun rekenen. De PETA is een dierenrechten organisatie.

Der Mannschaft

Werd hij in 1999 al geselecteerd voor de Confederations Cup, toch kwam hij niet aan spelen toe. Op 28 maart 2007 stond Robert Enke voor de eerste keer onder de lat van het Duitse nationale voetbalelftal. Er moest gespeeld worden tegen Denemarken. Zijn 8e en laatste wedstrijd was op 12 augustus 2009 tegen Azerbeidzjan. Daarna was hij niet in staat om te spelen in verband met een bacteriële infectie aan zijn darmen.

Als teken van respect heeft “Der Mannschaft” besloten de vriendschappelijke wedstrijd op 14 november 2009 tegen Chili af te zeggen.

De dood van Robert Enke

Na de dood van Robert werd, op woensdag 11 november 2009 tijdens een persconferentie, door zijn weduwe en zijn dokter (Valentin Markser) officieel naar buiten gebracht dat Enke al enkele jaren aan een zware depressie leed. Enke wilde niet dat de “buitenwereld” van zijn ziekte op de hoogte was, uit zelfbescherming van zichzelf en zijn carrière. Hij was sinds 2003 in behandeling en ook kort voor zijn dood stond hij onder medische begeleiding en verzorging.

Het leven van Robert Enke eindigde op dinsdag 10 november 2009 om 18.00 uur door een aanstormende trein bij Neustadt-Eilvese. Al heel snel bleek dat dit niet om een ongeval, maar om een zelfdoding ging. Hij heeft een afscheidsbrief achtergelaten.

De president van de voetbalvereniging Bayern München, Franz Beckenbauer gaf aan: “Ik ben zwaar bedroefd. Als je zoiets te horen krijgt, worden andere problemen wel erg onbeduidend”.

De website van Enke’s club Hannover opent met een zwarte pagina waarop de tekst “Wir trauern um Robert Enke”.

Tijdens de herdenkingstocht voor Robert op 12 november 2009 hebben ongeveer 35.000 meegelopen. Ook heeft er in het stadion van Hannover 96 een herdenking plaatsgevonden. Er waren meer dan 40.000 mensen in de AWD arena, de kist waarin Robert Enke lag stond op de middenstip. In het bijzijn van zijn clubgenoten en gehele Mannschaft is er afscheid genomen van deze sportheld.

Op zondag 15 november zal hij worden begraven in Neustadt, op dezelfde begraafplaats waar ook Lara is begraven.