Wie is Romelu Lukaku

Romelu Lukaku

Romelu Lukaku is een profvoetballer in de Belgische Jupiler League. Hij speelt als spits bij RSC Anderlecht. Lukaku is één van de grootste talenten van deze eeuw uit het Belgische voetbal. Op zijn zestiende was hij reeds een vaste waarde in het elftal van Anderlecht en hielp hij de club als topscorer aan de dertigste landstitel. Momenteel staan topclubs zoals Real Madrid en Chelsea te dringen om hem een contract aan te bieden.

Jeugd

Lukaku is de zoon van Roger Lukaku. Roger was zelf ooit profvoetballer in de eerste klasse. Romelu werd geboren op 13 mei 1993, zijn naam is een samenstelling van de eerste twee letters van de namen van zijn vader, Roger Menama Lukaku. Zijn vader Roger heeft voldoende ervaring in de gehaaide voetbalwereld en schermt zijn zoon zo goed als kan af voor managers en de pers. De familie is van Congolese afkomst.

Romelu begon met voetbal bij FC Boom, waar ook zijn vader speelde. Nadien speelde hij bij de jeugd van KFC Wintam en SK Lierse. In 2006 transfereerde hij naar de jeugd van Anderlecht, samen met zijn broer Jordan. Ze krijgen er een speciale begeleiding in het jeugdproject "purple talants". Door zijn imposante postuur, Lukaku meet 191 cm en weegt 91 kg, en zijn talent debuteert hij snel in het eerste elftal. In de testwedstrijden voor de titel in 2009 speelt hij zijn eerste wedstrijd. Het daarop volgend seizoen wordt zijn definitieve doorbraak.

De school van Lukaku

In de herfst van 2010 werd op de nationale zender "één" een serie uitgezonden waarin het leven van de schoolgaande jeugd van het St-Guido instituut centraal stond. Het is een nederlandstalige Brusselse school waar tientallen nationaliteiten door mekaar leven en leren. De school en de studenten verleenden hun medewerking om 'hun' Anderlecht ook eens een positief beeld te geven in de media. Omdat Romelu inmiddels een bekende profspeler is geworden draait de serie vooral rond zijn persoon. Je ziet hoe hij eigenlijk een gewone zestienjarige is tussen zijn leeftijdsgenoten. Lukaku houdt ondanks zijn sterrenstatus beide voeten stevig op de grond en dat siert hem. Jammer genoeg krijgt hij soms met jaloezie en valse vrienden te maken. Lukaku heeft in de pers gezegd dat hij eerst zijn school wil afmaken alvorens naar het buitenland te vertrekken. Een mooi fragment in de serie is een rondleiding in het stadion met zijn klas waar Romelu de gids moet corrigeren over de geschiedenis van zijn club.

Een andere zijsprong van Romelu Lukaku is een reclamespot waarin hij de hoofdrol speelt. Hij maakt immers reclame voor Kinder Bueno.

Toekomst

Voetbalkenners voorspellen Lukaku een grote toekomst. Inmiddels is hij al bijna 2 seizoenen actief in de Belgische eerste klasse. Zijn eerst volledig gespeelde seizoen werd hij al topschutter met 15 doelpunten. Hij werd ook opgeroepen voor de rode duivels, de Belgische nationale ploeg. In een oefenwedstrijd tegen Rusland scoorde hij tweemaal. Hij werd daarmee de jongst scorende spits van de duivels in de laatste 50 jaar.

Tal van Europese topclubs staan te popelen om Lukaku in te lijven. In Engeland wordt hij vergeleken met de nieuwe Didier Drogba. Ook Jose Morinho van Real Madrid stak zijn interesse niet onder stoelen of banken. De waarde van Lukaku wordt inmiddels op zo'n 20 miljoen euro geschat. De Anderlecht supporters zijn terecht fier op hun jonge spits maar zullen met pijn in hun voetbalhart spoedig afscheid moeten nemen van hun idool.