Het verraad van Stijn Stijnen

Stijn Stijnen

Stijnen.jpg
Stijn Stijnen was de doelman van de Belgische voetbalclub Club Brugge en stond ook enkele jaren in het doel van de nationale ploeg van België. Op 20 februari 2011 maakte het bestuur van Club Brugge bekend dat Stijnen wegens onprofessioneel gedrag onmiddellijk naar de B-kern werd verwezen. Naast onprofessioneel gedrag verwijt men hem ook contractuele inbreuken en een schending van het imago van Club Brugge. Stijnen was één van de sterkhouders van Club Brugge en werd er lang op handen gedragen. Daar blijft nu niets meer van over.

Verraad

Na de verwijzing naar de B-kern barstte een ware mediastorm los over Stijnen en zijn club. De reden waarom Stijnen op non-actief werd gezet was een online lastercampagne op het forum van de homepage van de club. Onder de valse namen 'frigo' en 'pio' werd het 'blauw-zwart forum' bestookt met berichtjes over Stijnen. In deze berichten werd niet alleen vol lof gesproken over de doelman, maar er werden vooral ploegmaats door het slijk gehaald. Vooral de concurrenten van Stijnen kregen er van langs. Na een controle van de IP-adressen vanwaar de berichten afkomstig waren, bleek dat het IP adres identiek hetzelfde was als de computer van Stijn Stijnen.

De lastercampagne moest het vertrouwen van het publiek in de reservedoelman ondermijnen en de supporters partij doen kiezen voor Stijnen. Stijnen lag ook al langer onder vuur. Zo verweet het bestuur hem vaak een gebrek aan inzet en had Stijnen al eerder problemen met verschillende ploegmaats.

Stijnen kwam ook in opspraak door zijn gedrag. Zo ging hij na een verloren wedstrijd voor de camera's de voorzitter van AA Gent te lijf en deed hij in 2007 een oproep om Ronaldo na 2 minuten van het plein te laten dragen. Het spreekt voor zich dat het imago van een volksclub als Club Brugge door dit gedrag ernstig geschaad wordt. De lastercampagne was de druppel. Op 22 februari 2011 besluiten Stijnen en het bestuur om de samenwerking stop te zetten. Hierdoor voorkomt Stijnen dat hij om dringende redenen wordt ontslagen. Club Brugge ontsnapt aan een lange procedureslag.

Familie Stijnen

Kort nadat de feiten bekend raken melden zich het broer en de vriendin van Stijnen in de media. Ze nemen alle verantwoordelijkheid op zich en beweren dat zij de berichten gepost hebben op het forum. Uiteraard gebeurde dit van thuis uit, op de computer van Stijn. Ze deden dit omdat ze de kritiek op Stijn onterecht vonden en dit werd hen, als broer en vriendin, te veel. Beiden hebben zich uitgebreid verontschuldigd maar beroepen zich ook op het recht van meningsuiting. Ze hebben ook publiek hun excuses aangeboden aan Stijn voor alles wat hij over zich heen krijgt.

Carrière en toekomst

Stijn Stijnen speelde sinds 2000 bij Club Brugge en sinds 2006 was hij titularis. Na een sterke partij tegen Juventus was hij niet meer weg te denken uit het Brugse doel en verzamelde hij ook 33 caps bij de Rode Duivels. Stijnen was tot voor kort een icoon van Club Brugge.

Wellicht heeft hij in België geen toekomst meer als speler. Men vermoedt dan ook dat hij naar het buitenland zal trekken. Al zal het hele internet verhaal hem natuurlijk overal achtervolgen. Maar Stijnen beschikt over voldoende capaciteiten om bij een Europese subtopper te kunnen spelen. Volgens de geruchtenmolen hebben Stijnen en Club Brugge hun contract onderling verbroken, dit zou 1 miljoen euro opgeleverd hebben voor Stijnen. Financiële zorgen zal hij alvast niet krijgen.

Stijnen speelt intussen voor de Antwerpse club Beerschot. Hij is ook actief als bestuurslid bij Sporting Hasselt, waar Stijnen ooit actief was als jeugdspeler. Stijnen stond borg voor de schulden van de derdeklasser waardoor hij de redder werd van zijn oude liefde.

Conclusie

Klopt het verhaal van het broer en de vriendin van Stijnen? Wellicht wel, uit emotionele redenen probeerden zij Stijn te verdedigen. Het lijkt ook onwaarschijnlijk dat een profspeler zich met zulke dingen zou bezig houden. Op de fora van voetbalclubs verschijnen trouwens duizenden berichtjes, waarvan er veel gericht zijn tegen een bepaalde speler of het bestuur. Eén iemand zal met enkele berichten weinig aan de publieke opinie kunnen veranderen. Maar het vertrouwen tussen speler en club was hierdoor helemaal weg en daardoor was een samenwerking niet meer mogelijk. From hero to zero, met een simpele muisklik.