Een club van het volk

FC United of Manchester

Een club van het volk. FC United of Manchester is het letterlijk en figuurlijk. Teleurgestelde supporters van Manchester United zagen hun identificatie met de club verloren gaan. Ze besloten hun eigen club op te richten: FC United of Manchester. De club komt sinds het seizoen 2007/2008 uit in de zevende divisie van Engeland.

Ontstaan van een nieuwe club

Geschiedenis

sinds 1878 bestaat de voetbalclub Manchester United Football Club al. Het is de meest succesvolle club uit Engeland. Geen reden om in opstand te komen zou je denken. De supporters waren ontevreden over de vercommercialisering van het spel, de toenemende toegangsprijzen, de afschaffing van statribunes en het gebrek aan democratie in de top van het voetbal. Het voetbal was niet meer van het volk, maar werd een tak van het bedrijfsleven. De supporters konden zich niet vinden in deze veranderingen. De druppel was de overname van de club door de Amerikaanse zakenman Malcolm Glazer. Een scheiding tussen de fans en de club was een feit. Supporters verscheurden hun seizoenskaarten en besloten Manchester United achter zich te laten. Een groep supporters, genaamd de Red Rebels, besloot het heft zelf in handen te nemen. Met als voorbeeld AFC Wimbledon richtten de supporters hun eigen club op, waarbij de fans het hoogste woord hebben. Met de hulp van AFC Wimbledon lukte het de Red Rebels een licentie bij de Engelse voetbalbond de FA te bemachtigen. 

Welke naam krijgt deze club?

Voor een nieuwe club moet natuurlijk ook een nieuwe naam verzonnen worden. De naam werd via een stemronde bepaald. De mogelijke namen waren FC Manchester Central, AFC Manchester 1878, FC United of Manchester en Newton Heath United (de oorspronkelijke naam van Manchester United). Met ruim 44% van de stemmen werd de winnaar FC United of Manchester. Een nieuwe club was geboren. 

Een voetbalclub heeft spelers nodig

Er moesten spelers voor deze nieuwe club geworven worden. De aangestelde trainer Karl Marginson besloot tryouts te houden. Deze tryouts werden door 900 geïnteresseerde spelers bezocht. Na de tryouts bleven er zo'n 200 spelers over die verder getest werden tot er een uiteindelijke selectie van 17 personen ontstaan was. Dit zou de eerste selectie van FC United of Manchester in de geschiedenis worden. 


De eerste voetbalwedstrijd van FC United of Manchester

De ontwikkeling op voetbalgebied

In 2006/2007 maakte FC United of Manchester zijn debuut in het betaald voetbal. De club werd ingedeeld in de North West Counties Football League (het tiende niveau van Engeland). De club wist in het eerste jaar meteen het kampioenschap te behalen en het plaatselijke bekertoernooi te winnen. Het promoveerde zo naar het North West Premier Leauge, het negende niveau in Engeland. In dit seizoen (2007/2008) wist FC United weer kampioen te worden en het jaar erop herhaalden ze het kunstje opnieuw. Sindsdien speelt FC United of Manchester in het zevende niveau van Engeland, in de Northern Premier League. 

Stadion

FC United heeft nog geen eigen stadion. In het begin werd door Leigh RMI het stadion aangeboden om daar hun thuiswedstrijden te spelen. Het bestuur van FC United sloeg dit aanbod af, omdat het hun grote aantal supporters niet kwijt zou kunnen in dit stadion. Het besloot als thuishaven Gigg Lane te kiezen, de thuishaven van voetbalclub Bury. Dit stadion heeft een capaciteit van ruim 11.000 toeschouwers. De club heeft in 2010 een plan opgezet om een nieuw stadion te bouwen in Newton Heath, de oude thuishaven van Manchester United. De kosten van dit stadion zullen zo'n 3 miljoen euro bedragen en zullen gefinancieerd worden door donaties van rijke supporters van de club.

Selectie 2012/2013

Keepers: Andrew Farrimond, Adam Halton, James Spencer, Jon Worsnop

Verdedigers: Paul Armstron, Kyle Jacobs, Adam Jones, Cedric Krou, Karl Munroe, Lee Neville, Dean Stott, Danny Warrender

Middenvelders: David Birch, Scott Cheatham, Jake Cottrell, Chris Curley, Rhodri Giggs, Daniel Grimshaw, Sam Howell Stephen Johnson, Connor Naughton, Nick Platt, Richard Smith, Jerome Wright

Aanvallers: Matthew Boland, Theo Kidd, Mike Norton, Carlos Roca, Jay Walcott, Matthew Wolfenden

Conclusie

Het ontstaan van FC United of Manchester geeft aan dat het voetbal van het volk kan blijven. Om het voetbal niet nog verder in handen van het bedrijfsleven kwijt te raken dienen de supporters zelf in actie te komen voor het voortbestaan van hun unieke club.