Wie is Diego Maradona

Inleiding

Diego Armando Maradona is een voormalig Argentijnse voetballer. Hij wordt door veel mensen nog steeds gezien als de beste voetballer aller tijde. Diego Maradona (geboren Buenos Aires, 30 oktober 1960) heeft vele hoogtepunten in zijn carriére bereikt. Zo was hij dé vedette en smaakmaker op het WK van 1986 en hielp Argentinie aan de wereldtitel. Op dit WK maakte hij twee opmerklijke doelpunten in de kwartfinale. "De hand van God en zijn dribbel vanaf de middelijn waarbij 5 Engelse spelers en de keeper gepasseerd werden staan nog steeds in het geheugen van de voetballiefhebbers. Naast de vele hoogtepunten kent zijn carriére ook vele dieptepunten. Zo is hij drugsverslaafd geweest wat bijna zijn einde betekende. 

Kern/onderwerp (beschrijven in je eigen woorden)

Jeugd

Maradona groeide op Villa Fiorito, een sloppenwijk ten zuiden van Buenos Aires. Hij groeide op met 3 oudere zussen en twee jongere broers, Hugo en Eduardo. Deze broers zouden later ook allebei profvoetballer worden. Op tienjarige leeftijd werd Diego gescout toen hij nog bij de amateurclub Estrella Roja speelde. Hij verruilde de club uit de buurt voor Argentinos Rojas. Als twaalfjarige vermaakte hij al het publiek door hoog te houden in de rust. in 1976 maakte Diego Maradona zijn debuut in het eerste elftal. 

 

Clubcarriére

1976 - Diego Maradona maakt zijn debuut als vijftienjarige jongen in het eerste elftal van Argentinos Rojas. Het lukt hem 115 goals te maken in 167 wedstrijden voor de club.

1981 - Maradona verruilt Argentinos Rojas voor het grote Boca Juniors. 

1982 - FC Barcelona haalt Diego Maradona voor een recordbedrag naar Catelonië. Het zat Maradona niet mee in zijn periode bij de Spaanse grootmacht. Eerst raakt hij uit de roulatie door hepatitis en door een tackle van Athletico Bilbao-speler Andoni Goikoetxea waarbij Maradona zijn been breekt stond hij nog langer langs de lijn. Zijn laatste wedstrijd als Barcelona-speler is misschien wel de meest memorabele. Tijdens de finale van de Copa del Rey van 1984 tegen Athletico Bilbao slaan de stoppen door bij Maradona. Na lange provocaties trapt Maradona een willekeurige tegenstander, waarna een massale vechtpartij ontstaat op het veld. Met diverse karatetrappen weet Maradona verschillende Bilbao-spelers te vloeren.

1982 - In 1982 maakt Maradona tevens zijn debuut op het Wereld Kampioenschap van 1982. Op dit WK blonk de Argentijn nog niet uit en in de tweede ronde sloot hij het toernooi af met een terechte rode kaart.

1984 - Diego Maradona wordt verkocht aan het Italiaanse AS Napoli. Als speler van Napoli ontwikkelt Maradona zich als echte sterspeler en publiekslieveling. Hij wist de club hun enigste twee Serie A kampioenschappen te bezorgen in 86/87' en 89/90'. Tijdens zijn tijd in Italië begon Maradona cocaïne te gebruiken. Dit leidde tot hoge boetes en langdurige schorsingen. Na 15 maanden geschorst te zijn voor zijn positieve test op cocaïne vertrok Maradona in 1992 bij AS Napoli.

1986 - Argentinië met als hoofdrolspeler Diego Maradona wint het WK van 1986. Het weet in de finale te winnen van West-Duitsland. Op dit toernooi was Maradona absoluut de smaakmaker met 5 goals en 5 assists. De goals in de kwartfinale tegen Engeland zijn de beroemdste twee goals uit zijn carrière. Een voorzet tikt hij met zijn hand het doel in, wat tot grote frustraties leidde bij de Engelsen. Maradona beschreef zijn goal als volgt: "a little with the head of Maradona and a little with the hand of God." 4 minuten later maakte hij echter het mooiste doelpunt ooit op een Wereld Kampioenschap. Hij wist vanaf de middelijn het Engelse team inclusief keeper te omspelen en uiteindelijk de bal binnen te tikken. Zijn prestaties tijdens dit toernooi leverde hem de status speler van het toernooi op.

 

                                                                                                                 

1990 -  Diego Maradona kampt tijdens het WK van 1990 met een enkelblessure. Hierdoor was hij niet in topvorm om Argentinië opnieuw een titel te bezorgen. Het verloor in de finale met 1-0 van West-Duitsland.

1992 - Maradona wordt verkocht aan Sevilla FC in Spanje. Hier voetbalt hij slechts 1 jaar.

1993 - Transfer naar Newell's Old Boys in Argentinië.

1994 - Het WK telde voor Diego Maradona slechts twee wedstrijden. Hij werd hierna weggestuurd door opnieuw positief getest te zijn op cocaïne. Dit was het einde van zijn internationale carrière.

1995 - Diego Maradona keert terug naar Boca Juniors. Hier speelt hij zijn laatste twee seizoenen van zijn carrière.

 Doelpunten tijdens zijn carrière

Club/internationaal Wedstrijden Doelpunten
Argentinos Juniors 129 80
Boca Juniors 28 17
FC Barcelona 36 22
AS Napoli 259 115
Sevilla FC 26 5
Newell's Old Boys 3 0
Boca Juniors 29 7
Argentijnse nationale team 84 34
Totaal 594 280

Drugsgebruik

Niet alleen tijdens zijn carrière ging het met Diego Maradona fout met drugs. In 2000 werd hij opgenomen in een ziekenhuis wegens hartproblemen. Hij ging daarna na een drugskliniek op Cuba. In 2004 kreeg Maradona een hartinfarct als gevolg van een overdosis. Hij lag dagenlang aan de hartbewaking. in 2007 werd 2007 werd Maradona wederom in het ziekenhuis opgenomen wegens hepatitis en de effecten van alcoholverslaving. 2 dagen na zijn ontslag in het ziekenhuis werd hij opnieuw opgenomen. Geruchten gingen dat hij al overleden was, maar dit was niet het geval. Op 8 mei 2007 verscheen Maradona op de televisie en vertelde dat hij gestopt was met drinken en 2,5 jaar geen drugs gebruikt had.

Bondscoach

Maradona haalde als bondscoach op het WK van 2010 de kwartfinale, maar de Duitsers waren hier te sterk. Zijn contract werd na het toernooi niet meer verlengd.

Coach

Diego Maradona is sinds 2011 de coach van Al Wasl, een club uit Dubai. In 1994 was hij de trainer van het Argentijnse Mandiyú de Corrientes en in 1995 van Racing Club.

Prijzen

Diego Maradona heeft door zijn carrière een waslijst aan prijzen binnen weten te slepen. Naast alle prijzen met zijn clubs of land heeft hij ook vele persoonlijke prijzen gewonnen.

Clubteams:

- Landskampioen Argentinië (Boca Juniors) , Copa del Rey en Copa de Liga (FC Barcelona), Landskampioen Italië 2x, Italiaanse beker, UEFA Cup, Italiaanse Supercup en Italiaans topscorer(AS Napoli)

Internationaal:

- Wereldkampioen onder 20, Wereldkampioen en winnaar Artemio Franchi trofee (Argentinië)

Persoonlijke prijzen:

- Argentijns voetballer van het jaar (1979, 1981, 1986)

- Zuid-Amerikaans voetballer van het jaar (1979, 1986, 1989, 1990, 1992)

- Argentine Sport Writers' sportman van het jaar (1986)

- Argentine Sport Writers' sportman van de eeuw (1999)

- FIFA Gouden Bal (1986)

- Gouden 'Onze' prijs (1986,1987)

- World Soccer Voetballer van het jaar (1986)

- Gouden Bal voor bewezen voetbaldiensten (1996)

- FIFA beste voetballer van de eeuw (publieksprijs) ; (2000)

- Doelpunt van de eeuw (dribbelgoal kwartfinale 1986) ; (2002)

Conclusie

Iedereen kent de voetballegende Diego (Armando) Maradona. De technisch hoogbegaafde speler met zijn prachtige dribbels en techniek was een grootheid in het voetbal. Door zijn prestaties heeft hij zichzelf onsterfelijk gemaakt bij een groot publiek. Zijn carrière kende helaas ook een donkere zijde. Hij kampte jarenlang met een verslaving aan cocaïne, wat hem bijna zijn leven kostte. Tegenwoordig is de grootmeester zijn kwaliteiten aan het overdragen aan de spelers van Al Wasl.