Voetbal, Nederland - Schotland, 28 maart 2009

Inleiding

Algemeen

Op 19 november 2003 speelde Oranje in de Arena voor het EK play offs 2004 tegen Schotland en won toen met een memorabele 6-0. De Grote man in deze wedstrijd was toen Wesley Sneijder, met 1 doelpunt en 3 assists, tevens zijn grote doorbraak in Oranje.

Vandaag begint hij op de bank. Maarten Stekelenburg staat gewoon op doel, ondanks dat Van Basten hem bij Ajax op de bank zet. Op de dag van de kwalificatiewedstrijd op zaterdag 28 maart 2009 was het één groot feest rondom de Arena met duizenden Schotten in bijna traditionele kilt, en wel of niet met ondergoed.

• Mark van Bommel
  • Robin van Persie; Wesley Snijder (65e)
  • Nigel de Jong; Stijn Schaars (80e)
  • Dirk Kuij
  • Klaas-Jan Huntelaar; Ibrahim Afellay (80e)

Hoogtepunten van de wedstrijd

De verwachting was dat de Schotten alleen maar zouden gaan verdedigen. Dit was niet helemaal het geval, ze gingen ook in de aanval. Toch was Oranje overduidelijk het betere team met het meeste balbezit. Het was Arjen Robben waar de meeste dreiging van uit ging.

In het eerste kwartier kregen de Schotten de beste kans, maar door een prachtige redding van Joris Mathijssen op een bijna doorgebroken speler bleef het doel van Oranje leeg. Binnen de eerste 20 minuten was de eerste gele kaart uitgedeeld, Nigel de Jong kreeg deze in de 19e minuut. Het was Klaas-Jan Huntelaar die in de 79e minuut de tweede en laatste gele kaart kreeg.

• 17e minuut: een solo actie van Robben die vanaf de rand afstandgebied de bal richting doel schiet. Helaas ging deze over.
  • 21e minuut: Robben is bijna doorgebroken maar wordt door zijn directe tegenstander neergelegd. De scheidsrechter zag hier geen overtreding in, dus maatregelen bleven uit.
  • 31e minuut: Mark van Bommel geeft een voorzet op maat naar Huntelaar die hem zonder problemen achter de Schotse keeper het doel in kopt. 1-0
  • 45e minuut: Nederland krijgt in de extra tijd een hoekschop. Arjen Robben geeft deze voor op Robin van Persie, die hem perfect inkopt; 2-0.
  • 60e minuut: Het was weer Arjen Robben die de hoofdrol speelt in een prima combinatie. Helaas voor Oranje wist de keeper van Schotland met een prachtige redding de 3-0 te voorkomen.
  • 74e minuut: Uit een hoekschop van Schotland werd de bal achter keeper Stekelenburg gewerkt. Het doelpunt werd afgekeurd.
  • 77e minuut: In het strafschopgebied werd Klaas-Jan onderuitgehaald wat overduidelijk leidde tot een penalty. Dirk Kuyt schoot de bal prachtig in en zette hiermee de eindstand op het scorebord; 3-0.

Tenslotte

Maarten Stekelenburg deed het prima in Oranje, hij straalde rust en vertrouwen uit. Bij het afgekeurde doelpunt was hij kansloos.

In de rust werd er zoals iedere wedstrijd het spel “Lucky shot” van radio 538 gespeeld. Dit keer stonden er drie dj’s van radio 538 in het veld, die speelde voor een goed doel. Helaas werd de hoofdprijs (€ 10.000,--) niet weggegeven.