Voetbal, Nederland - Macedonie, 1 april 2009

Inleiding

Na een uitstekende reeks van 4 overwinningen voor de kwalificatie WK2010, kwam 1 april Macedonië op bezoek, ook dat was voor het huidige Oranje geen probleem. Bij rust was het al 3-0. Zuid Afrika, het WK in juni 2010, komt nu al heel erg dichtbij, ondanks dat er nog 3 wedstrijden te gaan zijn.

• Dirk Kuyt; Ibrahim Afellay (81e)
  • Wesley Sneijder; Rafael van der Vaart (77e)

• Goran Popov
  • Vlatko Grozdanoski; Vlade Lazarevski (58e)

Voorafgaand aan de wedstrijd

Voordat de aftrap werd genomen werd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van een stadionramp in Ivoorkust een minuut stilte in acht gehouden. Op zondag 29 maart 2009 kwamen 19 toeschouwers om het leven toen een stadionmuur in Abidjan instortte.

Verslag van de wedstrijd

Wesley Sneijder was de logische vervanger voor Robin van Persie die geblesseerd is. Sneijder had deze wedstrijd een absolute hoofdrol, in alles was hij gedurende de wedstrijd deed zocht hij naar de hoogste versnelling. Wat hij ook deed, een bal aannemen, een bal passen, had het doel het tempo opvoeren. Dit om de extreme defensieve tegenstander in verwarring te brengen. Wesley wordt door zijn unieke inzicht en tweebenigheid gezien als een sieraad voor de sport, maar dan moet hij wel in vorm zijn.

De rust in de ploeg werd voornamelijk verzorgd door Mark van Bommel in samenwerking met Nigel de Jong. Beiden verdedigde agressief vooruit in het hart van Oranje, welk veelal te vinden was op de helft van de tegenstander.

Dan ontstaat in de eerste helft een enorme kans die door Klaas-Jan Huntelaar rakelings over het doel wordt gewerkt. Hij kreeg de voorzet van Dirk Kuyt. Enkele minuten daarna, de 16e minuut van de wedstrijd, zetten Arjen Robben en Wesley Sneijder een een-tweetje in, waarna Kuyt met de punt van zijn schoen de bal de netten intikt; 1-0.

-

Bijna tien minuten later, in de 25e minuut stift Huntelaar zijn 13e doelpunt (in 21 wedstrijden) naar het scorebord. In de 41e minuut is het de Macedoniër Trajonov die de bal aan Sneijder verliest. Sneijder legt de bal met een splijtende pass voor de voeten van de sprintende Dirk Kuyt, welke zijn tegenstander uitkapt en de 3-0 voor Oranje op zijn naam schrijft.

In de tweede helft ontstaat een opstootje tussen de spelers van de beide teams. Nigel de Jong ontvangt een elleboogstoot van Goran Pandev. Nadat de rust is weergekeerd zet Oranje het aanvallende voetbal gewoon door. Dit resulteerde in de 88e minuut in een doelpunt van de invallende Rafaël van der Vaart; 4-0 en tevens de eindstand. Van der Vaart draaide heel mooi weg van zijn twee verdedigers en schoot diagonaal op doel, aangegeven door Giovanni van Bronckhorst.

-

Er was in de tweede helft een serieuze poging van Macedonië om de eer te redden. Vlak voor het strafschopgebied krijgen zij een vrije trap die heel mooi door de verdediging wordt weggewerkt. Het was voor Macedonië heel moeilijk om te scoren, waardoor Oranje een 40 jarig oud record heeft gebroken. Oranje speelde 7 WK kwalificatiewedstrijden achter elkaar, zonder tegendoelpunt in eigen stadion. De laatste thuisnederlaag (in een WK kwalificatiewedstrijd) is van oktober 200; Nederland – Portugal eindigde in 0-2.