Wolfsburg, de voetbal sensatie in Duitsland

Algemeen

VFL Wolfsburg is een voetbalclub in de Duitse Bundesliga. Tot voor kort hadden vele Nederlanders waarschijnlijk nog nooit van deze club gehoord. Daar is de laatste paar dagen echt verandering in gekomen. Op 23 mei 2009 werden zij landskampioen seizoen 2008/2009, het grote Bayern München achter zich latend.

Wolfsburg

In het noorden van Duitsland ligt de stad Wolfsburg, ontstaan enkele jaren voor de Tweede Wereldoorlog. De stad is ontstaan om de arbeiders van de Volkswagen fabrieken onderdak te kunnen bieden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd niet alleen de (bekende) VW-kever, maar ook ca. 70.000 legerjeeps en militaire vliegtuigen geproduceerd. Inmiddels telt de stad meer dan 120.000 inwoners.

Voetbalclub Wolfsburg

Oorspronkelijk was het al in 1938 een interne voetbalclub van de Volkswagen fabriek. De originele oprichtingsdatum is 12 september 1945 om 19.00 uur. De club die in het begin onder de naam VSK Wolfsbur door het leven ging, is opgericht door:

1 Irma Dziomba
2 Herbert Chall
3 Sepp Dietz
4 Alois Dilloa
5 Willi Hilbert
6 Kurt Lindner
7 Heinz Schach
8 Arthur Schickl
9 Enrich Schilling
10 Adam Schröck
11 Fritz Walb
12 Rudolf Zenker

Na vier maanden was de spelers alleen Josef Meyer over, de rest heeft de club verlaten. De thuiskleuren toen en nu zijn groen/wit. De eerste shirts werden gefabriceerd uit beddenlakens. Het was Meyer die een doorstart met de club maakte, maar onder de naam VFL Wolfsburg (Verein für Leibesübungen).

Er werd een bescheiden rol gespeeld in de competitie van het Duitse voetbal, jarenlang speelde Wolfsburg in de 2e Bundesliga. In 1995 speelde Wolfsburg de finale van de Duitse beker tegen Mönchengladbach, maar er werd verloren met 3-0.

De Bundesliga

In het seizoen 1996/1997 was Willi Reiman de trainer. Hij wist de club naar de Bundesliga te werken. Het eerste jaar in deze competitie werd een eindresultaat gehaald van de 14e plaats, het jaar daarop eindigden ze als 6e. Dit hield in dat in het jaar 1999/2000 Wolfsburg deelnam aan de UEFA Cup, waar zij de poules niet doorkwamen.

In het seizoen 2003/2004 betrok de club een nieuw stadion met 30.000 plaatsen; de Volkswagen Arena Stadium.

In het seizoen 2006/2007 heeft de club het erg moeilijk met het handhaven binnen de Bundesliga. De club heeft inmiddels de Nederlandse voetballers Kevin Hofland, Tommie van der Leegte en Rick Hoogendorp aangetrokken.

Het seizoen daarna komt trainer Felix Magath trainer en hij brengt de club terug op niveau, het eindigde als 5e in de competitie.

Landskampioen 2009

Op 23 mei 2009 behaalt Wolfsburg volledig sensationeel het kampioenschap van de Duitse Bundesliga. Voor het eerst in zijn historie. In de laatste competitiewedstrijd hadden zij de opdracht op de grote “concurrent” Bayern München achter zich te laten. Wolfsburg speelde tegen Werder Bremen en won de wedstrijd glansrijk met 5-1.

Naast het kampioenschap was het seizoen nog extra sensationeel doordat:

  • Grafite (28 goals en topscorer) en Dzeko (beiden spits) hebben in deze wedstrijd met hun goals een historisch doelpuntenrecord in de liga verbeterd. Beiden scoorden samen 54 keer, 1 keer meer dan Müller & Hoeness. Deze speelden in de jaren ’70 van de vorige eeuw bij Bayern München, en laatst genoemde is nu manager bij Bayern.  
  • Wolfsburg evenaarde het bestaande Bundesliga record van tien zeges op rij in één seizoen. Mark van Bommel en Bayern Munchen

Trainer Magath beëindigde met deze kampioenswedstrijd zijn contract. Komend seizoen vertrekt hij naar Schalke 04.

Nieuwe trainer

Het aantrekken van Armin Veh als nieuwe trainer lijkt definitief op 26 mei 2009, aldus diverse regionale media rondom Wolfsburg. De 48 jarige Veh was tot november 2008 trainer bij VFB Stuttgard (waarmee hij in 2006/2007 landskampioen werd) en zit sinds die tijd thuis op de bank.