14 Redenen om te beginnen met hardlopen

Waarom zou je beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen redenen om te beginnen met hardlopen, maar als je nog aan het twijfelen bent staan in dit artikel een aantal redenen om vandaag nog hardloopschoenen te kopen en te beginnen met hardlopen.

1. Hardlopen levert energie op.

Niemand schijnt te weten hoe het komt, maar hardlopers hebben meer energie in de dagen nadat ze gelopen hebben dan wanneer ze niet zouden lopen.

2. Hardlopen kent vele successen.

In de hardloop sport gaat het niet alleen om het behalen van de eerste plaats tijdens een wedstrijd. Elke hardloper stelt zijn eigen doelen. Als je net gaat beginnen met hardlopen zul je zien dat je enorm tevreden met jezelf zult zijn nadat je de eerste keer 15 minuten aan een stuk gelopen hebt. De volgende mijlpaal is dan 30 minuten hardlopen. Deze twee doelen kun je in enkele weken bereiken en in die weken heb je dan al minimaal 2 successen om te vieren.

3. Hardlopen is een effectieve cardiotraining.

Hardlopen is een van de meest effectieve manier om in korte tijd cardiovasculaire fitheid te stimuleren en lichaamsvet te verbranden. Je krijgt er dus een gezonder hart van en tegelijkertijd verbrand je lichaamsvet.

4. Hardlopen is goedkoop.

Je hoeft geen lid te worden van een sportschool, of vereniging om te kunnen beginnen met hardlopen. Het enige dat je nodig hebt zijn een paar goede schoenen, sokken, een broek en een shirt en vervolgens kun je naar buiten om te beginnen met hardlopen. Alles bij elkaar kun je met minder dan 200 euro beginnen met hardlopen, van die 200 euro heb je het grootste deel nodig voor de aanschaf van de schoenen.

5. Hardlopen is een goede manier om stress tegen te gaan.

Hardlopen dwingt je om je op jezelf te concentreren. Focussen op je ademhaling, je houding en het zetten van de volgende stap. Na ongeveer 20 minuten lopen zul je merken dat de stress van de dag van je af begint te vallen. Tijdens het hardlopen maakt je lichaam ook het stofje endorfine aan. Endorfine is een lichaamseigen stof die pijn verlicht en je humeur verbeterd.

6. Hardlopen is goed voor de gezondheid

Hardlopen versterkt je botten en helpt osteoporose te voorkomen. Daarnaast verlaagt hardlopen het risico op hart- en vaatziekten.

7. Hardlopen zorgt ervoor dat je beter slaapt

Uit een Amerikaanse studie bleek dat hardlopers langer en dieper slapen dan mensen die niet regelmatig hardlopen. Dit gold alleen niet voor mensen die vlak voor het slapen gingen hardlopen. Zij konden de slaap minder goed vatten doordat er nog een verhoogde hoeveelheid adrenaline in hun bloed was.

8. Hardlopen spaart het milieu

De enige CO2 uitstoot die geproduceerd wordt tijdens het lopen is de CO2 die je zelf uitblaast. Deze CO2 uitstoot is vele malen lager dan de CO2 uitstoot van sporten waarvoor je moet reizen met de auto of waarvoor een ruimte verwarmd dan wel gekoeld moet worden.

9. Hardlopen helpt je geheugen

30 minuten hardlopen kan je korte termijn geheugen stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat loopband lopers hoger scoren op verbale en numerieke geheugen tests.

10. Hardlopen verbetert de coördinatie

Dit geldt vooral voor off-road hardlopers. Door op oneffen ondergrond te lopen en obstakels als stenen en boomwortels te ontwijken trainen hardlopers ongemerkt hun lichaam beter te coördineren.

11. Hardlopen is goed voor je sociale contacten

Als je aansluiting zoekt bij een hardloopgroep of hardloopclub onderhoud je tijdens het hardlopen tegelijkertijd je sociale contacten. Daarnaast kunnen medeloper uit de hardloopgroep of hardloopclub je ook extra motiveren om te blijven lopen. Vaak zijn er beginnersgroepen waarvan de deelnemers allemaal net beginnen met lopen.

12. Hardlopen vermindert zwangerschapskwalen

Vrouwen die sporten tijdens de eerste maanden van hun zwangerschap hebben minder last van opgezette handen en voeten door vocht ophoping, minder last van bloedarme en voelen zich minder vermoeid doordat ze beter slapen. Daarnaast neemt de kans op zwangerschapsdiabetes en spataderen af. Als je wilt beginnen met sporten tijdens de zwangerschap raadpleeg dan wel eerst een arts.

13. Hardlopen kun je overal

Als je veel reist hoef je alleen je hardloopschoenen, een broek en shirt mee te nemen en vervolgens kun je overal ter wereld sporten. Het kan zelf een hele goede manier zijn om nieuwe mensen te leren kennen in onbekende plaatsen.

14. Hardlopers hebben altijd iets te vertellen

Overal waar je komt kom je andere hardlopers tegen. Je kunt daarom overal ervaringen uitwisselen, hardloop routes bespreken, Hardloopschoenen bespreken of als Nederlander nog een excuus hebben om over het weer te praten.

Ik hoop dat je met bovenstaande redenen een reden gevonden hebt om te beginnen en vandaag nog hardloop schoenen te gaan kopen.

Verder lezenReacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden