Hardlopen op muziek

Hardlopen op muziek

Er zijn hardlopers die de deur niet uitgaan zonder muziek, terwijl andere hardlopers er niet aan moeten denk om naar muziek te luisteren onder het hardlopen. In dit artikel kijken we naar de voor en nadelen van luisteren naar muziek en de verschillende mogelijkheden om muziek te beluisteren.

De muziek keuze

Iedereen heeft zijn eigen muzikale voorkeur. Ik zal daarom ook niet ingaan op de specifieke voorkeur voor bepaalde nummers. Een muzikale overeenkomst die veel hardlopers echter wel delen met elkaar is dat hardlopers geneigd zijn om op de beat van de muziek te gaan lopen. Als je hier geen rekening mee houd tijdens het kiezen van de muziek kan het gebeuren dat je veel sneller dan normaal staat uit te puffen langs de kant van de weg. Als hardloper kun je echter ook je voordeel doen met deze eigenschap. Als je weet wat de ideale beat voor jouw is om op te hardlopen kun je op deze manier je tempo onder controle houden. Mocht je de muziek zelf niet willen uitzoeken, dan zijn er zijn op internet verschillende trainingsprogramma’s te koop waarbij de muziek is afgestemd op het niveau en tempo van de hardloper. Sommige van deze programma’s hebben ook stem ondersteuning van een trainer waarbij de trainer tijdens het hardlopen tips geeft om de houding te verbeteren of bij schema’s voor beginners aangeeft hoe ver er nog hardgelopen moet worden en wanneer en even rustig gelopen mag worden om op adem te komen.

Je hardloop beat bepalen

Om te bepalen op hoeveel beats per minuut (BPM) je ongeveer loopt kun je onderstaande tabel raadplegen. Je kunt dan de juiste muziek bij je hardlooptempo zoeken.

BPM / Stappen per minuut Tijd per kilometer (minuten) Stappen per kilometer
150 10 150
153 9 1380
156 8 1250
160 7 1120
163 6 980
166 5 830
171 4 680

Hoofdtelefoon of oordopjes tijdens het hardlopen

Sommige hardlopers geven de voorkeur aan een hoofdtelefoon terwijl andere lopers de voorkeur gaven aan oordopjes. Wat ook je voorkeur heeft. De meeste fabrikanten hebben hooftelefoons en oordopjes te koop die afgestemd zijn op sporters. Bij deze modellen zitten vaak zachte rubberen haakjes die de dopjes achter de oren haken waardoor ze tijdens het hardlopen goed op hun plek blijven zitten. Wat bij alle hardlopers hetzelfde is dat iedereen een hekel heeft aan een kabel die tijdens het hardlopen in de weg zit. Dit is tegenwoordig te ondervangen door gebruik te maken van een hoofdtelefoon met Bluetooth ondersteuning. Dit betekend wel dat ook de muziekspeler over Bluetooth moet beschikken of hiermee uitgebreid moet kunnen worden. Een nadeel van de hoofdtelefoons met Bluetooth ondersteuning is dat deze zwaarder zijn dan modellen met een snoer. De Bluetooth modellen zijn zwaarder doordat ze een batterij hebben die de hoofdtelefoon voorziet van stroom. Als de batterij niet geladen is of onvoldoende capaciteit heeft kan het ook gebeuren dat halverwege de training het geluid uitvalt omdat de batterij leeg is. Houd hier rekening mee voor de aanschaf van een hoofdtelefoon met Bluetooth.

Muziekspeler voor hardlopers

Er zijn tegenwoordig legio mogelijkheden voor de hardloper om uit te kiezen. Van de uiterst kleine iPod shuffle tot de meest geavanceerde smartphone. De iPod Shuffle is zo klein dat deze met gemak in een klein pocketzakje van een hardloopbroek gestopt kan worden. Smartphones zijn over het algemeen te zwaar om comfortabel in het kleine pocketzakje van je hardloopbroek te dragen. Voor het meenemen van een smartphone verkiezen de meeste hardlopers daarom een armband. Het voordeel van het meenemen van een smartphone is dat hierop ook software geïnstalleerd kan worden om middels GPS de training te registeren en in geval van nood kan de smartphone gebruikt worden om hulp in te roepen. De twee nu genoemde muziekspelers zijn echter elkaars uitersten in gewicht, grote en functionaliteit. Behalve deze twee spelers zijn er nog vele andere muziekspelers die gebruikt kunnen worden tijdens het hardlopen. Kijk vooral zelf wat je prettig vind.

Hardlopen op muziek en veiligheid

Door het luisteren naar muziek tijdens het hardlopen zul je minder horen van je omgeving. Hierdoor zul je ander verkeer pas later opmerken. Stem het volume van de muziek daarom af op je omgeving en zet de muziek desnoods tijdelijk uit op gevaarlijke stukken op je hardloop parcours.

Hardlopen op muziek

Als je graag op muziek loopt kun je met bovenstaande informatie je voordeel doen. Grote kans dat je leuke muziek vind in het juiste tempo waardoor je hardloopprestaties zullen verbeteren.

Verder lezen


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden